M
malutka
Guest
Słyszałam ze roślinke dobrze jest podlewać ok. 1-1,5 łyzki wody dziennie ? To prawda? Czy lepiej podlewac ją regularnie średnio co trzy dni ok1/4 szklanki wody ??
zadne lyzeczki !! A to dlatego ze bedziesz podlewala takimi dawkami to woda nie dojdzie do wszystkich korzeni. Najlepiej wetknij palca w ziemie (gdzies z boku) na 5cm i jezeli ma sucho zlej ja porzadnie!! I tak co 3 dni sprawdzaj !!malutka napisał:Słyszałam ze roślinke dobrze jest podlewać ok. 1-1,5 łyzki wody dziennie ?
co do regularności podlewania to jest bardzo ważne jak i oświetleniu i nawożenia.
a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale kto ma na to czas lub cierpliwość). niestety roslinom musimy zapewniać także stalą wilgotność powietrza jak i ziemi. podloże częściej podlewane malymi dawkami wody utrzymyje stalą wilgotność gleby a nawozem stalą dostępność wymaganych przez systm korzeniowy ilości poszczególnych pierwiastków(hydro potweirdzi).
tu tez bym sie klucil, konopia nie lubi "miec mokro w butach" woli raczej od czsu do czasu "pomoczyc skarpetki" chodzi mi oto ze czeste podlwanie prowdzi zazwyczaj do przelania rosliny szczegolnie przez mlodych ogrodnikow lepiej jest podlac raz a porzadnie niz czesto a male ilosci,a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale
rasta napisał:blancik, Lift, nie macie dostatecznej wiedzy a piszecie nieprawdę. ale to ciekawe bo większość nie zdaje sobie sprawy ze regularność w uprawie to klucz do sukcesu.
bogusik2 napisał:U mnie sie to sprawdza a jak sie spoźniam z wodą to planciki robia klap na maxa.
Moje nigdy nie dystały dokładnie tyle samo wody. Przy ostatnich deszczech, kiedy wilgotność mi skoczyła w boxie do 85% ponad dawałem im po 300ml wody... pzdr
wszystko zależy od ilości.jak może mieć mokro gdy podlewasz np. po 10 ml.?????Green napisał:tu tez bym sie klucil, konopia nie lubi "miec mokro w butach" woli raczej od czsu do czasu "pomoczyc skarpetki" chodzi mi oto ze czeste podlwanie prowdzi zazwyczaj do przelania rosliny szczegolnie przez mlodych ogrodnikow lepiej jest podlac raz a porzadnie niz czesto a male ilosci,
ja odnoszę się do in więc nie ma mowy o zmienach tmp.blancik napisał:rasta dziamdziaku, regularnie owszem, ale nie z podlewaniem, bo jeżeli w jeden dzień masz taką temperaturę, a w drugi dzień inną to jeszcze ujdzie, ale np. tak jak mówisz regularnie i w jednym tygodniu przewarzają temperatury 35-38 stopni i podlewasz w tym czasie np. 500ml to w następnym tygodniu kiedy temperatury spadają do 26-28 to tyle samo będziesz podlewal, ale mniej razy, i tak jest umnie.
masz rację że zapotrzebowanie jest rózne w róznym stadjum rozwoju ale ja nie piszę o ilości tylko o systematyczności. zgodzisz się z tym że najlepiej jest podlewać roślinki np. godzinę po wlączeniu lamp. ale jeszcze lepiej jak to bezie 4 razy w czsie dnia codziennie o tych samych godzinach. jesli chodzi o zapotrzebowanie na substancje odżywcze to w róznym stadjum rozwoju zmienia sie nie częstotliwość podlewania a dawkę lub sklad nawozów.Green napisał:nie zgodze sie z tym ze regularnosc w podlewaniu to podstawa zwazywszy na fakt ze roslina w roznym stadium ma rozne zapotrzebowanie na wode jak i na substancje odzywcze dlatego co raz jest ok innym razem bedzie nie trafione zaduzo czynnikow wplywa na rozwoj plantra zeby regolarnosc w podlewaniu byla tak duzym profitem,
wszystko jest na dobrej drodze. choć lampy jeszcze nie odzyskalem to mam nadzieję że zloże jakąś na dniach bo części mam od hu..a i ciut ciut gożej z czasem. z tego też powodu nie ma jeszcze gro...ogablancik napisał:PS. co tam z grow.....
jeśli posiadasz taki nawóz to masz zapewne opakowanie. na etykiecie jest napisane jak go dawkować. i do tego sie stosuj. możesz lekko zwiekszyć dawkę i obserwój rozwój roślinek.malutka napisał:a taki razie jak stosowac nawóz Ekohumus (Azot/N/1,00%, Fosfor/P2O5/0,5%, Potas/K2O/1,74) ??
hehe rzeczywiście sie rozpisałeś i to bardzo ciekawie wyszło... tylko co do tego bym polemizował Temp. i wilgotność w boxie zależą głównie od temp. i wilg. na zewnątrz... temp. potrafi sie zmieniać o nawet 15st. przez pogode na zewnątrz...rasta napisał:ja odnoszę się do in więc nie ma mowy o zmienach tmp.
ja bym sie zgodził z green ale to co napisał rasta tez jest bardzo ciekaweGreen napisał:Cytat:
co do regularności podlewania to jest bardzo ważne jak i oświetleniu i nawożenia.
a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale kto ma na to czas lub cierpliwość). niestety roslinom musimy zapewniać także stalą wilgotność powietrza jak i ziemi. podloże częściej podlewane malymi dawkami wody utrzymyje stalą wilgotność gleby a nawozem stalą dostępność wymaganych przez systm korzeniowy ilości poszczególnych pierwiastków(hydro potweirdzi).
nie zgodze sie z tym ze regularnosc w podlewaniu to podstawa zwazywszy na fakt ze roslina w roznym stadium ma rozne zapotrzebowanie na wode jak i na substancje odzywcze dlatego co raz jest ok innym razem bedzie nie trafione zaduzo czynnikow wplywa na rozwoj plantra zeby regolarnosc w podlewaniu byla tak duzym profitem,
Cytat:
a podlewać najlepiej jest często ale malymi ilościamiale
tu tez bym sie klucil, konopia nie lubi "miec mokro w butach" woli raczej od czsu do czasu "pomoczyc skarpetki" chodzi mi oto ze czeste podlwanie prowdzi zazwyczaj do przelania rosliny szczegolnie przez mlodych ogrodnikow lepiej jest podlac raz a porzadnie niz czesto a male ilosci,
pozdr.