akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Żółknięcie i brązowienie końcówek - niedobory magnezu czy potasu?

Wyszukiwarka Forumowa:

Sebeth

Active member
Buchów
0
Siemanko,

tegoroczna uprawa szła bez żadnych komplikacji do obecnego momentu.
Trochę o roślince:
Auto Diesel(Fem) od Hempbrothers.eu
Jest na etapie zaawansowanego kwitnienia (nie pamiętam niestety który dokładnie dzień)
Na Flo podlewana Florovitem do kwiatów kwitnących oraz wspomagane Big Budem od AN

Żółknięcie pojawiło się stosunkowo niedawno wraz z brązowymi plamami (rdzawymi) i nie chciałbym wystawić błędnej diagnozy i pogorszyć sytuacji, dlatego liczę na forumowych wyjadaczy którzy przez sen rozpoznaliby powody chorób na liściach.

Obstawiam niedobór magnezu (stąd te rdzawe plamy na liściu)
bądź niedobory potasu, dlatego żółkną końcówki (wolałbym jednak się nie pomylić i przypadkiem nie przenawozić skubanej.

Z góry dziękuję za wszelkie naprowadzenia na właściwy trop jak poradzić sobie z tymi zmianami :bounce:

kawasaki0

Well-known member
Buchów
34
Jaka ziemia? Dolomit dawales do mieszanki? Jak czesto dajesz nawoz i w jakich ilosciach? Tak jak zaleca producent? Bo jak dajesz tego florovitu tak jak zalecaja 10mL/L to jest za duzo dla tych roslin. 5ml na litr wody max i co drugie podlanie. Moim zdaniem teraz podlej czysta woda z rozbeltanym dolomitem, potem znowu czysta, ale bez dolomitu i dopiero znowu nawoz, ale w dawce 5mL/L+booster co drugie podlanie i nie czesciej jak raz na tydzien.

Sebeth

Active member
Buchów
0
Ziemia uniwersalna PH 5,5 - 6,5 z domieszką dolomitu (niewiele, ponieważ w zeszłym roku przesadziłem i miałem duży nadmiar w ziemi)

Podlewane na bieżąco
Nawóz co 3 dni w zestawie: 5ml Florovitu + 2-3ml Big BuD na około litr wody

kawasaki0

Well-known member
Buchów
34
Nawoz za czesto dajesz, zrob tak jak wyzej napisalem, moze za duzo masz w ziemi czegos co blokuje przyswajanie drugiego. Albo nawet ze 3 podlania z rzedu zrob czysta+ raz z dolomitem, zeby troche ph podniosl, bo za wysokiego na pewno nie masz, a moglo CI sie zakwasic od lania tej chemii.

Sebeth

Active member
Buchów
0
Ok dzięki za odpowiedź :)

Czyli prawdopodobnie i niedobór magnezu i zbyt dużo nawozu ;)
Trochę osób pisało że dawka florovitu wg. producenta jest jak najbardziej odpowiednia, a skoro w poprzendim poście wspomniałeś że dawać co drugie podlanie to jak podlewam co 3 dni nawozem to w takim wypadku troszkę mała rozbieżność Ci się pojawiła <peace>

Mimo to machnę według Twoich zaleceń przepłukaniem dolomitem oraz czystą wodą i dopiero po tym zacznę dalej nawozić.

kawasaki0

Well-known member
Buchów
34
Te dawki sa dla roslin ogrodowych, duzych, gdzie podlewa czysta woda- deszcz i gdzie ten nawoz ma sie rozchodzic, a nie w doniczke, gdzie wpadaja deszczowki sladowe ilosci, a wszystko co wlejesz ciagnie jedna roslina, a nawoz nie ma gdzie sie rozejsc. A gzie ta rozbieznosc mi sie pojawila, nie wiem, bo tylko pisze jakie moim zdaniem sa maksymalne dawki, zeby nic sie nie spierdoilo. Dzieki nawozowi nie zyskuje sie dodatkowych gramow- zapamietaj to :p.

Sebeth

Active member
Buchów
0
Miałem tu na mysli wspomnienie o nawożeniu co drugie podlanie, ale raz na tydzień.

W związku z warunkami pogodowymi podlewać muszę jakieś 3-4 razy w tygodniu ponieważ gleba strasznie szybko się przesusza, czyli ten powiedzmy raz, w tygodniu podlewnaie nawozami mam zachowane :)

Dzięki za pomoc!

kawasaki0

Well-known member
Buchów
34
Co drugie podlanie, ale nie czesciej jak raz na tydzien. A to roznica. W twoim wypadku powinienes dawac nawoz raz na 3-4 podlania.

Sebeth

Active member
Buchów
0
Siemanko, po kilku dniach - 2 intensywne deszcze i przepłukanie wodą z dolomitem, proces w ogóle się nie zatrzymał a wręcz przeciwnie stale idzie dalej. Liście w środku pozostają ciemne a na brzegach mocno się rozjaśniają?

Poszukuję kolejnego głosu rozsądku, który skonfrontuje swoje pomysły z pomysł Kawasaki0, które chyba na nic się zdały.

Czekam na pomoc, bless dobrzy rolnicy <peace>

Sebeth

Active member
Buchów
0
UP

Kolejny dzień szukam rozwiązania aby ocalić dziewczynkę, ale jest coraz gorzej.

Drodzy Growerzy! Proszę o pomoc nim będzie za późno :( Nie chciałbym się z nią tak szybko rozstawać...

O

OdcieńZieleni

Guest
spróbuj zrobić oprysk z siarczanu magnezu, 2g na litr, spróbuj, może to właśnie magnez, który nie wchłonie się szybko z dolomitem ...

Sebeth

Active member
Buchów
0
Jakie masz PH wody?

niestety nie jestem w stanie powiedzieć jakie jest PH wody, ale jest to woda deszczowa zbierana w zbiorniku.

Przetrzymam jeszcze dzień, dwa podlewajac drugi raz wodą z dolomitem w mniejszej dawce, a jeśli to nei pomoże to ruszam po siarczan magnezu aby odratować dziewuchę.

kawasaki0

Well-known member
Buchów
34
Jestem na 90% pewien, ze moj pomysl jest ok. Bylo to 6 dni temu. Teraz powiedz co kiedy dokladnie wpadalo w doniczke przez te dni, bo oczywiscie dales pewnie nawoz, a nie powinienes...

Sebeth

Active member
Buchów
0
Jestem na 90% pewien, ze moj pomysl jest ok. Bylo to 6 dni temu. Teraz powiedz co kiedy dokladnie wpadalo w doniczke przez te dni, bo oczywiscie dales pewnie nawoz, a nie powinienes...

Nawozu ani kropelki nie było ;)

kolejnego dnia weszło 8 łyżek stołowych dolomitu do wody około 2l. Kolejne dni nie robiłem nic (oprócz opryskowi przeciwko pleśni) ponieważ stale padał deszcz i nie było nawet sensu dodawać czegokolwiek skoro wody było aż w nadmiarze.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół