akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Żółtawe liście szczytowe oraz odpadające żółte liście u dołu rośliny JackBerry

Wyszukiwarka Forumowa:

Friko

Well-known member
Buchów
0
Cześć. Zacznę od konkretów. Rośliny 33/31 dni weg, jakieś 4 dzień flo. Są to JackBerry od Warra.
Podłoże canna terra professional na wierzchu keramzyt. Podlewane przez okres weg samym rhizotonicem 2ml/L po litrze na donicę.
Aktualnie dwa ostatnie podlania dostały dodatkowo 10ml/4L canna weg i dziś 15ml/4L canna weg + rhizotonic.
Podlewane wodą z nawozem ph ok 6.5, wypływ z donicy też ok 6.5 mierzone kroplami GHE.
Przez okres weg dostawały opryski z asahi sl i tytanitu, oraz ostatnio 2 opryski z solą epsom.

3 rośliny są zdrowe, jedynie dolne liście żółkną i odpadają ale to normalne.
Czwarta roślina ta w lewym dolnym rogu wykazuje jakieś braki, pytanie jakie?
Liście szczytowe zaczynają się przebarwiać na żółto, dolne liście również stają się żółte i odpada ich znacznie więcej niż u roślin obok( też JackBerry Warra ).
Wszystkie są podlewane jednakowo, warunki również dobre i jednakowe.

Chciałem napisać temat w którymś z tematów z diagnozowaniem niedoborów itd ale tam rzadko kto odpowiada dlatego zakładam nowy temat.

R

rolnikdolpasz

Guest
Rizotonika już nie dawaj. On jest na start, żeby korzenie się rozrosły. Tego na wega też już nie dawaj. Nie znam jego składu, ale jak wega miał w sobie Azot, to liście powinieneś mieć ciemnozielone. Może te młode są jaśniejsze a starsze ciemne? To, że dolne liście odpadają jest normalne.
Daj na dniach w małej dawce coś z fosforem na flo. Tak już dokładnie w ph wody się nie wkręcaj. Dawaj zawsze odstaną 48h kranówkę. Lej z zimnego kurka. Oprysk odstaną kranówką bez żadnych dodatków też Możesz zrobić.

Tak na przyszłość; żeby ph było stabilne 6,5 to trzeba przed sadzeniem dodać do gleby dolomit mielony i dokładnie wymieszać go w jakiejś dużej misce z glebą raz na sucho a dwa dolać wody i na mokro - w proporcji pół szklanki dolomitu na 30litrów gleby. Większej dawki nie polecam stosować szczególnie do wysiewania z nasion młodych siewek.

Dolomit najlepszy jest mielony w postaci pyłu. Tańszy w grudach należy przed dodaniem do gleby przecedzić przez sitko w celu usunięcia grud mogących popalić korzenie.

https://www.forum.haszysz.com/showthread.php?37638-WSZELKA-WIEDZA-O-UPRAWIE-MJ-polecam!

Ostatnia edycja:

Chory Królik

Well-known member
Buchów
4
Tu ewidentnie brakuje zelaza. Przy takich problemach proponuje sprawfzac wiki haszyszowe.

Johnyy

Well-known member
Buchów
0
A ja myśle ze im nic nie brakuje , obniż pH lej 5,9-6,0 rizothonic dawaj do 3 tyg flo co jakieś podlanie Np co trzecie , teraz faktycznie odstaw go na trochę i przelej 2-3 podlania sama woda a potem coś juz nawozem na flo , w tym stadium nie powinny liscie opadać i żółknąc , jak dla mnie wina pH , ale mogę sie mylić

Ostatnia edycja:

Friko

Well-known member
Buchów
0
Rizotonika już nie dawaj. On jest na start, żeby korzenie się rozrosły. Tego na wega też już nie dawaj. Nie znam jego składu, ale jak wega miał w sobie Azot, to liście powinieneś mieć ciemnozielone. Może te młode są jaśniejsze a starsze ciemne? To, że dolne liście odpadają jest normalne.
Daj na dniach w małej dawce coś z fosforem na flo. Tak już dokładnie w ph wody się nie wkręcaj. Dawaj zawsze odstaną 48h kranówkę. Lej z zimnego kurka. Oprysk odstaną kranówką bez żadnych dodatków też Możesz zrobić.

Tak na przyszłość; żeby ph było stabilne 6,5 to trzeba przed sadzeniem dodać do gleby dolomit mielony i dokładnie wymieszać go w jakiejś dużej misce z glebą raz na sucho a dwa dolać wody i na mokro - w proporcji pół szklanki dolomitu na 30litrów gleby. Większej dawki nie polecam stosować szczególnie do wysiewania z nasion młodych siewek.

Dolomit najlepszy jest mielony w postaci pyłu. Tańszy w grudach należy przed dodaniem do gleby przecedzić przez sitko w celu usunięcia grud mogących popalić korzenie.

https://www.forum.haszysz.com/showthread.php?37638-WSZELKA-WIEDZA-O-UPRAWIE-MJ-polecam!

Eeeeee... Nie czytałeś tego co napisałem w temacie tylko sam tytuł, tak?
Ziemia canna terra professional ma już w sobie wszystkie niezbędne składniki na start wraz z dolomitem.
Utrzymywanie odpowiedniego ph gleby w uprawie z nawozami mineralnymi również jest potrzebne a Ty mi każesz je sobie odpuścić.
Rośliny dopiero co zaczynają stopować ze wzrostem a Ty mi radzisz dawać już coś na flo z fosforem.
Dwie 50% i 70% dawki nawozu na weg przy ostatnich podlaniach dałem ze względu na żółkniejące i odpadające dolne liście, w tej fazie wzrostu rośliny pobierają dużo azotu z gleby potrzebnego do wzrostu roślin. A co do rhizotonicu to wiem co to jest i po co się go stosuję, zapytałem o co innego.

---------- Post Zaktualizowany 17:00 ---------- Data pierwszego postu 16:57 ----------

Tu ewidentnie brakuje zelaza. Przy takich problemach proponuje sprawfzac wiki haszyszowe.
Dzięki za podpowiedź. W sumie doszedłem do tego samego wniosku czytając haszyszopedie, lecz lekko się dziwię ponieważ tak jak napisałem wszystkie rośliny w namiocie mają takie same warunki, są podlewane taką samą ilością wody, mają wszystkie taką samą ziemię w 11L donicach i nasiona były kiełkowane w odstępie 2 dni po dwie rośliny. Wszystkie to JackBerry od Warra.

Za 3 dni przy następnym podlaniu sprawdzę jeszcze raz wypływ wody może faktycznie ph coś szaleje, choć wątpię.

---------- Post Zaktualizowany 17:01 ---------- Data pierwszego postu 17:00 ----------

A ja myśle ze im nic nie brakuje , obniż pH lej 5,9-6,0 rizothonic dawaj do 3 tyg flo co jakieś podlanie Np co trzecie , teraz faktycznie odstaw go na trochę i przelej 2-3 podlania sama woda a potem coś juz nawozem na flo , w tym stadium nie powinny liscie opadać i żółknąc , jak dla mnie wina pH , ale mogę sie mylić
Sprawdzę raz jeszcze za 3 dni przy podlaniu ph wypływu. Dzięki za rady :)

R

rolnikdolpasz

Guest
Eeeeee... Nie czytałeś tego co napisałem w temacie tylko sam tytuł, tak?
Ziemia canna terra professional ma już w sobie wszystkie niezbędne składniki na start wraz z dolomitem.
Utrzymywanie odpowiedniego ph gleby w uprawie z nawozami mineralnymi również jest potrzebne a Ty mi każesz je sobie odpuścić.
Rośliny dopiero co zaczynają stopować ze wzrostem a Ty mi radzisz dawać już coś na flo z fosforem.
Dwie 50% i 70% dawki nawozu na weg przy ostatnich podlaniach dałem ze względu na żółkniejące i odpadające dolne liście, w tej fazie wzrostu rośliny pobierają dużo azotu z gleby potrzebnego do wzrostu roślin. A co do rhizotonicu to wiem co to jest i po co się go stosuję, zapytałem o co innego.

---------- Post Zaktualizowany 17:01 ---------- Data pierwszego postu 17:00 ----------

[/COLOR]
Sprawdzę raz jeszcze za 3 dni przy podlaniu ph wypływu. Dzięki za rady :)

Właśnie tak - jak przełanczasz na flo to stopujesz z nawozem na wega a dajesz tylko na flo. Dolne liście i tak będą odpadać, ale z tego co piszesz Wiesz co robisz.

To jeżeli Cana ma już w sobie dolomit, to jest to gotowa gleba i nic nie trzeba do niej dodawać.
ph powinno być bardzo stabilne, bo dolomit utrzymuje ph gleby na poziomie około 6,5.

Rizotonik jest na przyrost korzenia. Osobiście stosuje plant startera, bo jest nieporównywalnie mocniejszy przy dawce 25% tego co zaleca producent (pół grama na 1litr wody). Jedno podlanie starterem z wodą po przesadzeniu sadzonki do docelowej dużej donicy owocuje tym na całe życie rośliny, że rośnie nieprawdopodobnie szybciej niż by startera nie dostała.
Mankamentem startera jest to, że trzeba odważyć 2,5g i rozpuścić w szklance z letnią wodą dokładnie mieszając a dopiero potem dolać to do bukłaka 5l po mineralce wypełnionego odstaną kranówką, po czym zakręcić i wstrząsnąć przed podlaniem. Rizotonic jest w płynie i nie ma z nim tyle roboty co ze starterem.

Friko

Well-known member
Buchów
0
Właśnie tak - jak przełanczasz na flo to stopujesz z nawozem na wega a dajesz tylko na flo. Dolne liście i tak będą odpadać, ale z tego co piszesz Wiesz co robisz.

Przez cały okres weg nie stosowałem nawozów na weg tylko dwa ostatnie podlania 50% i 75% dawki zalecanej przez producenta aby uzupełnić braki azotu w glebie po 33 dniach wegetacji roślin.

To jeżeli Cana ma już w sobie dolomit, to jest to gotowa gleba i nic nie trzeba do niej dodawać.
ph powinno być bardzo stabilne, bo dolomit utrzymuje ph gleby na poziomie około 6,5.
dokładnie, dlatego myślę że nie jest to problem z ph gleby ponieważ mierzyłem i jest na poziomie 6.5 +/- (krople GHE)

Osobiście stosuje plant startera, bo jest nieporównywalnie mocniejszy przy dawce 25% tego co zaleca producent (pół grama na 1litr wody). Jedno podlanie starterem z wodą po przesadzeniu sadzonki do docelowej dużej donicy owocuje tym na całe życie rośliny, że rośnie nieprawdopodobnie szybciej niż by startera nie dostała.
Mankamentem startera jest to, że trzeba odważyć 2,5g i rozpuścić w szklance z letnią wodą dokładnie mieszając a dopiero potem dolać to do bukłaka 5l po mineralce wypełnionego odstaną kranówką, po czym zakręcić i wstrząsnąć przed podlaniem. Rizotonic jest w płynie i nie ma z nim tyle roboty co ze starterem.
Hmm. Nie wiem jak cenowo, ale pewnie jest to dobry zamiennik tak jak piszesz. Ja z rhizotonicem nie mam problemów, może cena jest lekkim problemem, tak to nic. Ale przypominam że nie tu jest problem w moim przypadku. Wszystko sprowadza się do lekko żółtawych liści szczytowych, i środkowych w sumie też jak widać na zdjęciu. Dolne stają się na tyle żółte że odpadają po lekkim dotknięciu. W tej fazie flo to raczej dziwne, zwłaszcza że dopiero co zaczęły flo.
Cóż. Sprawdzę raz jeszcze ph wypływu przy następnym podlaniu, jeśli nie to celuje w braki żelaza lub azotu. Tylko czy dam radę uzupełnić braki żelaza ,,domowymi" sposobami jak sól epsom w przypadku braków magnezu?

---------- Post Zaktualizowany 19:08 ---------- Data pierwszego postu 19:07 ----------

Wyglada jakbys przeuszyl planta.

W tym wypadku nie są na pewno przesuszone.

R

rolnikdolpasz

Guest
Ja bym poczekał kilka dni na samej wodzie bez żadnych dodatków aż ten Cana Weg z który dałeś w dawce 75% się wchłonie i liście zrobią się ciemniejsze a potem dopiero dał coś na flo.
Nie chcę Ci nic źle sugerować. Piszę po prostu co ja bym zrobił.

drzewiec

spokojny furiat
Weteran
Buchów
11,024
Odznaki
11
a ja bym tego jednego w lewym dolnym rogu dokarmil azotem

reszta ok,warunki te same ale charaktery rozne

Friko

Well-known member
Buchów
0
a ja bym tego jednego w lewym dolnym rogu dokarmil azotem

reszta ok,warunki te same ale charaktery rozne

dokładnie kuencat. Po tej drugiej dawce 75% canna weg już się znacznie poprawiło :) tak jak przypuszczałem na początku, azot. Ale lepiej zapytać na forum wcześniej, może ktoś widział inny problem którego ja nie dostrzegałem, weteranem nie jestem.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół