1g/1w jak przeliczacie wydajność z sensem i miarodajnie

Wyszukiwarka Forumowa:

Marine

Well-known member
Buchów
0
Wybaczcie, że w tym dziale, ale nie mam uprawnień do zakładania tematów w bardziej pasujących działach. Admini - proszę o przeniesienie jeśli też uważacie, że to nie jest najlepsze miejsce na ten temat.

Ostatnio poczytałem trochę grow logów i często tam się powtarza odniesienie do przelicznika, że najlepsi dostają 1gram z 1W oświetlenia. Niby wszystko jasne, ale trochę bez sensu mi się wydaje ten przelicznik ze względu na to, że niektórzy zamykają się w >70 dniach, kiedy inni robią to w 120 dniach i więcej.

Osoba, która długo trzyma na weg i ma odmianę długokwitnącą będzie miała lepszy zbiór z 1W, niż ktoś z automata. Ale... kiedy osoba z automatami zrobi 3 sezony, to ta pierwsza osoba z upasionymi regami zamknie dopiero 2 sezony. Wychodzi więc na to, że aby przeliczyć faktycznie efektywność hodowli/genów/oświetlenia czy cokolwiek sobie tym udowadniamy powinniśmy zsumować energię zużytą, a nie chwilowy pobór mocy do uzyskania danego zbioru.

Rozwiązaniem mogłoby być korzystanie na przykład z takiego wzoru:
(ilość kWh zużytych na weg + ilość kWh zużytych na flo) / waga zbioru.

I przykładowe wyliczenia
Szybkie auto: 160W zestaw LED całość w popularnym systemie 18/6
Zbiór z 3 losowych automatów po 30g każdy = 90g
(70dni * 18h * 160W = 179,200 Wh) / 90g = 1991.1Wh / g

Czyli wychodzi na to, że ktoś na każdego grama zużył światła na ~1991 watogodziny = ~2 kWh
------------

Przyklad drugi:
Posiłkuję się fotorelacją https://www.forum.haszysz.com/showt...6m2-Amnesia-lemon-Blue-Dream-LSD-Cotton-Candy

Zostaw 400W(z nazwy, wg producenta) Led / 4 rośliny fotoperiod (18 dni na weg + 66 dni na flo)
Zbiór 191.48g z 4 roslin a wiec srednia ilosc na krzaka to 47.87g

Światło przyjmijmy, że bierze 200W. Autor sam napisał na koniec:
W poprzedniej fotorelacji mialem 0.92g/w teraz ciezej to policzyc poniewaz pierwszy miesiac chodzil mars ktory pobierał 188w potem dwa miesiace CXB3590 200w a na koniec ostatnie 3 tyg CXB + diody czerwone z marsa

Wyliczenia:
(Veg= 200W * 18h * 18dni = 64800 Wh) + (Flo = 200W * 12h * 66dni = 158,400 Wh) = 223,200 Wh

No i końcowe wyliczenie: 223,200Wh / 191.5g = 1165.5Wh / g

Podsumowanie: Na autosach w podanym przykładzie zapłacimy 2kWh, a na reg w tym przypadku 1.165kWh.

Teraz już tylko krok do tego aby wyliczyć całkowity koszt grama z naszej uprawy (dodając koszt prądu za wiatraki [można go uwzględnić i sumować ze światłem od początku] + koszt suszenia + koszt nasion, nawozów etc...)

MOIM zdaniem pomimo, że nie jest to przelicznik idealny, to jest on lepszy niż suche gram/wat światła.
To tak jakby ekonomie w samochodach przeliczać tak, że moje auto przejedzie na baku 1000km, a auto sąsiada tylko 600km, czyli idąc tym tokiem rozumowania moje auto jest ekonomiczniejsze (ale nie dopowiedzieć, że ja mam bak na 65 litrów, a sąsiad na 45l). Biedni właściciele Tesli ;]

Dałoby się napisać prosty kalkulator do tego - mógłbym to zrobić jeśli by było zainteresowanie. Niestety ja umiem to zrobić tylko w pythonie (jako aplikacja okienkowa .exe). Fajniej by to działało napisane w PHP dostępne na stronie.

Co sądzicie o takim przeliczniku wydajności uprawy?
A może sami się podzielicie swoimi wyliczeniami wg tego wzoru?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół