- Buchów
- 0
Drodzy Koledzy (i Kolezanki mam nadzieje )
Zaczynam piewsza hodowle pomidorow. :harvest::harvest:
Forum czytam od dawna jednak jak to zawsze wyniknelo kilka pytan i watpliwosci. Mam nadzieje, ze podzielicie sie trroche wiedza
Wiec moze najpierw setup:
Box:
Diamond Room 120x60x180
Swiatlo:
MH 400W Phytolite na weg
HPS 400W Sunmaster DUAL na flo
Balast - Lumatek 400W
Wentylacja:
Wentylator promieniowy 400 m3/h z regulacja obrotow i termostatem
Filtr weglowy - nie pamietam teraz parametrow ale dopasowany do wentylacji
Wentylator mieszajacy - musze zakupic. Nie jestem pewien czy jeden czy dwa.
Rosliny:
8xLSD feminizowane - planuje SCRoG i FIM. Choc nie wiem czy na poczatek bede mial odwage na to drugie
Ziemia i doniczki:
8xDoniczki 11L
2x Plagron lightmix 50L
Eazy Plug do kielkowania
Nawoz:
Zestaw startowy BioTabs - troche z checi sprobowania organicznej uprawy, troche z okazji ze nie trzeba kontrolowac pH wiec mysle, ze na poczatek bedzie ok
Czego mi brakuje ?
Nawilzacz - jutro planuje zakup
Wentylatory mieszajace
Termometr z higrometrem
Jakies CO2 ?
Wiec pozwolcie, ze przejde do pytan
Jak pisalem forum przegladalem, ale chyba jak przyszlo co do czego to sie odrobine pogubilem
Licze na odrobine wyrozumialosci 
To chyba na poczatek tyle. Z gory dzieki z ew odpowiedzi i sorry za duza ilosc pytan, ale jaram sie jak dziecko w swieta i nie chcialbym czegos spie$%#@$

Zaczynam piewsza hodowle pomidorow. :harvest::harvest:
Forum czytam od dawna jednak jak to zawsze wyniknelo kilka pytan i watpliwosci. Mam nadzieje, ze podzielicie sie trroche wiedza
Wiec moze najpierw setup:
Box:
Diamond Room 120x60x180
Swiatlo:
MH 400W Phytolite na weg
HPS 400W Sunmaster DUAL na flo
Balast - Lumatek 400W
Wentylacja:
Wentylator promieniowy 400 m3/h z regulacja obrotow i termostatem
Filtr weglowy - nie pamietam teraz parametrow ale dopasowany do wentylacji
Wentylator mieszajacy - musze zakupic. Nie jestem pewien czy jeden czy dwa.
Rosliny:
8xLSD feminizowane - planuje SCRoG i FIM. Choc nie wiem czy na poczatek bede mial odwage na to drugie
Ziemia i doniczki:
8xDoniczki 11L
2x Plagron lightmix 50L
Eazy Plug do kielkowania
Nawoz:
Zestaw startowy BioTabs - troche z checi sprobowania organicznej uprawy, troche z okazji ze nie trzeba kontrolowac pH wiec mysle, ze na poczatek bedzie ok
Czego mi brakuje ?
Nawilzacz - jutro planuje zakup
Wentylatory mieszajace
Termometr z higrometrem
Jakies CO2 ?
Wiec pozwolcie, ze przejde do pytan
- Swiatlo. Kurcze, kupilem juz ten HPS 400 i zaczynam sie zastanwiac czy przy tak szerokim boxie doswietli mi wszystko rownomiernie. Myslalem teraz nad zmiana setupu na 2x250W ale chyba to juz przy nastepnych projektach. Co myslicie ?
- Balast. Gdzie montujecie balast ? Kabel od balastu ma chyba 2m boje sie, ze moze zabraknac, a nie wyglada na "dorabialny" (zamontowany w zasilaczy i ladnie zarobiony na koncu od strony oprawki). Gdzie polecacie zamontowanie go ? Ew. czy mozna jakos to przedluzyc
- Nawilzacz. W boxie nie mam miejsca na nawilzacz, ale planowalem kupic nawilzacz 5L ustawic obok boxu i zrobic jakas samorobke z wezyka i wpuscic to pasywna wentylacja do boxa. Czy wartosci 60-70% wilgotnosci sa stale (tj. weg/flo, dzien/noc) ?
- Wentylatory mieszajace. Jeden czy dwa? Myslalem o takich 15W/20 cm na klips.
- CO2 Myslalem o BuddyBoost (torba) albo maty wisszace. Warto ?
- Wentylacja (instalacja) Chcialbym zrobic instalacje w takie spoosb Filtr (w boxie) --> Wentylator --> Cooltube --> wylot gornym wylotem. Wloty pasywne. Dobrze kombinuje ?
- Ziemia Kupilem Plagron Lightmix (Torf, torf czarny, perlit, włóknisty torf.
1,5 kg/m2 minimalne nawozy (12-14-24) pH 5,5-6,9) Czy mieszac to dodatkowo z perlitem ? Czy dac kermazyt na dno doniczki ? (to mnie zastanwia - czytalem ze powinno sie dac na dno dniczki troche by trzymalo wilosci i mialo dostep do powietrza, ale widzialem tez na relacjach posypana ziemie z wierzchu kermazytem. Doradzicie ? - Nawoz Kupilem zestaw startowy Bio Tabs, ale z tego co czytam z instrukcji to na taka ilosc ziemi powiniennem zakupic jeszce jeden. Any idea ?
Do tego czy polecacie cos oprocz tego (organicznego). Jakis booster or sth ?
- Kielkowanie Nasionka najpierw mocze, pozniej wkladam do namoczonej kostki Eazy Plug i czekam, az pojawi sie lodyga, Jak duza ma byc by go zasadzic do ziemi ? Czy od razu do doniczek docelowych (tak zapewnial sprzedawca, ze w wypadku EP moge tak zrobic czy jednak dac jakies doniczki przejsciowe by sie jeszce ukorzenilo ?
- Swiatlo na poczatku Kiedy wstawie wykielowane sadzonki pod swiatlo to dawac od razu pod 400W i 18/6 ? Czy zmienijszyc moc na poczatek do 250W?
To chyba na poczatek tyle. Z gory dzieki z ew odpowiedzi i sorry za duza ilosc pytan, ale jaram sie jak dziecko w swieta i nie chcialbym czegos spie$%#@$
Ostatnia edycja: