• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Żałośnie niska wilgotność w PCBoxie

Wyszukiwarka Forumowa:

TrickySwing

Well-known member
Buchów
0
Witam. W PCBoxie siedzi sobie 2-dniowy AKacz47 AF i narzeka, że mu źle bo ma 22-23% wilgotności dookoła siebie przy temp. 28-30*. Pomimo dwóch zbiorniczków z wodą, jednej zakrętki, perlitu, keramzytu i powieszonego dość pokaźnego naczynka z wodą. A i skarpetka leży sobie obok niego i nic to nie pomaga. Ma ktoś jakiś pomysł jak mu dogodzić?

hasz1980

Well-known member
Buchów
0
Hmmm jak masz jakieś pieniążki(60zł:/) to polecam nawilżacz powietrza + peszel i wpuszczać do boxa :)może da sie znaleźć tańszy.

czarnybyk

Active member
Buchów
0
Tak powieś na nitkach tą skarpetę lub kawałek szmatki namoczonej przed wentylatorkiem doprowadzający powietrza wiadomo w środku w boksie i po 3 godz sprawdź wilgotność i odpisz czy coś pomogło:):spalony:

TrickySwing

Well-known member
Buchów
0
No właśnie sęk w tym że nie mam pieniążków ani troszkę i po prostu nie wierzę, że wilgotność mi spadła poniżej 20% bo nawet odczytu mi higrometr odmawia. Jakoś nikt nigdy nie ma z tym problemu, te 30% jest, a oczywiście u mnie musi być problem.

3x23W Phillips
4x80mm wiatraczki komputerowe (2 wlot 2 wylot)

czarnybyk

Active member
Buchów
0
I zamiast pojemników z wodą daj watę namoczoną wszędzie gdzie się da przy takiej tem. co podałeś powinno zadziałać.

TrickySwing

Well-known member
Buchów
0
Okej, dałem watę dookołą roślinki namoczoną, skarpetkę powiesiłem przed wentylatorem wlotowym. Lecę do piwnicy robić pleksę pod lampy żeby zbić te 2-3 stopnie i odłączyć 2 wentylatory, bo im mniej wentyli tym lepsza wilgotność (podobno). Zdam relację za 2-3 godzinki czy pomogło.

---------- Aktualizacja posta 23:11 ---------- Czas poprzedniego posta 20:56 ----------

Dobra. Chwilę temu zamontowałem pleksę i dałem tę watę, na chwilę obecną jest 26*C i 26% wilgotności. To chyba jeszcze nie to o co mi chodziło. Jakieś pomysły?

---------- Aktualizacja posta 15-08-2012 00:00 ---------- Czas poprzedniego posta 14-08-2012 23:11 ----------

Powiem szczerze, że ni cholere tego nie ogarniam. Teraz mam 28* i 20% wilgotności. Znając życie zaraz znowu zleci poniżej i będę mieć gówno a nie roślinkę. Wata nie pomogła, nic nie pomaga. Nie wiem, może stacja pogody leci ze mną w kulki?

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
2
A nie masz przypadkiem schrzanionego higrometru? 20% to bardzo mało, normalna wilgotność powietrza na poziomie 60 - 70 proc. to nic nadzwyczajnego (szczególnie w rejonach nadmorskich albo nad jeziorami).
Rośliny rosną? Wykazują jakieś braki? Coś z nimi nie tak?
Jeśli wszystko OK to olej higrometr, nie patrz, co pokazuje, nie kupuj nowego - i dajesz ;) Ja się obywam bez termometru, higrometru, ph-metru - a 100 gramów spod 150W udało się wyciągnąć. Żaden to rekord, ale narzekać też nie ma na co ;)

TrickySwing

Well-known member
Buchów
0
Ja Ci powiem tak. Rzeczywiście higrometr może być walnięty, bo w pokoju mi pokazywał 30%. Co też mi się wydaje zbyt niską wartością. W przedpokoju też mam higrometr i tam pokazuje mi już 63%. Roślinka jako tako rośnie, nie widać żeby coś było nie tak, ale ma też 3 dni dopiero. Więc sam już nie wiem.

czarnybyk

Active member
Buchów
0
Ja Ci powiem tak. Rzeczywiście higrometr może być walnięty, bo w pokoju mi pokazywał 30%. Co też mi się wydaje zbyt niską wartością. W przedpokoju też mam higrometr i tam pokazuje mi już 63%. Roślinka jako tako rośnie, nie widać żeby coś było nie tak, ale ma też 3 dni dopiero. Więc sam już nie wiem.

To weź ten drugi higrometr z przedpokoju i sprawdź wilgotność jeszcze raz
pewnie jest wszystko ok a się stresujesz lepiej zrób fotorelacje byśmy zobaczyli twojego pomidorka:) przy temp 28-30 zawsze będzie większa wilgotność niż w pokoju.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół