Żółknięcie górnych krawędzi liści, lekko wywinięte do góry - outdoor

Wyszukiwarka Forumowa:

Friko

Well-known member
Buchów
0
Witajcie. Tak jak w temacie opisałem. Wczoraj tj. 29.05 byłem na spocie podsypać po garstce dolomitu, podlać i zrobić LST oraz oprysk z asahi sl moim krzaczkom. Wczoraj w nocy i dziś przeszły burze z gradem więc postanowiłem sprawdzić czy przypadkiem nie oberwało się panienkom i nie potrzebują opatrunku czy podwiązania.
Będąc na spocie zauważyłem że od szczytu do połowy rośliny liście na krawędziach stają się żółte oraz lekko wywinięte do góry. Szybkie wyszukanie tabeli deficytów na haszyszopedi i stwierdziłem że jest to niedobór potasu.
Niestety miałem ze sobą tylko azofoskę, tak więc podsypałem po małej garstce na krzaka.

Chciałbym abyście pomogli mi upewnić się co do deficytu który stwierdziłem lub nakierować mnie na faktyczny deficyt, a może nadmiar?
A może z***ałem sprawę podsypując po garstce azofoski?
Objawy występują u 4 z 5 roślin. 2 maroców oraz 2 passion #1

StrachU

Zalegizować Marihunaen !
Weteran
Buchów
4
Na moje to azofoska je pali. Pewnie do dołka za dużo nawaliłeś. Jeszcze podsypałeś, popadało i masz efekt. Z tym nawozem trzeba uważać...

Friko

Well-known member
Buchów
0
Cholera, tak może być. Choć dziwna sprawa bo są na spocie ponad miesiąc i nic im nie dolegało. Dopiero wczoraj po ulewach i burzy tak je siekło, a ja jeszcze garstke azofoski podsypałem pod krzaki z objawami. Poczekam do wieczora może ktoś jeszcze sie wypowie, jak nie to idę zgarnąć wierzchnią warstwe azofoski co posypałem.

Zapomniałem dodać że ziemia była przygotowana miesiąc przed wysadzeniem plantów. 20L biedronkowej i reszta spotowa. Wymieszana z dolomitem i azofoską. Do tej pory krzakom nic nie było, dopiero z dnia na dzień tak się stało. Dolnym odrostom nic nie dolega, tylko polowie rosliny od szczytu.

StrachU, azofoske podsypalem po tym jak zauwazylem objawy bo stwierdzilem ze to niedobor potasu a mialem ze soba tylko azofoske. Dzien wczesniej podsypalem dolomitem.

Ostatnia edycja:

Friko

Well-known member
Buchów
0
Dzięki Panowie za pomoc. Nie brałem pod uwagi przenawożenia bo tak jak pisałem azofoska była wymieszana z glebą na początku kwietnia, a może nawet w marcu? A krzaczki rosły sobie od ponad miesiąca i wszystko było dobrze. Cóż, następny grow będzie organiczny.

biosqn

Active member
Buchów
0
to od ostatniego oprysku skoro dotychczas rosła bez problemu... Zresztą roślina wygląda na bardzo zieloną więc nie potrzebowała azotu miała go wystarczająco.

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Korzenie poszły głębiej gdzie mogło być wiecej nawozu + burza rozpuściła ją i przez to mogło popalić. Ja teraz też obchodzę siez tym nawozem jak z jajkiem. Przy automatach które sadziłem w kwietniu w doniczkach popaliło liście i do tej pory niektóre nie ruszyły i są żółtawe. Teraz jak daję azofoskę to w głębsze warstwy ziemi i nie duże ilości (nie popali młodziaków). Wolę trochę dosypać do wody w razie braku azotu niż od początku przedobrzyć

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół