nasiona marihuany

1-1,5 łyzki wody dziennie ??

Wyszukiwarka Forumowa:
M

malutka

Guest
Słyszałam ze roślinke dobrze jest podlewać ok. 1-1,5 łyzki wody dziennie ? To prawda? Czy lepiej podlewac ją regularnie średnio co trzy dni ok1/4 szklanki wody ??

B

blancik

Guest
Co do tego podlewania lyżeczką codziennie to pierwszy raz widzę i czytam, a sporo już naczytalem. A konkretnie podlewanie to nie żadna regulka, że tyle i tyle co tyle i tyle.
Sama musisz wiedzieć kiedy podlać, a podlać trzeba wtedy kiedy roślinka już ma sucho.
I jak podlewasz to najlepiej pomalu, aby calość powierzchni ziemi równo zlać. Nadmiar wody zawsze uleci Ci dolem doniczki.

L

Lift

Guest
malutka napisał:
Słyszałam ze roślinke dobrze jest podlewać ok. 1-1,5 łyzki wody dziennie ?
zadne lyzeczki !! A to dlatego ze bedziesz podlewala takimi dawkami to woda nie dojdzie do wszystkich korzeni. Najlepiej wetknij palca w ziemie (gdzies z boku) na 5cm i jezeli ma sucho zlej ja porzadnie!! I tak co 3 dni sprawdzaj !!
PzDr... :queen:

R

rasta

Guest
haha......prawdy jest w tym bardzo malo. takie ilości wody to stosunkowo za malo(pomijając roślinki kilkudniowe)
co do regularności podlewania to jest bardzo ważne jak i oświetleniu i nawożenia.
a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale kto ma na to czas lub cierpliwość). niestety roslinom musimy zapewniać także stalą wilgotność powietrza jak i ziemi. podloże częściej podlewane malymi dawkami wody utrzymyje stalą wilgotność gleby a nawozem stalą dostępność wymaganych przez systm korzeniowy ilości poszczególnych pierwiastków(hydro potweirdzi).

[ Dodano: 2006-08-12, 01:28 ]
no nie czytalem dwóch poprzednich postów bo pisalem swego.

blancik, Lift, nie macie dostatecznej wiedzy a piszecie nieprawdę. ale to ciekawe bo większość nie zdaje sobie sprawy ze regularność w uprawie to klucz do sukcesu.

ja podlewam swoje dziewczyny 4 razy dziennie.

M

malutka

Guest
Ja swoje pryska ok. 6 rayz dziennie średnio co 2-3 godziny i podlewam co trzy dni 1,4 szklaki wody ... nie wiem chyba tak moze byc ... :) a taki razie jak stosowac nawóz Ekohumus (Azot/N/1,00%, Fosfor/P2O5/0,5%, Potas/K2O/1,74) ??:)

Gazometer

Well-known member
Buchów
0
możesz stosować :D podlewaj raz tym raz na tydzień (oczywiscie rozrobione) i bedzie GIt

Shogo

Well-known member
Weteran
Buchów
1
pierwszy raz slysze o tych lyzkach :cat:

H

haszyszekk

Guest
hehe ja też ;) Ja daje teraz rewegujacym WW 0,6-1l wody z nawozem co drugi dzień...
Kwitną i mają sie wyśmienicie... hehe
Rasta ma racje.... systematyczność to podstawa, co nie znaczy że osoby nie systematyczne nie powinny sie brac za uprawe ;) hehe pzdr

G

Green

Guest
co do regularności podlewania to jest bardzo ważne jak i oświetleniu i nawożenia.
a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale kto ma na to czas lub cierpliwość). niestety roslinom musimy zapewniać także stalą wilgotność powietrza jak i ziemi. podloże częściej podlewane malymi dawkami wody utrzymyje stalą wilgotność gleby a nawozem stalą dostępność wymaganych przez systm korzeniowy ilości poszczególnych pierwiastków(hydro potweirdzi).

nie zgodze sie z tym ze regularnosc w podlewaniu to podstawa zwazywszy na fakt ze roslina w roznym stadium ma rozne zapotrzebowanie na wode jak i na substancje odzywcze dlatego co raz jest ok innym razem bedzie nie trafione zaduzo czynnikow wplywa na rozwoj plantra zeby regolarnosc w podlewaniu byla tak duzym profitem,

a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale
tu tez bym sie klucil, konopia nie lubi "miec mokro w butach" woli raczej od czsu do czasu "pomoczyc skarpetki" chodzi mi oto ze czeste podlwanie prowdzi zazwyczaj do przelania rosliny szczegolnie przez mlodych ogrodnikow lepiej jest podlac raz a porzadnie niz czesto a male ilosci,

pozdr.

B

blancik

Guest
rasta napisał:
blancik, Lift, nie macie dostatecznej wiedzy a piszecie nieprawdę. ale to ciekawe bo większość nie zdaje sobie sprawy ze regularność w uprawie to klucz do sukcesu.

rasta dziamdziaku, regularnie owszem, ale nie z podlewaniem, bo jeżeli w jeden dzień masz taką temperaturę, a w drugi dzień inną to jeszcze ujdzie, ale np. tak jak mówisz regularnie i w jednym tygodniu przewarzają temperatury 35-38 stopni i podlewasz w tym czasie np. 500ml to w następnym tygodniu kiedy temperatury spadają do 26-28 to tyle samo będziesz podlewal, ale mniej razy, i tak jest umnie.
Co się sprawdza tak naprawde systematycznie i precyzyjnie to cykl światla w danym etapie.
Więc ten czynnik w glównym stopniu zależy od klimatów panujących w danym ogródku.
Ty masz akurat piękne warunki, non-stop stale więc rególa sytematyczności jak najbardziej się sprawdza, ale napewno tylko i wylącznie w danym okresie.
Napewno jesteś wielki bo już więcej odemnie wychodowaleś, ale wedlug moich jak narazie pierwszych doświadczen to ta rególa by mi niestety przysporzyla wielu utrapień.
I Green przedemną już coś podobnego także stwierdzil, bo sam napewno się o tym przekonal.

elooo i pzdr!
PS. co tam z grow.....

H

haszyszekk

Guest
Systematyczność to podstawa :) hehe szczególnie jak ktoś nie ma timera ^ ^ tak jak ja teraz ;) wylanczam swiatlo o 6 rano i zapalam o 18... hehe oczywiście margines pol godzinny mi wychodzi :pr:
Co do podlewanioa no to oczywiste mi sie wydawało że trzeba zmieniać ilość wody.
Wg mnie najlepiej podlewać planta co 2 dzień "NA WYCZUCIE" ;)
U mnie sie to sprawdza a jak sie spoźniam z wodą to planciki robia klap na maxa.
Moje nigdy nie dystały dokładnie tyle samo wody. Przy ostatnich deszczech, kiedy wilgotność mi skoczyła w boxie do 85% ponad dawałem im po 300ml wody... pzdr

B

blancik

Guest
bogusik2 napisał:
U mnie sie to sprawdza a jak sie spoźniam z wodą to planciki robia klap na maxa.
Moje nigdy nie dystały dokładnie tyle samo wody. Przy ostatnich deszczech, kiedy wilgotność mi skoczyła w boxie do 85% ponad dawałem im po 300ml wody... pzdr

Umnie jest identycznie.
rasta ma poprostu idealne warunki, non-stop prawie identyczne, dlatego ma jak ma i to napewno jest jak najbardziej ok, a co zatym idzie to regularność w podlewaniu.

Więc jeszcze raz podkreśle że ten czynnik w szczególności zależny jest od klimatu panującego w danym ogródku. Dodam jeszcze że jak ostatnio panowaly takie upaly, pogoda dość dlugo utrzymywala się stabilnie to podlwalem również regularnie i codziennie, ale po zmianie pogody już wszystko się zmienilo.
pzdr!

R

rasta

Guest
wyjaśnię krótko o co mi chodzi.
gdy roślina jest mala i na vegu potrzebuje więcej wody potem coraz mniej. podlewając ją caly czas jakimiś dawkami roślina zużywa coraz więcej wody. w ten sposób ma coraz bardziej sucho. oczywiście dawka musi być odpowiednio dobrana.
w razie gdyby zdażylo się że ziemia jest za sucha można dawkę zwiększyć, a gdy ma za mokro dawkę zmniejszyć. chodzi o to aby podlewać o tej samej porze.
jak już pisalem ja podlewam 4 razy dziennie i jakoś planty na tym nie cierpią.
Green napisał:
tu tez bym sie klucil, konopia nie lubi "miec mokro w butach" woli raczej od czsu do czasu "pomoczyc skarpetki" chodzi mi oto ze czeste podlwanie prowdzi zazwyczaj do przelania rosliny szczegolnie przez mlodych ogrodnikow lepiej jest podlac raz a porzadnie niz czesto a male ilosci,
wszystko zależy od ilości.jak może mieć mokro gdy podlewasz np. po 10 ml.?????
blancik napisał:
rasta dziamdziaku, regularnie owszem, ale nie z podlewaniem, bo jeżeli w jeden dzień masz taką temperaturę, a w drugi dzień inną to jeszcze ujdzie, ale np. tak jak mówisz regularnie i w jednym tygodniu przewarzają temperatury 35-38 stopni i podlewasz w tym czasie np. 500ml to w następnym tygodniu kiedy temperatury spadają do 26-28 to tyle samo będziesz podlewal, ale mniej razy, i tak jest umnie.
ja odnoszę się do in więc nie ma mowy o zmienach tmp.

[ Dodano: 2006-08-14, 03:24 ]
Green napisał:
nie zgodze sie z tym ze regularnosc w podlewaniu to podstawa zwazywszy na fakt ze roslina w roznym stadium ma rozne zapotrzebowanie na wode jak i na substancje odzywcze dlatego co raz jest ok innym razem bedzie nie trafione zaduzo czynnikow wplywa na rozwoj plantra zeby regolarnosc w podlewaniu byla tak duzym profitem,
masz rację że zapotrzebowanie jest rózne w róznym stadjum rozwoju ale ja nie piszę o ilości tylko o systematyczności. zgodzisz się z tym że najlepiej jest podlewać roślinki np. godzinę po wlączeniu lamp. ale jeszcze lepiej jak to bezie 4 razy w czsie dnia codziennie o tych samych godzinach. jesli chodzi o zapotrzebowanie na substancje odżywcze to w róznym stadjum rozwoju zmienia sie nie częstotliwość podlewania a dawkę lub sklad nawozów.

[ Dodano: 2006-08-14, 03:32 ]
może jeszcze wyjaśnie jak ja do tego podchodzę.

podlewam roztworem nawozu z wodą w odpowiednim zmiennym do wieku planta stężeniu 4 razy na dobę po np. 10 ml o dokladnie określonym czasie co 3 godziny. aodmierzam dawkę strzykawką. wiem że to dla niektórych jest śmieszne dla innych nie do pojęcia. ale to wlaśnie daje rezultaty w postaci zdrowych plantów o dużej mocy. nawozy oczywiście chemiczne. jesli ziemia jest za sucha bo o za wilgotnej nie ma mowy to podaję dawkę czystej wody.

[ Dodano: 2006-08-14, 03:36 ]
Green, może o tej technice jeszcze nie slyszaleś. pochodzi prosto z zielonej krainy. tak tam to wygląda. może nie wszyscy plantatorzy tą metodę stosują bo to zależy od nawozów i technik uprawy ale ten, od którego zostaly sprowadzone planty tak wlaśnie uprawia i ja też. fak pracy jest dużo ale nie nażekam na rezultaty choć owszem nie wszystko mi jeszcze wychodzi tak jak powinno.

[ Dodano: 2006-08-14, 03:57 ]
blancik napisał:
PS. co tam z grow.....
wszystko jest na dobrej drodze. choć lampy jeszcze nie odzyskalem to mam nadzieję że zloże jakąś na dniach bo części mam od hu..a i ciut ciut gożej z czasem. z tego też powodu nie ma jeszcze gro...oga

[ Dodano: 2006-08-14, 04:04 ]
malutka napisał:
a taki razie jak stosowac nawóz Ekohumus (Azot/N/1,00%, Fosfor/P2O5/0,5%, Potas/K2O/1,74) ??:)
jeśli posiadasz taki nawóz to masz zapewne opakowanie. na etykiecie jest napisane jak go dawkować. i do tego sie stosuj. możesz lekko zwiekszyć dawkę i obserwój rozwój roślinek.

[ Dodano: 2006-08-14, 04:05 ]
hehe.. ale się rozpisalem, a na dodatek już tak późnooooooo............a może tak wcześnie??

H

haszyszekk

Guest
rasta napisał:
ja odnoszę się do in więc nie ma mowy o zmienach tmp.
hehe rzeczywiście sie rozpisałeś i to bardzo ciekawie wyszło... tylko co do tego bym polemizował :) Temp. i wilgotność w boxie zależą głównie od temp. i wilg. na zewnątrz... temp. potrafi sie zmieniać o nawet 15st. przez pogode na zewnątrz...
Jdenym rozwiązaniem jest system utrzymujący odpowiednią temp. i wilgtotność, albo jakieś maxymalne odizolowanie boxa... pzdr

-=*Rotasila*=-

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Green napisał:
Cytat:

Cytat:
a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale

pozdr.
ja bym sie zgodził z green ale to co napisał rasta tez jest bardzo ciekawe

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół