• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Żółte dolne liście, czerwone łodygi, nekroza?

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Bry,
napiszę wszystko tak dokładnie jak mogę.
Jakiś tydzień temu zauważyłem delikatne żółknięcie dolnych liści. Wtedy jeszcze rośliny nie miały 2 tygodni, podlewane były wodą z kranu i siedziały w doniczkach około 2l. Jak stuknęło im 15 dni, podlałem wodą z Biohumusem w dawce około 1 nakrętki na 1,5l wody. Po kilku dniach podlałem tak samo, następnie w zeszłą sobotę zostały przesadzone do wiader 12l z nową ziemią (ph 5,5-6,5 na opakowaniu) i podlane przy tym tak samo tylko z dodatkiem kwasku cytrynowego do obniżenia ph w okolicy 6. Dziś rano dolałem im trochę wody (jakieś 0,4l na sztukę) z dodatkiem kwasku, ale bez Biohumusa. Myślałem, że skoro mają tyle nowej świeżej ziemi, to żółknięcie się zatrzyma zwłaszcza, że teraz podlewam wodą z obniżonym PH (prawdopodobnie przedtem ph ziemi skoczyło w górę od lania samej kranówki). Wydaje mi się jednak, że objawy nie ustępują i kolejne dolne liście zaczynają żółknąć. W dodatku na jednym liściu u jednej rośliny pojawiła się prawdopodobnie nekroza.
Teraz patrzę na tę tabelkę:
http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.weedfarmer.com/cannabis/tables_guide.php
I jak byk wychodzi, że brakuje roślince Magnezu. Jest to prawdopodobne również dlatego, że reszta składników jak i poziom ph powinny być odpowiednie. Popatrzcie na fotki:

Teraz pytanie, czy mam rację odnośnie tego Magnezu i jeśli tak, to co mam zastosować? Biorąc pod uwagę, że rośliny jeszcze się nie ukorzeniły w nowej ziemi, może lepiej odczekać kilka dni i lać samą wodę z kwaskiem? Zaznaczam, że nowe listki są odpowiedniego koloru, co widać na jednej fotce, ale jak już któryś zaczął żółknąć wcześniej, to postępuje.
Pomocy :)

StonedDriver211

Well-known member
Buchów
0
Niedobory N-P-K spowodowane wysokim ph gleby tak zwana blokada przyswajania ,kwasek działa zbyt krótko w twojej wodzie dlatego ph wraca po dobie do stanu sprzed regulacji.Jeżeli dodawałeś biohumusa to też ci podniósł ph w glebie .Zamiast cytryny kwasku , dodaj 1-2,5 ml octu na 1 l wody jest stabilniejszy i trwalszy zawsze po dodaniu nawozów.Jeśli nie dodawałeś dolomitu do ziemi to magnez jak najbardziej ,najszybciej uzupełnisz siarczanem magnezu siedmiowodnym w aptece do oprysku na liście efekt zobaczysz po 7 dniach.Działaj szybko bo stracisz potem na plonie powodzenia .

G

Gość

Guest
OK, na następne podlewanie zapodam ocet (rozumiem, że chodzi o ocet spożywczy, który sam w butelce jest już roztworem kwasu octowego). Odnośnie magnezu, czy nie wystarczyłoby kupić jakąś wodę wysokozmineralizowaną z dodatkiem magnezu? Widziałem takie w marketach.
Jeszcze jedno. Skoro gleba zmienia ph z pewnym opóźnieniem, nie lepiej teraz lać wodę z ph w okolicach 5,5 dla szybszego obniżenia ph ziemi?
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

StonedDriver211

Well-known member
Buchów
0
Tak chodzi o zwykły ocet ze sklepu.Nie te wody mają go śladowe ilości nic nie dadzą przy niedoborze.Obniż ph tą wodą o 5,5(najlepiej butelkowana niegazowana najzwyklejsza) ,przelej dobrze dużą ilością wody na raz(flush) ,lub podlewaj parę razy normalnie aż wyleci drenażem woda o ph 6.5 wtedy dajesz nawóz kompletny z mikroelementami NPK masz jakiś tam?Biohumus się też nada ale zadziała z dużym opóźnieniem .W czasie kiedy będziesz obniżał ph, możesz podać jej dolistnie np azot lub magnez,stężenie 10 razy mniejsze jak do ziemi.

G

Gość

Guest
Daję obniżoną dawkę biohumusa co 2 podlewanie.W sumie dziś patrzę i roślinki stoją jak pały od rana, raczej nie zauważam postępu niedoborów. Może odczekam jeszcze 2 dni, aż się w nowej ziemi lepiej ukorzenią, w tym czasie przejdę się po sklepach ogrodniczych i poprzeglądam dokładnie wszelkie nawozy. Na pewno jednym z zakupów będzie dolomit.
Flusha nie chcę robić. Tak jak pisałem, jest ponad 10l nowej ziemi, wcześniej były w doniczkach 2l i jeszcze nie zdążyły porządnie zakorzenić. A ziemia jest dość dobra wg mnie. Przy następnym większym podlaniu zmierzę ph wody wylatującej od spodu. Będzie jedna niewiadoma mniej.
Pozdro
//edit:
Ciekawa sprawa. PH wody, która wylatuje spodem wynosi około 6.2. Ale mniejsza z tym. Podsypałem właśnie rośliny dolomitem, trochę go wmieszałem też w ziemię (jakieś 100g na roślinę), podlałem wodą z octem (4ml na 2l mi wyszło) i jedną zakrętką biohumusa. Na kilka dni będzie spokój. Pozostaje tylko czekać na poprawę.
Aha, przy okazji obejrzałem sobie korzenie - roślinki jeszcze się nie ukorzeniły całkowicie. Na razie wypuściły po kilka cm korzonki ze starej bryły ziemi.
//
Wygląda na to, że dolomit i obniżanie ph octem pomogło. Dziękuję za pomoc. Nie mogę jeszcze dawać buchów :)

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół