akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[600W LED][DWC][Auto Mazar + Super Lemon Haze] LED HYDRO DWC Dorodna zabawa na dwa domki

Wyszukiwarka Forumowa:

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Witojcie

Po pierwsze to dzięki wszystkim za za***iste forum. Czytam od paru miesięcy i w ch*j rzeczy się można nauczyć i dowiedzieć, no i klimat fajny, patrzałem jakiś czas rollitup ale to nie to samo co Polski klimat!

Fotorelację zaczynam z lekkim poślizgiem bo to mój pierwszy grow i nie wiadomo czy co z tego wyjdzie a poza tym nie wiedziałem czy jest sens. Ale jak tak patrze że jakaś inna lama jak ja to potem przeczyta to może będzie pomocne

Zacząłem od czytania forum, i tak czytałem czytałem przez parę tygodni bo kompletnie nic o uprawie niczego nie wiedziałem, tj przewinął się temat chlorofilu na lekcjach biologii ale poza tym xD

Następnie powstał mentalny plan jak to ma wyglądać i zdecydowałem się na hydro, zaletą było to że nie trzeba się pier***ić z ziemią, flushami itd, najłatwiejszy sposób jaki znalazłem to DWC więc taki był szkielet projektu. Oczywiście widziałem święte grafy typu ZIEMIA->COCO->HYDRO->AERO ale ja do ziemi nie czułem mięty, a do wody tak więc stąd taka decyzja..

Jako ze nie wynajmuję hali produkcyjnej 1000m2 jak jakieś VOLVO czy coś celem była cichość, piękność i zapachoutrzymywalność

Po drodze okazało się że to bardzo ale to bardzo ucząca zabawa więc póki co jestem happy.

Dobrze! A zatem przedstawny aktualny stan:

Duży Dom [White House niestety bez Donalda]

Wylęgarnia małych zergów przed flo:

Ok dość Homera i illiady a pora na treściwą treść.

Nasionka jakie były na starcie:

Super Lemon Haze x3 (G
Auto Mazar x1 (Dutch passion)

Sprzęt:
Homebox Ambient PAR 100x100x200

[póżniej] Chińczyk 60x60x120

Słońce:
Wpierw samoróbka 20x E27 + wszystkie LED żarówki pozbierane z domu i parę CFL

Wtem HPS 400W

Wtem LED COB Milion tysięcy wat i PPFD 700-1300/m2

Domek hydro:
DWC OXYPOT x4
Samoróbka z marketu budowlanego z wiadra
Pompy powietrza do akwarium
Jakieś kamyki napowietrzające
Rurki

Wentylacja:

Tu zacznijmy lekki poemat.
Zacząłem od bieda wentylatora komputerowego wlotowego zasilanego zasilaczem 12V
Następnie była krótka era gołego S&P 160mm/500m3h, ale okazał się za głośny, znalazłem zatem temat PonuregoZniwiarza i jego chujowym lecz głośnym wentylatorze i zdecydowałem się na projekt obudowania głośnego sk***esyna obudową MDF + maty z wełny skalnej. Projekt się udał za***iście i głośność spadła
Następnie złapała mnie myśl z częstotliwości PIMP MY RIDE że jak tak lubię wiatraki to najlepiej dać kolejny wiatrak, i tak dodałem kolejny komputerowy 12V 200m wiatrak + mały filtr węglowy na wylocie. Daję to mega combo bo
jak jest świateło to napierdziela wielki brat S&P 500m3
Jak ma być cicho to leci ten mały komputerowy napie****acz, nie słychać go a robi podciśnienie i smrodu ni ma

A zatem kompetny setup to:
Filtr węglowy 500-600m3/h (chyba) + S&P Venture wentylator kanałowy 500m3/h 160mm
Filtr węglowy eee 160m3? + 200m3 NZXT 200mm

Do tego można dodać obowiązkowy przy hydro miernik PH/TDS

Nawozy:
GHE MAXI GRO
GHE MAXI BLOOM

Opryski:
Sól Epsom póki co (tutaj ciekawostka - roślinki same o niej powiedziały że potrzebują jak z nimi gadałem)

Zdjęcia maluszków:
Super Lemon Haze

AutoMazar

MUZA:

postaram się dodać więcej zdjęć z przebiegu relacji, a tymczasem kobieta woła na wieczorek więc pora zmykać

pozdro!

Ostatnia edycja:

FakeFarmer

Well-known member
Buchów
12
Zasiadam ..... nie daj się pythium ! I jeszcze jedno 120cm może być ciężko, ja powierciłęm uchwyty w pokrywie (oxypot), przydały się szybko.
Z fartem

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Dzień 0 sadzenie

Pora na mały UP o początkach

Zacząłem od testów czy jest możliwość utrzymania życia na sprzęcie który miałem na początku,
pierwsi mieszkańcy chwilowo przeniesieni z balkonu:

Jak się okazało że jest git i kwiatki nie pomarły a wręcz zaczęły kwitnięć i puszczać nowe pędy byłem pewien że działa mi samoróbka z E27+żarówki z domu i jakieś kable za 1zł/m (ale do 300V więc gites malines jakościowo) to dałem nasionka do środka

Oczywiście zaglądałem co jakiś czas i patrzałem co i jak xD
Radość była jak się mały korzonek pokazał:

Tutaj bobasy pod E27

Pomyłki na tym etapie:
Nie miałem kostek wełnianych więc wsadziłem nasionka w same COCO + keramzyt, niestety nie jest to dobre rozwiązanie bo
a) podmywało wodą i musiałem poprawiać bardzo bardzo delikatnie co by korzeni nie ***ać
b) roślinki spędziły w późniejszym etapie dużo czasu na budowie mocnych korzeni żeby zrekompensować sobie brak bazy

wniosek:
zawsze dawać keramzytu do pełnego kubeczka a nie na 50% jak ja dałem no i ta wełna albo jakieś lepsze podłoże jest wymagane, zlałem to bo nie myślałem że aż takie ważne, nauczka!

7 dzień po wykluciu

W tym doniczku nic się nie działo, jak się okazało przez mój błąd keramzytowełniany jedno nasionko utonęło i zginęło, w jego miejsce dałem 2giego Auto Mazara (Dutch Passion)

Pozostałe panienki: 2x lemon 1x mazar

Zasiadam ..... nie daj się pythium ! I jeszcze jedno 120cm może być ciężko, ja powierciłem uchwyty w pokrywie (oxypot), przydały się szybko.
Z fartem

wiem wiem, uratowało mnie że mogłem przenieść krzaka z małego boxa do dużego bo zaczęła kwitnąć największa cytryna w dużym boxie, i maluchy poszły na rośnięcie do małego pudła

co do pythium to czaruję wodę i jest na maksa napowietrzona, tj są 3 pompki powietrza podpięte pod ten zbiornik i 11 kamieni napowietrzających także jest małe jacuzzi dla korzeni :D

CDN

Ostatnia edycja:

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,415
Odznaki
2
Niezly patent ze swietlowkami :D

Kiedy zmieniasz oswietlenie? Caly weg planujesz na cfl?

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Elo

lecimy dalej z tematem,

zacznijmy od 14 dnia życia roślinek:

PH 6,01
PPM 1200 (teraz wiem że to było za dużo..)

Dzień 21

Rośliny wolno rosły więc zacząłem zwracać uwage na takie rzeczy jak temperatura i wilgotność, wilgotności nie było więc dodałem ręczniki i pryskałem wodą, rośliny i ręczniki, na zdjęciach widać że roslinki są za nisko - skutkowało to tym że liście szły koło gorącego plastiku i robiły ziaziu, ręczniki coś tam pomogły ale było nieoptymalnie.

Myślałem wtedy nad przesadzeniem ale korzenie były już mocno splątane na dole w koszyku więc przesadzenie albo wsadzenie wyżej nie było możliwe. No i prawdopodobnie PPM było nadal o wiele za wysokie, wręcz nie wiedziałem jakie ma być poprawne PPM, po prostu sypałem wg tabeli (a właściwie 50%) dawek i myślałem że jest git.

PH 6,32
PPM 1400
Temperatura pożywki 24,3 stopnie - gorąco gorąco.

Od tego momentu zacząłem patrzeć na takie rzeczy jak temperatura wody no i tego plastiku koło roślinek. Myślałem jak zmniejszyć temperaturę i folia aluminiowa była dobrym pomysłem, ale po lekturze forum stwierdziłem że to zły pomysł więc poleciałem z normalnymi kartkami A4 + koszulki plastikowe. Pomogło całkiem, biała kartka odbija światło więc temperatura czarnego plastiku spadła. Temperatura w środku boxa nadał była wysoka i nie wiedziałem co z tym zrobić ale o tym za chwilę..

Fota grupowa dziewczynek wraz z nowym wystrojem domu (tutaj ciekawostka, kamienie są tanie i dobre jako element powstrzymujący stado kartek A4 od wyfrunięcia z boxa jak na nie wiatrak mieszający wieje):

Od lewej: Lemon, Lemon, Auto mazar, auto mazar

Dzień 28 vege

PH 5,55
PPM 1600
Temperatura wody 21,7 - spadło prawie 2 stopnie od momentu zamontowania białych kartek.
Temperatura i wilgotność - 30 stopni, wilgotność 60% -

Nadal zastanawiałem się czemu nie rosną jak szalone jak wszystko GIT a to te PPM było..

Dzień 35!

Tydzień minął a roślinki prawie takie same poza jednym Auto Mazarem który zaczął mega rosnąć, przypomniało mi się że jak sadziłem nasionka to nazwałem go GRUBAS bo takie zdjęcia Dutch Passion dało że grube topy i taka indica wypaśna, no cóż, jak sama nazwa wskazuje Grubas urósł bardzo i powoli zaczynał zasłaniać inne roślinki..

PH 6,6 (za wysokie i tak dalej)
PPM 900 (wreszcie doczytałem w jakich tam wątkach Honzy czy dużegotopa że podawali chłopaki z jakimi wartościami jadą więc zmniejszyłem)

Grubasek:

Lemon

Automazar z doniczki w której utonęlo nasionko lemona, więc zasadzony tydzień po

W tym momencie widziałem że AM ps. Grubas zaraz będzie kwitnąć więc jedzenie będzie chciał jeść inne nawozy na flo, a jak to mam niby zrobić skoro zbiornik jeden mam, pewnie urośnie bardziej i lampę będzie trzeba zmienić, jako że nie chciałem po prostu wywalić innych roślinek w piz*u stwierdziłem że kupię jakiegoś taniego mikro boxa i dam grubaska tam żeby sobie spokojnie dojrzał i dał rodzicowi swe owoce za czas jaki, a reszta dziewczynek niech ma spokój od Grubasa i sobie dojdzie w dobrym czasie..

CDN

zapp

Well-known member
Buchów
0
ciekawy projekt szczególnie, że pierwszy raz i odrazu hydro <joint>

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Niezly patent ze swietlowkami

Kiedy zmieniasz oswietlenie? Caly weg planujesz na cfl?

od dwóch tygodni lecimy na poprawnych LEDach

ciekawy projekt szczególnie, że pierwszy raz i odrazu hydro

tylko PH pilnuj i dobrze będzie mówili... xDDD

UPDATE ACHTUNG MAJ FRENDS

Witajcie

Dzień 42 wegetacji

Duża roślina w boxie urosła tak bardzo że trzeba było ją przenieść do innego boxa bo zasłaniała inne
Zacząłem od zmontowania na szybko namiotu z aliexpress i dodaniu wiadra i kaminia napowietrzającego, do tego stare drzwi plastikowe z szuflady od zepsutej lodówki, trochę taśmy i folia aluminiowa do uszczelnienia od spodu żeby do zbiornika światło nie leciało i gotowe

teraz tylko przeprowadzka, a tu co przeprowadzamy :D

misja wykonana

proszę zwrócić uwagę na spreader xD wykonany z
  1. patyka
  2. folii aluminiowej
  3. wytrzymałej taśmy klejącej na bokach żeby kształt trzymało

dawało radę xD, tj światło nie paliło roślinki

jak wyglądają inne istoty w drugim boxie?

leciałem już z poprawnym EC, PPM, PH teraz, tj około PPM 600, PH 5,5

dzień 50 wegetacji w dużym boxie, flo 7 dni po przestawieniu na 12/12 w małym boxie

niestety za dużo fotek nie ma fotek, wszystko przebiegało poprawnie, ten HPS robił straszne grzanie w tym małym boksie więc dałem normalne CFLki, dalej na 12/12

dzień 57, 14 dni flo w małym boxie

wyrosły mi LEDy na wierzbie xDDDD nasiona kupiłem od Jasia Citizena z Tokio, podawała Vicky z king brite xDD
generalnie to fajne sprawa, ładnie toto świeci i się dzięki Bogu zrobiło chłodniej!!, to był do tej pory mój wielki problem

nastąpiła też zmiana w instalacji elektrycznej, poleciały prawie wszystkie wiatraki mieszające bo za bardzo ruszały i został sam ciąg z dużego brata 500m3/160mm, wystarcza bardzo bardzo dobrze przy tych LEDach bardzo chłodno i pięknie

dzień 62 wegetacji, 19 dzień flo w małym

ale jaja, lemona z dużego zaczęła kwitnąć, była przeprowadzka poważna
  1. 110 Litrów wody xDD musiałem wylac a potem wlać do dużego zbiornika hydro
  2. przenieśc dużego, prawie rozsadzającego boxa Auto Mazara ps Grubas do dużego boxa z 2m wysokości
  3. dorobić na szybko z drugiego wiadra i jakiegoś kawałka skrzynki nowy domek dla małego lemona
  4. przesadzić dziewczynki, duża lemonka i grubasek w dużym boxie a mały lemon i mały grubas (auto mazar) w małym

foto hammer time

grubasek kwitnący jak jaskółka uwięziona stana borysa xD

automazarek po przeprowadzce

superlemona z kwiatem

dzień 67 projektu

vege 67 dzień Super Lemon Haze mały, jedyna niekwitnąca roślina, taki mam plan żeby ją potrzymać w wege ile sie da aż urośnie coś, może się tez w klony pobawię to nasionków nie trzeba będzie kupować, obada się

flo 24 am1, coś żem zrobił nie tak, chyba za mało wiatraka robiłem w tym okresie i za gorąco zrobiłem... ledy to jednak nie mają funkcji lodówki i trzeba je wietrzyć... no cóż człowiek uczy się całe zycie

u Super Lemon Haze flo 5 i leci normalnie

jeszcze Auto Mazar2 kwitnie chyba ale malutki, na dzwiach lodówki xDDD znaki mrożenia ryb i warzyw xDDD

LEDziki

dwa domki w małym domku, to ile jest tych domków, wychodzi że temat przekładany i jest domków trzy, ale świnki cztery więc inaczej niż w bajce

generalnie to tak, rozważam dodanie jakiegoś sterowania teraz do ph, świateł itd żeby bardziej inteligentne wszystko było, się zobaczy xDD
plan jest zrobić sondę PH, do tego jakaś pompka wciągająca, może sam zrobię z silnika od zepsutej wkrętarki jakiegoś archimedesa, i potem coś dodające bufor PH down i wio kolejny pasmo elektrozaworków gdzie to ma się dolać, jeszcze tylko muszę wykminić sterowanie poziomem wody xD

CDN!!!

pozdrawiam w imieniu złotych ludzi xDDD

Ostatnia edycja:

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Dzień 73 projektu

Witajcie

w moim ogrodecku rosnie :D

Waga wskasuje że to dobry czas na update!

Zdjęcie grupowe dziewczynek z dużego namiotu

pododawałem kamieni + sznurków żeby wygiąć gałęzie grubasa i zwiększyć penetrację swiatłem nizszych gałęzi, w miarę pomogło bo widze radość na niższych piętrach

Grubasek szroni (największy Auto mazar)

Super lemona kwitnie, ale mała i mizerna, oj nie umie DorodnyPomidor Sativ uprawiać w hydro, albo coś spie****iłem xD

końcowki liści pozawijane, chyba przenawożenie, ale nie wiem jak to możliwe jak lecę z małym PPM ostatnio,
aktualne wartości dla dużego zbiornika
EC czystej wody ok 310
EC wody w zbiorniku 1305

za dużo? za małe PPM?

drugi domek

mały auto mazar

kwitnie ale popcorn z niego będzie, co i tak chętnie przyjmę!

jedyny niekwitnący krzak Lemona Regular:

lecę w nim na na PH5.5 - codziennie trzeba regulować i niskie EC 800 - probuję zmusić roślinę do rozbudowania bryły korzeniowej

nociekawe

Well-known member
Buchów
1
Dobry! Ten Lemon to sie moze wk***il, zes go ogolił, czy mi sie wydaje?
Propsik za odwagę z hydro na start!

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Dobry! Ten Lemon to sie moze wk***il, zes go ogolił, czy mi sie wydaje?
Propsik za odwagę z hydro na start!

na to wygląda, były lekkie problemy po drodze i jedynie co Auto Mazar1 ps Grubas niczym jak taki kochający piesek przetrwał wszystko i urósł na pół metra kwadratowego powierzchni

pytanie jak zrobić takiej panience miły wieczór, normalna jak się wk***i to wino, czekoladki seks, a co zrobić z taką pannicą? robię im oprysk ostatnio wszystkim z Azofoski 0,5 grama + 1 litr destylowanej, i te małe się cieszą, ktoś coś ? jakieś może Asahi/tytanit pomoże?

O

OdcieńZieleni

Guest
pie****nij oprysk z siarczanu magnezu, 2-3g na litr, moze jego brak skutkuje ograniczeniem fosforu? sprobuj

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,415
Odznaki
2
pie****nij oprysk z siarczanu magnezu, 2-3g na litr, moze jego brak skutkuje ograniczeniem fosforu? sprobuj

Ooo toto. Wydaje mi sie, ze moglbys dodatkowo zwiekszyc ilosc nawozow, bo wszystkie panie wygladaja na glodne.

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0

oooo, dobre, zrobione

Ooo toto. Wydaje mi sie, ze moglbys dodatkowo zwiekszyc ilosc nawozow, bo wszystkie panie wygladaja na glodne.

oo Honza, widziałem twój wątek jak czytałem co i jak :D był jednym z niewielu o hydro i bardzo edukacyjny
co o jedzenia to już je przekarmiłem w przeszłości i stąd te liście odpadnięte, więc teraz bardzo ostrożnie z tym jechałem,
aktualnie lecę na takich wartościach:

Duży zbiornik (a w nim duży Mazar i Lemona biedona):
PH 5,73
EC 1240

Mały grubasek (ma osobne wiadro więc pomiary inne):
PH 5,88
EC 658

Mały lemonek (ten sam scenariusz, inne wiadro):
PH 5,46
EC 635

Leję odstana wodę z kranu, która ma EC 310-320 uS, ile dać więcej tych nawozów proponujesz?, zazwyczaj jak jechałem z tabel producenta to były bardzo przekarmione
btw PPM działa tak że mam te EC1240 dla dużego zbiornika i odejmuje EC310 od czystej wody więc PPM jest 930 ?

niby widziałem taką tabelę

Seedlings and clones ... 300-400ppm 5.3-5.5 ph EC 0.620
early vegg ..................500-600ppm 5.3-5.6 ph EC 0.940
middle vegg ................600-800ppm 5.4-5.6 ph EC 1.250
late vegg ...................800-1000ppm 5.5-5.7 ph EC 1.550
early flower..............1000-1300ppm 5.5-5.7 ph EC 2.000
middle flower ...........1400-1600ppm 5.5-5.8 ph EC 2.500
late flower ................1000-1100ppm 5.5-5.7 ph EC 1.700
ripening .......................300-500ppm 5.4-5.6 ph EC 0.780

ale nie wiem czy to nie za duże wartości, dajcie znać co sądzicie i dziękówa xDDD

edit po zastanowieniu dodałem trochę jedzenia

24G maxibloom i 10g azofoski dla wymagających (dodaję testowo ostatnio), celujemy w jak powiedziano:
https://www.forum.haszysz.com/showt...-(DWC)-problem&p=950662&viewfull=1#post950662
potem dałem kolejne 7.5G MaxiBloom i 2G azofoski, i 1.5g ph down ghe, swoją drogą trzeba jednak czekać z pomiarem zaraz po dosypaniu, 2 minuty po dosypaniu było tak

EC 1485
PH 6,04

a dosłownie 5 minut później

PH 5,92
PPMs 807
PPM 643
EC 1608

całkiem inne wartości, celuję EC 2500

parę fotek z operacji

słoje z pyszną zupą, czerwone to GHE MaxiBloom, białawe Azofoska

byłem obok więc korzeń rośliny

Ostatnia edycja:

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,415
Odznaki
2
Ja nie uprawialem w hydro wiec raczej o inny watek chodzi... nie znam sie i niestety nie pomoge z parametrami, poczekaj na madrzejszych ;)

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Ja nie uprawialem w hydro wiec raczej o inny watek chodzi... nie znam sie i niestety nie pomoge z parametrami, poczekaj na madrzejszych ;)

pomogło dodanie jedzenia i opryski solą epsom!!

pojawiło się w ch*j nowych liści i wszystko robi się bardziej zielone! kwiaty też trochę spuchły dzisiaj albo mi się wydaję, będę lecieć teraz wg tabeli do końca

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół