akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[1,44m²] 480W Sin City, Elev8, Lovin’ In Her Eyes, Humboldt, Pan Pestka - Biotabs & Blumat

Wyszukiwarka Forumowa:

Smakosz85

Sigma
Weteran
Buchów
3,906
Odznaki
5
- box - 120 x 120 x 200
- oświetlenie - SF G5000 480 W
- medium -
start 0,5 ziemia light mix od bio bizz; docelowe 11l ziemia Bio Bizz Light Mix
- wentylacja - 2x 6" mieszajacy Spider Farmer,
Wyciag 6" Spider Farmer sterowany GGS
- nawozy - Zestaw Bio Tabs + Silicum Flash, Bio Pk, Boom Boom Spray, Calmag Shogun
- trening - v4

Pestki
X3 Doom Berries - Sin City
X3 Boardwalk Bubba - LOVIN’ IN HER EYES
X3 Chicken n’ Wafflez - Humboldt Seeds Company
X3 Berry Crusher - Elev8
X2 Blue Zushi - Pan Pestka

Dzień 4 (dzień 1 dla tych co wychodzą)
Temperatura: Dzien 28°C Noc 23°C
Wilgotność 60% (będzie zamówiony nawilżacz od Spider Farmer)
VPD 1,7 kPa
PPFD 282 umol/m

1000009961.jpg

Z fartem #

Gardzibuch

Well-known member
Buchów
949
Mam pytanie o nawilżacz. Słuchałem ostatnio wywiadu z profesorem Brucem Bugbee (proszę wpisać na yt: "Plant Science: What Studies Reveal About Modern Growing (Garden Talk #185)") - jakby ktoś nie wiedział to gość jest profesorem specjalizującym się w profesjonalnych uprawach medycznej marii). W skrócie gość twierdzi w tym wywiadzie, że VPD nie ma absolutne żadnego znaczenia przy uprawie indoor. A konkretnie, że jedyne co ma znaczenie to niska wilgotność w końcowej fazie flo (poniżej 80% a idealnie poniżej 60%). Ja osobiście nie zaobserwowałem absolutnie żadnej różnicy wzrostu roślin vs VPD jakie miałem na vegu/w fazie stretch.

punisher_

Well-known member
Buchów
710
Z tego co kojarze to Blue Zushi to tylko klony, tenco nigdy nie sprzedalo pestek. Wiec prawdopodobnie masz tam cos innego niz blue zushi pod nazwa blue zushi.

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
31,920
Odznaki
5
Z tego co kojarze to Blue Zushi to tylko klony, tenco nigdy nie sprzedalo pestek. Wiec prawdopodobnie masz tam cos innego niz blue zushi pod nazwa blue zushi.
Tenco nie ale jest kilku breederow co porobili nasiona tylko kwestia jakiej jakosci.U mnie sa klony akurat kiedys mialem zamiar je puscic ale jakos przeszlo

punisher_

Well-known member
Buchów
710
Tenco nie ale jest kilku breederow co porobili nasiona tylko kwestia jakiej jakosci.U mnie sa klony akurat kiedys mialem zamiar je puscic ale jakos przeszlo
Ostatnio Wizard Trees wypuscilo swoja wersje Blue Zushi (ale tylko kwiaty, nie nasiona), i podobno jest takie samo jak oryginalne Blue Zushi. Wszystko inne co jest dostepne to niestety fejki (rename czegos innego), albo marne proby odtworzenia genetyki. Bo jakby byly to prawdziwe nasiona, to inne komercyjne marki juz dawno by to sprzedawaly. Jednak jest to profil terpenowy ciezki do znalezienia skoro maja go tylko dwie marki.

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
31,920
Odznaki
5
Ostatnio Wizard Trees wypuscilo swoja wersje Blue Zushi (ale tylko kwiaty, nie nasiona), i podobno jest takie samo jak oryginalne Blue Zushi. Wszystko inne co jest dostepne to niestety fejki (rename czegos innego), albo marne proby odtworzenia genetyki. Bo jakby byly to prawdziwe nasiona, to inne komercyjne marki juz dawno by to sprzedawaly. Jednak jest to profil terpenowy ciezki do znalezienia skoro maja go tylko dwie marki.
Nie no nie fejki a pewnie porobione jakies s1 z klonow jak wiekszosc nasion porobionych w seedbankach pod nazwa innego breedera.pewbie selekcja taka sobie ale cos tam tych genow bedzie w tym.Ja robie sobie nasiona tez na klonach czy pestkach od fajnych breederow i to tez nie fake

punisher_

Well-known member
Buchów
710
Nie no nie fejki a pewnie porobione jakies s1 z klonow jak wiekszosc nasion porobionych w seedbankach pod nazwa innego breedera.pewbie selekcja taka sobie ale cos tam tych genow bedzie w tym.Ja robie sobie nasiona tez na klonach czy pestkach od fajnych breederow i to tez nie fake
Wiem, ze duzo jest kradzionych klonow w swiecie nasion, nie sadze ze blue zushi jest jednym z nich. Jest tez duzo gonienia byle czego pod obecnie popularna nazwa, aby sie sprzedalo, zawsze dostepne nasiona i jeszcze duze gratisy :D Byc moze masz racje, jednak mimo wszystko, sklanialbym sie ku fejkom w tym przypadku. Serio, prawdziwe blue zushi to zyla zlota w cali. Jednak tylko Tenco to sprzedaje, no i jak wspomnialem ostatnio wizard trees. Szansa na to, ze Pan Pestka ma legitne geny blue zushi jest w moim przekonaniu niska. Biore to na logike. Przekonac sie niestety bedzie mozna tylko po harvescie.

MiczBuhanen

Well-known member
Weteran
Buchów
9,293
Odznaki
7
gość jest profesorem specjalizującym się w profesjonalnych uprawach medycznej marii). W skrócie gość twierdzi w tym wywiadzie, że VPD nie ma absolutne żadnego znaczenia przy uprawie indoor.
No nie do końca tak mówi... twierdzi że vpd jest "overrated" czyli ma wpływ ale nie jest aż tak duzy jak do tej pory uważano... ale mówi tu o zakresie od 0.7 do około 1.5 o ile dobrze pamiętam... Czyli jeśli będziesz miał skrajne wartości poniżej lub powyżej tego zakresu to może to mieć wpływ na krzaki a druga kwestia taka ze vpd nie ma aż tak dużego wpływu pod warunkiem że krzak ma cały czas dostęp do wody... Doktorek tłumaczy to tym że roślina transpiruje cały czas i oddajac wodę to ta wilgotność przy liściu i tak jest wyższa niż powietrza... No i ta teoria ma sens ale Bugbee na pewno tam nie twierdzi że vpd jest bez znaczenia

Gardzibuch

Well-known member
Buchów
949
ale mówi tu o zakresie od 0.7 do około 1.5 o ile dobrze pamiętam...
Trzeba się chyba nieźle postarać, żeby wyjść poza ten zakres zaniżając wilgotność? W każdym razie ja parę lat temu widziałem MJ rosnącą w mega suchym klimacie (in i out) i rosła za***iście od praktycznie siewki. Mi chodzi w 100% o podnoszenie wilgotności nawilżaczami, wydaje mi się, że nie ma to najmniejszego sensu nawet w ultra suchym klimacie przy indoor i dziwię się, że tak dużo ludzi to robi (zakładam, że większość indoroowców tutaj uprawia w PL).

Smakosz85

Sigma
Weteran
Buchów
3,906
Odznaki
5
Mi chodzi w 100% o podnoszenie wilgotności nawilżaczami, wydaje mi się, że nie ma to najmniejszego sensu nawet w ultra suchym klimacie przy indoor i dziwię się, że tak dużo ludzi to robi (zakładam, że większość indoroowców tutaj uprawia w PL).
U mnie w drugim boxie kwiaty juz na flo, wiec osuszacz ustawiony na 65%, dlatego potrzebuje podbić wilgotnosc w tym boxie.

Smakosz85

Sigma
Weteran
Buchów
3,906
Odznaki
5
Dzień 18
Wilgotność ustawiona na 75%
Temp dzien 27°C, noc 22°C
VPD 1 kPa
PPFD 400umol/m²

Trochę dostały po dupie, niska Wilgotność i przelanie, ale po przesadzeniu ruszyły.
Przy przysadzeniu wszystko tj. w instrukcji od Biotabs + Silicum Flash.
We wtorek podłączam blumat.

1000011151.jpg

Pozdro z fartem #

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół