• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Żółte liście, Brazowe końcówki.

Wyszukiwarka Forumowa:

rękawiczka

Well-known member
Buchów
0
Witam mam problem z swoimi roślinkami. Wszystko zaczęło się około 2 tygodni temu gdy zobaczyłem żółte liście. Pomyślałem że to sporadycznie i oberwałem żółte listki jednak z każda wizytą było ich coraz więcej. Liście żółkną niezależnie od wieku. Zarówno te starsze i w pełni wykształcone jak i te małe które mają po kilka kilka centymetrów jak i te co dopiero wyrastają. Te małe od razu żółkną i praktycznie same spadają. Obszar objęty chorobą to od połowy w dół. Myślałem że to przez światło i dokładnie w promieniu metra wyplewiłem wszystko. Roślinki już powoli kwitną.
Teraz więcej konkretów.
Ph- nie wiem ponieważ podsypałem dolomitem ;/ Jednak jutro pójdę z łopatką i wykopie mala dziurkę by zobaczyć co jest głębiej.
Nawozy o ile można to tak nazwać to
Biohumus na veg. Planton K jeszcze nie używałem. Podlewam co 5-7 dni z powodu na dość wysokie temperatury.
Podejrzewam że to niedobór Cynku (Zn) Lub Potasu (K)
Zauważyłem że liście jak dla mnie są trochę za mocno zielone. Jest to odmiana Easy Sativa i Easy Sativa X Shaman. Posiadam również inna odmianę którą dostałem w gratisie i jej liście są znaczenie jaśniejsze.
Co do łodygi to nie wiem szukałem ale nie znalazłem jak wygląda czerwona łodyga i czy to jest cała roślina czy główna łodyga czy przy liściach. Moja łodyga jest zielona jednak występują na niej takie jakby brązowe plamki nie obejmujące całego jej obwodu.
Zastanawiam się nad pH ponieważ juz kiedyś miałem z nim problem jednak po podsypaniu dolomitem wszystko jest poprawiło. Ostatnio dosypałem po dobrej garści pod krzaka jednak to może za duże a nie za małe pH? + że niedobór cynku spowodowany jest zbyt dużym pH. R ośliki rosną w ziemi gliniastej jednak jest wymieszana z ziemia kupną (z biedronki) Tej ziemi już nie kupie nie warto oszczędzać... Napisałem to co według mnie jest niezbędne do dobrej oceny sytuacji a teraz prosił bym o waszą pomoc. Jak wiadomo nie warto robić na ryzyk fizyk bo to może się źle skończyć. Jeżeli czegoś nie dopowiedziałem napiszcie a ja na pewno odpisze.
Teraz foto.

Proszę o szybką odp gdyż gdyż każda sekunda się liczy :(

paki

Well-known member
Buchów
1
U mnie też liście żółkną dolne bo sa zbedne i nie ma co robic z tego afery tym bardziej jak roslina przechodzi na flo zbieraj je i na makumbe beda.

Kwiatek_Ban

Well-known member
Buchów
0
Niedobór azotu i fosforu.

U mnie też liście żółkną dolne bo sa zbedne i nie ma co robic z tego afery tym bardziej jak roslina przechodzi na flo zbieraj je i na makumbe beda.

ku**a ! Weź człowieku nie spamuj ! Przecież Ty nie masz pojęcia co piszesz !

zaczarowany

Member
Buchów
0
Mam ten sam problem, niedawno podlalem woda + biohomus i dolomit, sytuacjia sie poprawila. Niestety po tygodniu kiepskiej pogody i duzej ilosci opadów plant od spodu żułknie jak u kolegi na zdjeciach. Dodam ze pojawily sie pierwsze pre folowery a to passion#1 z dp <wiec duzo za wczesnie>, i niewiem czy podsypac dolomitem i kontynuowac nawozenie biohomusem czy lac juz planton k?

Kwiatek_Ban

Well-known member
Buchów
0
Tak ! kontynuować nawożenie i biohumusem i dolomitem. Nawóz to jedzenie dla rośliny. Bez nawozu zawsze będą anemiczne albo umrą z głodu.

Beginers

Well-known member
Buchów
0
Miałem idealny problem umnie... Sprawdz ph wody ktora wyleci ci z doniczek po podlaniu.. Umnie pokazało 5.6 dosypałem dolomitem(11l-11 łyzek stołowych) do ziemi troche wymieszalem i lałem ciagle wode z ph 6.2( z odzywkami) i po około 1.5-2 tyg deficyty przestały postepowac, a podobno gdy hp gleby jest ponizej 5.6(czy cos około tego) to dostarczanie niektorych minerałów jest zablokowane i mozesz lać nawozów ile chcesz a roslina i tak tych danych skladników nie dostanie dopóki nie podniesiesz ph gleby do ponad 6-6.8... starych chorych lisci juz nie odzyskasz mozesz je obciać za kilka dni..

ps. mozesz miec tez w odwrotnoa strone ze ph gleby jest za duże, ale wydaje mi sie ze w 99% bedzie to wina gleby..

rękawiczka

Well-known member
Buchów
0
Dopiero dzisiaj pójdę sprawdzić ph gleby. Obawiam sie ze gleba ma za duże pH.
Mam pytanie jakie odżywki proponujecie by roślinka miała lepiej?
Też tak uważam że to wina gleby. Od początku miałem z nią problemy.
Moje wnioski na dzień dzisiejszy.
1. Nie oszczędzać na miejscu pod roślinke im większy dołek tym lepiej
2. Nie oszczędzać na ziemi między innymi ta z biedronki.
3. Sprawdzać pH i to najlepiej co każdą wizyte by móc wcześnie zareagować w razie jakiś zmian.
Jeżeli macie jakieś propozycje to z chęcią was posłucham.
Dzisiaj dodam zdięcia całej roślinki + zobaczyny jak wygląda sytuacja.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół