• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Świetlówki kompaktowe Sparsam e27 20W z IKEA nadają się do uprawy?

Wyszukiwarka Forumowa:
D

delete

Guest
Witam, ciekawi czy ktoś miał do czynienia ze świetlówkami z ikei 20w 1200lm. Mój Box o wym. 60x40x110 w którym warunki są bardzo zadowalające, ma zamontowane 8 takich świetlówek, a roślinki bardzo słabo rosną. Na forum o tych świetlówkach jest mowa tylko w poradniku o oświetleniu, w hodowli nikt się tym nie chwali... Wiadomo tylko, że maja stosunkowo dużo lumenów ale czy mają one odpowiednią barwę światła? Czy są dobre do uprawy?

oleander

Well-known member
Buchów
0
Masz 9600 lum a optymalnie powinno byc 12000 . Doloz ze 2 takie lub jakies inne z odpowiednim widmem(bo nie wiem czy masz na flow czy na weg)i powinna byc zauwazalna poprawa .Pozdro

D

delete

Guest
Dzięki za radę. Jest 30 dzień weg a wyglądają marnie na jakieś 7-10, nie wyciągają się, odległości pomiędzy kolejnymi piętrami liści odpowiednie lecz są małe listki, bez życia. Interesuje mnie konkretnie co sądzicie o tych świetlówkach

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
zdjęcie pokaż, łatwiej będzie coś poradzić

D

delete

Guest
pierwsze co sprawdziłem, to opakowanie oraz wszelkie informacje na temat tej świetlówki w necie i nic... stąd ten post ;)

---------- Aktualizacja posta 22:29 ---------- Czas poprzedniego posta 22:07 ----------

Oto one:

stoją na siatce, pod którą jest system nawilżania powietrza.
Wentylacja: 2 wentylatory wyciągające PC'towe 80mm, 2 wtłaczające i otwory pasywne.
Temperatura: dzień 28 st C, noc 23 st C
Wilgotność bliżej nieokreślona, lecz napewno odpowiednia

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
to nie niedobór światła - im coś dolega
złe ph? przelanie?
liście żółte, jakby azotu za mało było... ale w takich doniczkach i w tym stadium nie powinno być braków...

KasperxD

Well-known member
Buchów
0
Ze 2 -3 świetlówki dołóż:spalony: mierz PH, i nie podlewaj tak często bo bagno maja:)

---------- Aktualizacja posta 23:39 ---------- Czas poprzedniego posta 23:37 ----------

Jakie widmo maja te świetlówki?

D

delete

Guest
Prawda jest taka... na początku myślałem, że pH mają zbyt niskie, dlatego w ok 12 dniu dokarmiłem je saletrą wapniową, (dolomitu nie mogłem dostać) a tam azotu jest dużo, chyba za dużo jak na weg. Kilka dni temu zbadałem pH i wykazało 7,8 więc podlałem wodą z kwaskiem cytrynowym, żeby skorygować do ok 6,7. Przelanie chyba nie.

---------- Aktualizacja posta 22:47 ---------- Czas poprzedniego posta 22:42 ----------

Ze 2 -3 świetlówki dołóż:spalony: mierz PH, i nie podlewaj tak często bo bagno maja:)

---------- Aktualizacja posta 23:39 ---------- Czas poprzedniego posta 23:37 ----------

Jakie widmo maja te świetlówki?

i to jest właśnie dobre pytanie! jakie mają widmo...

Phnom

#support
Weteran
Buchów
1,689
Odznaki
3
Miałem podobnie gdy podsypałem za dużo dolomitem. Najlepiej przepłucz glebę :)

D

delete

Guest
Czy naprawdę nikt nie używał świetlówek 20w z IKEA ??

---------- Aktualizacja posta 14:13 ---------- Czas poprzedniego posta 14:12 ----------

Albo nie wie ktoś jakie mają specyfikacje ? Czy mają odpowiednią barwę ?

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Czy naprawdę nikt nie używał świetlówek 20w z IKEA ??

---------- Aktualizacja posta 14:13 ---------- Czas poprzedniego posta 14:12 ----------

Albo nie wie ktoś jakie mają specyfikacje ? Czy mają odpowiednią barwę ?

Szczerze - dobijają mnie ludzie, którzy zamiast wpisać w google i w ciągu MINUTY mieć odpowiedź wolą walić posty na forach.
Żeby nie być gołosłownym wpisałem w google frazę dokładnie skopiowaną z Twojego posta, a mianowicie:
"Świetlówki kompaktowe Sparsam e27 20W z IKEA"
I co mam? Trzeci wynik od góry:
http://www.ikea.com/ms/pl_PL/pdf/light_energy_bulb/SPARSAM_PL.pdf
Otwieram sobie ten plik pdf - i eureka! Są specyfikacje świetlówek z ikei! Niesamowite...
Teraz wystarczy trochę zjechać na dół i cóż tam ciekawego czytamy...
(wycięty fragment z tabeli):
Najważniejsze jeszcze wyboldowałem, żeby było bardziej widoczne...
Numer artykułu:
131416
Nazwa produktu:
SPARSAM świetlówka energooszczędna E27 20W kula
Typ (są trzy):
ES20G0603
ES20G608
ESO808G20
Numer dostawcy:
10029
19335
21633
Informacje
Nominalny strumień światła
1200lm
1200lm
1200lm
Nominalna żywotność lampy
10000 h
Ilość cykli włączania i wyłączania
10000
20000
20000
Temperatura barwowa
2700 K
2700 K
2700 K
Czas nagrzewania do 60% jasności
50-100sec
100sec
100sec
Ostrzeżenie jeśli lampy nie można przyciemniać
Brak możliwości przyciemniania
Wymiary lampy w milimetrach
153x94
173x100
98x150
Zawartość rtęci
1,5mg
1,0mg
2,0mg
Moc znamionowa
20,0W
Czas rozruchu
1,0 sec
1,5sec
2,0sec
Oddawanie barw
82
82
81

Trochę sarkastycznie, ale czasem naprawdę ręce opadają, jak się widzi pytania, których napisanie na forum zajmuje więcej czasu, niż znalezienie na nie odpowiedzi.

D

delete

Guest
Na wstępie Raf_rk sarkastyczny draniu :p dzięki za tak wyczerpujące wyjaśnienie ;)
Następnie wyjaśnię powód przez który posunąłem się do tak drastycznego środka zdobycia informacji jakim jest walenie postów na forum, ponieważ w owym czasie był to jedyny już sposób. Wyszukiwałem na monumentalną ilość możliwości informacji na ten temat - bezskutecznie. Więc skontaktowałem się z producentem o udostępnienie tychże informacji i najwyraźniej pomogło...
No cóż... Mój problem został ewidentnie rozwiązany.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół