akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Żółknięcie i usychanie lisci, spowolniona cala roślina

Wyszukiwarka Forumowa:

Ile bedzie gieta z no name ?

• Łącznie głosujących
    5

gandalfik

Member
Buchów
0
Witam wszystkich jest to pierwsza uprawa indoor. Pomidor nr 1 to no name z pestek od kumpla, roslina numer dwa to Specjal Kush #1 fem z ganjafarmer.pl z nim jest wszystko ok tyle ze jest bardzo maly byl 10 dni na wegu i musialem przełączyć światło 12/12 bo bylo za gorąco w boxie. Wiatraki mam dwa jeen miesza a obok drugiego idzie rura pcv połączona z dziurą. NA samym szczycie boxa jest wylot. Problem polega na tym że nr 1 ma już dwa miesiące i od samego początku jest bardzo spowolniona (przynajmniej tak mi sie wydaje) jak na moje oko jest mała. 30 dni na wegu, teraz mija 30 dni od przełączenia 12/12. Na wegu dostawała nawóz Planton S. Od 30 dni leje Planton K. Posadzona w doniczkach okolo 6l przy oświetleniu 4 świetlówki 23W co daje okolo 5000 lumenów i 2 świetlówki 15W = 1600 lumenów razem 6,6k Lumenów. Box 50x50 wysokosci nie znam, odbłysnik zrobiony z foremki do pieczenia ciasta. PH ziemi nie znam ponieważ nie mam żadnego PH metru. Drugim problemem są usychające liście w dolnej partii rośliny, zaczynają pojawiać się male plamki a potem usycha cały liśc. Wygląda to tak:

Tak wygląda BOX

Teraz roślinki nr1 jak dla mnie bardzo mała ;/

Glówny top

Inne

Teraz SPECiAL KUSH #1

Ta mimo 30 dniu przy świetle 12/12 nie chce zakwitnąć. Przez ostatnie 4 dni wgl nie rośnie. Wydaje mi się, że idzie w korzeń. Co zrobić z tymi liśćmi i wzrostem ?

---------- Aktualizacja posta 21:28 ---------- Czas poprzedniego posta 01:34 ----------

Widzę że wszyscy się rwą do pomocy .. Prosze pomóżcie coś bo mi plant uschnie ;/

plantyy

Well-known member
Buchów
0
Myślę, że musisz sprawdzić ph wody ;p tak każdy pisze.

gandalfik

Member
Buchów
0
Hmm nie mam czym tego zmierzyć ale wodę leje przegotowaną i przefiltrowaną przez filtr BRITA. Niech ktoś pomoże.

G

Gość

Guest
@gandalfik

Spróbuj obniżyć trochę pH wody poprzez dodanie szczypty kwasku cytrynowego na 0,5l wody.
Dokładnie to wymieszaj i obficie podlej (jeśli roślina jest już podlana to poczekaj trochę aż ziemia przeschnie).

Zmiany powinny być już widoczne po kilku godzinach po podlaniu (przynajmniej w moim przypadku tak było)
Jeśli roślince się poprawi i ruszy znowu ze wzrostem to znaczy , że pH było za wysokie.

Zbyt niskie pH jest raczej nie możliwe ponieważ używasz wody przegotowanej + filtru.
Pamiętaj również , że większość nawozów podnosi pH wody.

gandalfik

Member
Buchów
0
Ok wypróbuje jutro bo plant jest po podlaniu. Dziś widzialem że kolejne liscie są tak jakby zielone ale bez "życia" i po jakimś czasie odpadają.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Jaki nawóz stosujesz? ta roslina jest już na flo, mnie sie zdaje ze bedzie miała za niskie PH^^

Nie gotuj wody, wystarczy odstana, z mojego doświadczenia jest lepsza od przegotowanej ... .

I lepiej pomyśl nad miernikiem ph szkoda wszystko popsuć są takie krople do badania ph wody na a.... za okolo 28 zł

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
te szczypte kwasku to sypac z meskiej reki czy z kobiecej??.. bo to kolosalna róznica...:lol3::lol3::lol3: ku**a jak mozna takie bzdury pisac?.. gandalfik bez ph metra tylko mineralna ze sklepu cie ratuje ale i tak nawóz zmieni ph, kup sobie ph down i miernik, wtedy możesz uprawiac mj.

gandalfik

Member
Buchów
0
Hmm narazie nie mam jak kupić tego ph metru, a taki płyn z kubeczkiem by wystarczył czy trzeba inwestować w coś bardziej zaawansowanego ? Podlałem troszke tego kwasku dziś i zobaczę co sie bedzie dzialo. Mam podlewać odstaną kranówką ? Jak myslicie dlaczego ta roslina jest tak mala i wolno rosnie, kwitnie itd ? ma dwa miesiące. Nawozy na wegu dawalem Planton S, od 30 dni leje Planton K.

G

Gość

Guest
Jak ziemia ma złe ph to blokuje dostep niektorych niezbednych roslinie pierwiastkow do korzeni = nie rosnie, sa niedobory. U mnie ten kwas z kubeczkiem sie sprawdza, kosztuje 9.50 a starcza na 10+ sprawdzen. Nie jest zbyt dokladny, ale widac wyraznie kolor.

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
teraz juz za pozno zeby cokolwiek naprawic bo roslinka juz kwitnie i budowa korzenia jest zatrzymana i bedziesz miał tyle plonu ile pozwoli system korzeniowy a ten przez złe ph nie rozwinął sie wystarczajaco, co widac po roslince. nastepnym razem kontroluj ph od poczatku do konca, ps. kwasek nie jest najlepszym rozwiazaniem, tester ph mozesz uzyc akwarystyczny w desperacji, trzymaj ph pomiedzy 5.5-6.3

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Jak plankton K na 100% masz za niskie PH!! podlej z dolomitem lub podsyp pod roślinę - kika razy co najmniej 2/3 podlania...

takie coś nie jest za dokładne, ale daje rade jak się ogarnie... .

104.jpg

Koszt jak pisałem wyżej. na pewno na początek wystarczy i na pewno, jak trochę poużywasz to zrozumiesz czemu całkiem bez pomiaru sie nie da... .

Nie dawaj więcej tego kwasku pogorszysz, plankton k na pewno obniża PH.

Powodzona
, zobaczysz ze ruszy niedługo:)

gandalfik

Member
Buchów
0
No więc dzis bylem w zoologicznym i kupiłem takie coś :

Zmierzyłem po kolei ph wody z plantonem K i wyszlo:

Potem ph wody czystej bez żadnych dodatków, przegotowanej i przefiltrowanej przez filtr BRITA. Wyszło 6,5/7. Na koniec wziałem troche ziemi wymieszałem z wodą i plantonem k wyszło 6. Wiec co jest nie tak ?

Utrecht

Member
Buchów
0
Podlej krzaka samą woda (tylko woda dla jasnosci) tak zeby woda zaczela wylatywac ze spodu donicy przez drenaz i spawdz ph tej wody. Tez mam podobny problem, napisz swoje sposrzezenia chym predzej. Pozdro

gandalfik

Member
Buchów
0
Więc tak podlałem planta wodą o ph 6,5/7 a dziurkami wyleciała woda o ph 5/5,5. Co jest nie tak ?

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Już Ci napisałem co jest nie tak i co masz zrobic - dolomit przy kilku podlaniach - wodą :).

Potem jak zaczniesz znów nawozić to lej na zmianę wodę i wodę z papu roślince. Pamiętaj że woda z planktonem (im więcej dasz tym bardziej) obniża ph.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół