Co wy za przeproszeniem pie****icie!!!
Robicie mu wodę z mózgu.
3l co 3 dni? Człowieku! ja lałem 2 razy na tygodniu po 1l przez pierwsze2 tyg
potem przez miesiąc lałem 1,5l co połtora tyg (tylko raz użyłem biohumusa a w niektórych przypadkach wgl)
a teraz to już nie podlewam chyba że nawozem(platon) i jakoś żyje!!!
Jak cały czas podlewasz rośline to potem nie ma systemu korzeniowego przez co nie może pobierać wystarczająco substancji odżywczych. A mały korzeń to konieczność częstego podlewania i mniejszy Plant!
http://www.haszysz.com/uprawa-indoor/18-dodatkowe-info/212-najczestsze-bledy-poczatkujacych.html
Błąd Niedoświadczonych:
Za bardzo martwią sie o swoją uprawą
za dużo nawozu,
za dużo wody,
za dużo troski...
---------- Aktualizacja posta 09-08-2012 12:39 ---------- Czas poprzedniego posta 08-08-2012 14:44 ----------
Szukałem szukałem i znalazłem specjalnie dla ciebie.
Proszę tylko to przeczytaj:
"Może się zdziwisz (a może nie
ale podlewanie też nie jest konieczne, krzaki posadzone koło rzeki, stawu, jeziora itp. nie potrzebują prawie w ogóle podlewania, a nawet krzaki nie posadzone w takich miejscach też wymagają go jak z tydzień do dwóch nie pada deszcz. Początkowo, kiedy roślinki są małe lubią być podlewane 2-3 razy w tygodniu (jak pada to nie podlewać, to chyba oczywiste, ale piszę na wszelki wypadek), starsze roślinki nie ma sensu podlewać częściej niż raz na tydzień (jeżeli nie padało, jak padało w danym tygodniu to nawet raz na tydzień nie podlewać). Pewnie zastanawiacie się ile podlewać???? Z tym miałem największy problem, bo jestem dość skrupulatny a nigdzie nie było podane ile, wszyscy podlewali "na oko". Koleś powiedział mi kiedyś tak: "Byle nie podlać za mało, nie da się za dużo bo gleba to nie doniczka i nadmiar wody pójdzie w glebę, lej nawet i półtora litra na krzaka byle nie za często". I myślę, że to dobra definicja, ale jak kto chce dokładności to proszę bardzo. Małe roślinki podlewać około 0,12 l (pół szklanki), średnie około 0,25 l (jedna szklanka) i stopniowo zwiększać wraz ze wzrostem rośliny (tylko nie zwiększać co tydzień, powiedzmy 0,25l co miesiąc) aż do 1 litra (4 szklanki, chociaż kto to będzie odmierzał, z butli się leje solidnie i starcza, chyba nikt ze szklanką na plantację nie chodzi, nie?
. Ale najlepiej, mimo wszystko, posadzić koło wody i nie podlewać w ogóle. Chyba, że przy nawożeniu nawozami chemicznymi (wtedy obowiązkowo), albo jak jest wielka susza (przez 2-3 tygodnie). Bardzo ważne: krzaki przeżyją nawet bardzo dużą suszę ale nieprzeżyją nadmiernego podlewania."