akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[300W LED][1.44m2] Tutankhamon | Big Bag | Bud Bud Bling Tingz

Wyszukiwarka Forumowa:

Resetto

Member
Buchów
0
Witam całe forum. Jako, że postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce, zamierzam dzielić się z Wami moimi postępami :) To mój pierwszy post, choć forum znam jak własną kieszeń. Ave!

Box
- namiot 1.2 x 1.2 x 2m = 1.44m2/2.88m3; mógłbym tu spokojnie upchnąć 3x tyle krzaków, ale wolę, żeby miały więcej miejsca. Poza tym do 3 krzaczków nie powinienem mieć problemów prawnych w moim miejscu zamieszkania;
Lampa - Viparspectra 300W LED (wersja z przełącznikiem veg/bloom);
Wentylacja - 110m3/h + mieszający 6'';
Doniczki - małe torfowe Jiffy Poty, docelowe 20l AirPot;
Maluszki - 1x Tutankhamon, 1x Big Bag, 1x Bud Bud Bling Tingz; wszystkie feminizowane, całoroczne;
Ziemia - Canna Terra Professional Plus;
Nawozy - na start brak, od mniej więcej połowy-końcówki vega i przez Flo będę używał zestawu od Canna prawdopodobnie.
Akcesoria - 6W mata grzewcza do terrariów dla jaszczurek, ale to zupełnie nietrafiony zakup. Stosuję jako podstawkę na aluminiową tackę z wodą - łatwiej sobie paruje. W przyszłości podłożę matę pod doniczki żeby korzonki ogrzać. Ale ciepła z niej niewiele;
Plany - na jednej zamierzam wykonać topping (lub fim), na wszystkich LST.

Nasionka kiełkowane były w (odstanej dobę) kranówce. Po 24h kąpieli wrzucone od razu w Jiffy Poty.

Dzień 1 (załóżmy):

Na fotkach niezbyt widać wystające już łodyżki, ale i tak nie ma czego oglądać. Wszystkie trzy się już pokazały. W przyszłości zadbam o lepszą jakość.

Temperatura w boksie waha się między (licząc tylko VEG przełączony na lampie) ~25* w czasie świecenia a ~21* w fazie ciemnej.
Wilgotność utrzymuje się pomiędzy 40 a 55% na ogół. Po włączeniu BLOOM temperatura (mierzona ok. 30cm od lampy) wzrasta do ok. 30-31*c, a wilgotność spada do ~35%.

Teraz moje pytania do mądrych forumowiczów: jest sens kombinować nad zwiększeniem temperatury i wilgotności na vegu, czy zostawić jak jest? Wydaje mi się, że troszkę im chłodno może być, i te 2-3* więcej by nie zaszkodziły. Szczególnie, że termometr nieustawiony bezpośrednio pod lampą pokazuje ~22-23* w dzień.
Zastanawiałem się nad małym, biurowym grzejniczkiem 500w, podpiętym pod automatyczny timer. Spowodowałoby to na pewno spadek wilgotności, ale też sobie z tym w razie czego poradzę.

Osobna kwestia to woda. Podlewam gazowaną z Tesco (UK), kosztuje tyle, co nic, a podobno ma idealne PH. Przemrażam ją i pozwalam się ogrzać do pokojowej przed podlewaniem. Problem mam taki, że mój mierniczek PH przekłamuje (prawdopodobnie wykonałem nieprawidłową kalibrację). Czy ktokolwiek na forum jest w stanie potwierdzić, iż PH tej wody to faktycznie ~6.5-6.7?

No i same doniczki - torfowe Jiffy Poty. Czytałem wiele dobrego na ich temat, jednakże zetknąłem się z informacją, jakoby lubiły sobie pleśnieć. Nadal mam dylemat, czy przesadzać, czy zakopywać razem z tymi doniczkami. Ale chyba dla świętego spokoju i pewności przesadzę 'po staremu'.

Pozdrawiam :D

Żul

Rzeczny
Buchów
23,255
Sziemano!
Trzy krzuny na taką powierzchnię - to mi się podoba! Uróżnorodnij treningi - do*** jakiejś wuja bena albo mainlining. :p
Nie boisz się, że ziemia popali Ci sadzonki? Co do wilgotności - kup sobie nawet najtańszą żabkę - zawsze podbije Ci ją jakoś.
Temperatury są całkiem okej na trybie veg, bloom zostaw na później. ;)
Zasiadam w pierwszym rzędzie. Ciekawe strainy, lepsze to od setnego og kusha.
Nie spie**** tego!

Resetto

Member
Buchów
0
Troszkę się martwię tą ziemią, ale czytając różne zagraniczne fora widziałem, że sporo osób ją bierze na start i nie narzeka. Była też polecana jako ziemia dla początkujących itp. A dzięki temu mam spokój z nawozami przez niemal całego vega. Stwierdziłem, że zaryzykuję. W razie co mam na zapas 2 pestki (Big Baga i Super Iced Grapefruit) :D
Trochę się boję robić wyszukanego treningu - to moja pierwsza 'poważna' hodowla, z treningiem nie miałem wcześniej styczności żadnej. Tylko kupa teorii. Ale będę kombinował, dzięki!

Resetto

Member
Buchów
0
Długo nie pisałem z różnych przyczyn. W łeb się ***nąłem, zamiast aparatur z kwasem i sodą kupiłem worek exhale co2 i grzejniczek. Panny miały po drodze różnorakie problemy z którymi na różne sposoby sobie radziłem. Długa historia. Na dzień dzisiejszy nadal są na vegu, od około tygodnia w końcu odżywają i na dzień dzisiejszy prezentują się - niskie, choć krzaczaste - tak:

To Tutankhamon, szczyt rośliny z prawej strony:

Big Bag, rósł najwolniej, wygiąłem go dopiero dość niedawno:

Bud Bud Bling Tingz, jako jedyny cięty pseudo-fimem, miał nawięcej ciężkich przeżyć (ogólnie wszystkie rośliny miały problemy, z których je stopniowo wyleczyłem poprawiając wentylację, podnosząc lampę, podlewając częściej bo sucho było, zmniejszając wilgotność i stosując środek antyszkodnikowy. Do tej pory nie wiem co konkretnie było przyczyną, ale miałem już moment załamania, że padną, bo się tylko pogarszało):

Od ok. 2-2.5 tygodnia stosuję rhizotonic, cannazym i terra vegę (zacząłem stosować głównie w związku z w.w. problemami), w mniejszych niż zalecane dawkach. Nawóz z cannazymem co 2 lanie, rhizo stopniowo coraz mniej ale w każdym. Już przestałem go stosować.
Niedawno je porządnie nawodniłem bo zdałem sobie sprawę, że ogólnie za sucho miały. Pozwoliłem wodzie ładnie wsiąknąć w glebę. Podniosłem też lampę żeby, zamiast się tak krzaczyć, poszły w górę. Odżywają ogólnie. Planuję je przerzucić na flo na koniec roku.
Kiepsko to idzie ale jakoś idzie i do końca musi dojść :p Na Tutankhamonie widać już wyraźnie preflowery, na pozostałych 2 są V i się powoli kształtują.

M

mlodygru

Guest
Trochę małe jak na swój wiek ale zdrowo wyglądają. Nie będzie tego światła za mało na taką powierzchnię??

Resetto

Member
Buchów
0
Jakby mi się rozrosły na cały box, to może i by ciut za mało było. Ale wydaje mi się, że by było w miarę ok. W razie czego bym dokupił lampę, i tak się nad tym zastanawiałem.
A ze zdrowiem nadal mam problemy, w niektórych miejscach na liściach pojawiają się jasne przebarwienia, na ogól (ale nie tylko) przy końcówkach, jakby były przypalone. Próbowałem już dosłownie wszystkiego, i nie wiem skąd się one biorą. Szukałem insektów pod szkłem powiększającym, pryskam je co parę dni profilaktycznie, próbowałem eksperymentować z odrobinę niższym i wyższym ph, zmniejszyłem wilgotność, próbowałem też różnych ustawień wiatraka mieszającego, żeby mocniej/słabiej na nie wiało.
Najgorzej miał cięty Bud Bud Bling Tingz, ale stopniowo go odratowałem. Teraz np na jednym z odrostów są lekkie przebarwienia na 2-3 listkach, wyglądają jakby miały końcówki popalone (jakby nawozami? Ale na 300% to nie to), + w miejscach, w których się stykały jak się odrost rozwijał (tak to wygląda jakby). I na przykład jeden jedyny liść na dole, od dupy strony, nie ma blisko niego żadnych innych, i pojawił się na nim ze 2-3 plamki w losowych miejscach. Dunno wtf

edit: pierwsze 2 foty to BudBud, trzecia to Big Bag:

Ostatnia edycja:

Resetto

Member
Buchów
0
Po raz kolejny długo mnie nie było.
W sylwestrową noc światła poszły na 12/12. Około 7.01 doszła dodatkowa lampa - 45w LED.
Panny zgodnie z oczekiwaniami się powyciągały. Przycinany BudBud poszedł pojedynczym topem w górę, Big Bag i Tutankhamon raczej zrównały mniejsze odrosty z najwyższymi.
Najszybciej zaczął kwitnąć Bud Bud Bling Tingz, tuż za nim jest Big Bag - Tutankhamon jak na razie za bardzo nie puchnie. Fotki są z 30.01.

Big Bag:

Bud Bud Bling Tingz:

Tutankhamon:

Pozdro

dnx

the jungle is massive
Buchów
6
Odznaki
1
nie jest zle jak na debiut. Fakt w takich doniczkach powinny byc duzo wieksze ale nie ma co plakac. Tylko na co CI Taka poowierzchnia skoro jej nie wykorzystujesz... o wiele latwiej panowac nad warunkami w mniejszych przestrzeniach no i zuzytego pradu ktory tracisz bezpotrzebnie wiecej...

Resetto

Member
Buchów
0
No wieeeem, wieem...następnym razem będzie z 5 sezonówek + ze 2 automaty :p Trochę z rozmiarami boxa przegiąłem, ale chciałem mieć pewność że nie będzie za ciasno. Oby przy następnym podejściu udało się wykorzystać tę powierzchnię.
Fakt faktem karły, no ale na czym się uczyć jak nie na błędach ;)

A

Ayho

Guest
Jakbyś miał prawdziwą lampę 600W rośliny byłyby dużo ładniejsze, ale widać w UK prąd drogi.

Resetto

Member
Buchów
0
Nie z tego powodu wybrałem ledy.

Trochę więcej fotek, bo czemu nie:
Big Bag:

Tutankhamon:

Bud Bud Bling Tingz:

Pomału do przodu. Jak na to co widzę czasami w fotorelkach, nawet u doświadczonych growerów, to i tak się cieszę że rosną zdrowo. Następnym razem będzie tak jak trzeba ;)

Jasiul3c

Well-known member
Buchów
1
Odznaki
2
Jest ładnie, jak do końca będzie okej to popuchną jak świnki, nic się nie martw ;)

kamil5_16

Well-known member
Buchów
0
Polecam na koniec zmienić booster na Top shooter i podać 2 ml na litr w ostatnim lub dwóch ostatnich tygodniach spuchną niesamowicie
.

Resetto

Member
Buchów
0
Witam, witam znowu. Więcej fotek proszę (różnica 10 dni w stosunku do ostatnich, mamy dzień 114 [47 od przełączenia na 12/12]):

Bud Bud Bling Tingz: (podwiązałem go do rączki od mopa bo się robi za ciężki dla siebie)

Big Bag:

Wolnokwitnący Tutankhamon:

Kiedy zacząć flushować?
Pozdro!

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół