- Rejestracja
- Lis 1, 2010
- Postów
- 10,971
- Buchów
- 19,765
Dobry!
Oglądałem gdzieś filmik jak robili, ale nie mogę znaleźć, więc pokażę jak ja to zrobiłem.
Składniki:
Sprzęt:
Przygotowanie:
Oglądałem gdzieś filmik jak robili, ale nie mogę znaleźć, więc pokażę jak ja to zrobiłem.
Składniki:
- paczka makaronu
- cheetosy serowe
- masło
- mleko
- śmietana 18%
- ser (grana padano)
- ser (mozarella)
- ser (radamer)
- mąka
- przyprawy
Sprzęt:
- źródło ciepła - kuchenka, płyta indukcyjna, etc.
- piekarnik
- garnki
- naczynie żaroodporne
- tarka
- szpatułki i takie tam podobne
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy niemały kawałek masła w garnuszku. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Po rozpuszczeniu masła dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, dokładnie tak samo jakbyśmy robili beszamel.
- Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dolewamy stopniowo mleka i nadal mieszamy. Następnie mieszając dodajemy śmietanę i wsypujemy wcześniej starte sery. Kolejnym krokiem jest dodanie pokruszonych cheetosów. Na końcu doprawiamy wedle własnego uznania. W razie gdyby sos był zbyt gęsty rozcieńczamy go mlekiem.
- Nastawiamy piekarnik na 180*C.
- Wsypujemy makaron do posolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut żeby był lekko podgotowany, ale twardszy niż al dente. Dojdzie sobie spokojnie podczas pieczenia
- Do naczynia żaroodpornego nakładamy makaron i zalewamy go serowym glutem. Dorzucamy jeszcze na górę mozarellę. Pieczemy ok. 25-30 minut.