nasiona marihuany

Żółte wykrecone liście

Wyszukiwarka Forumowa:

rękawiczka

Well-known member
Buchów
0
Witam wszystkich. Moje roślinki zaczęły żółknąc już kilka tygodni temu jednak myślałem że jest to spowodowane wzrostem nowych liści które zasłaniają liście niżej jednak okazało się to nie prawdą.
Żółkną liście dolne i liście które są tak jak by w środku roślinki. Końcówki liści stają się brązowe i zawijają się do góry lub martwica tych liście przechodzi od szczytów do łodygi. Zauważyłem że łodygi zaczęły robić się czerwone, purpurowe. Nie wiem co to może być a boje się testować po kolei bo tylko pogorszę sprawę. Rośliny kwitną od początku lipca.
Podsypywałem rośliny dolomitem jednak zauważyłem że chodź podsypał bym z 1 cm warstwą i zostawił to na ponad tydzień to i tak z 4 cm pod ziemią ph jest za małe. Cały czas walczę z tym pH jednak bardziej interesuje mnie jakie niedobory mają moje roślinki.Spalenie od nawozów raczej odpada ponieważ wcześniej podlewane tylko biohumusem a potem z 2 razy plantonem k. Na zięciach nie widać do końca wyglądlu liści. Mógł bym to mniej więciej opisać. Czerwona łodyga z powykręcanymi końcówkami i odbarwieniami na żółto wzdłuż krawędzi liści.
Teraz konkrety :

https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage.php?pos=-313258

Tu widać zakręcone liście
https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage-313249.html

Tutaj widać czerwone łodygi

Teraz pytanie
1. Czy Easy Sativa lub shaman ma czerwone łodygi?

Prosił bym o szybkie wnioski co mam zrobić ponieważ z dnia na dzień one coraz marniej wyglądają. Jeżeli potrzeba dodatkowe zdięcia lub informacje proszę pisać.

PrzeRasta

Active member
Buchów
0
Mam Easy Sativy i nie mają one czerwonych łodyg - to brak wg. mnie azotu. Fakt roślinki już kwitną więc niedobór azotu może być czymś normalnym. Jednak ja bym dał jakąś mieszankę np. azofoska 2 łyżeczki + planton k w zalecanej dawce na dwa litry wody. Taka moja opinia, ale może poczekaj na potwierdzenie jej przez kogoś bardziej doświadczonego zanim będziesz ratował roślinki. Mogę się mylić.

rękawiczka

Well-known member
Buchów
0
Liście które całkowicie sa żółte to możliwe ze to niedobór azotu ponieważ nie dość że są żółte to żółkną od dołu. Ale spalone powykręcane liście to na 99% nie niedobór azotu lecz czegoś innego ;/ Tylko co ? ;/ Pomóżcie

PrzeRasta

Active member
Buchów
0
Czytałem trochę o niedoborach i wywnioskowałem że skoro walczysz od dawna z PH to być może masz problem z niedoborem wapnia (Ca)? Bo deficyt Ca powoduje zakwaszanie gleby. Może to powód złego PH? Na Twojej fotorelacji widać także że miałeś problemy z niedoborem magnezu (Mg). A niedobór wapnia przyczynia się do powstania niedoborów magnezu. Pasuje też fakt iż przy deficycie Ca końcówki liści żółkną i zawijają się ku górze. Kto wie może to właśnie to - niedobór wapnia (przez co pojawił się niedobór magnezu)?

rękawiczka

Well-known member
Buchów
0
w sumie możliwe. Ale jak to sprawdzić i jak ewentualnie to naprawić??

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół