• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

[60x50][AF][1xJack Herer][chińczyk „200w”] pierwsza uprawa w szafie i trochę druciarstwa

Wyszukiwarka Forumowa:

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
Siema, mój pierwszy growlog i pierwsza uprawa 😁 wiem że trochę druciarsko sklepany box, z czasem nad nim popracuje. Odmiana to Jack herer AF, pojedyncza sztuka choć patrząc na wasze growlogi widzę że mogłem tu śmiało wsadzać 4 xD pierwsza fota to jej pierwszy dzień „na powierzchni”, przykryta butelką żeby nie straciła wilgotności w trakcie mojego dwudniowego wyjazdu.
IMG_3478.jpg
A to zastałem po powrocie, wniosek taki że lampa fchuj za wysoko i koleżanka się wyciąga w stronę światła. Zdjęta butelka i lampa obniżona
IMG_3543.jpg
obecnie wygląda to tak:
Odległość ok 45cm od roślinki
IMG_3544.jpg
A oto lampa, zamówiona z pomarańczowego portalu aukcyjnego, za niecałą stówkę. Podobno 200w i 18000 lumenów. W aukcji też jest podany rzekomy spektrogram, niby wygląda ok, ale na ile się to potwierdza w praktyce? :p
IMG_3546.jpg
IMG_3547.jpg
Nie mam nawet jak zmierzyć poboru prądu, mogę wam tylko na oko powiedzieć że grzeje się srogo, dorzucilem jej wentylatorek 140mm od spc na górę żeby mi się to nie spaliło po kilku dniach, a tymbardziej razem z mieszkaniem xD i nawet z wentylatorkiem jest mocno ciepła. Światła daje sporo, nie razi ono w oczy szczególnie ale chwila grzebania w growbox przy włączonej i wszystko się robi zielone xD zastanawiam się czy ściągnięcie z niej tego plastikowego przezroczystego rozpraszacza nie będzie dobrym pomysłem?
Wiszą z nią też dwa zwykłe ledy, bo po prostu miałem je pod ręką. Co do wentylacji to obiegowy wentylatorek wisi sobie taki wyjęty z starej karty graficznej xD wyciągający 100mm już mam, filtr węglowy też, zamontowany będzie jak ogarnę sobie otwornice do drewna 100mm, jak na razie szafa jest lekko uchylona, tak na ok 3-4cm. Temperatura w domu to ok 20 stopni, w środku szafy nagrzewa się do okolic 25.
Ziemia sklepowa do ziół bio, donica materiałowa 20l (trochę duża chyba?), nawóz 3pack z biobizza czeka. Woda jak na razie jak widać też sklepowa, wolę nie używać mojej kranówy bo jest tak skamieniona że herbata chrupie XD
Z chęcią przyjmę wasze komentarze, co robię źle, co dobrze, co mógłbym lepiej, odpowiem na pytania 😁

Ostatnia edycja:

SaiyanGod

Well-known member
Buchów
417
Na pierwszą uprawę to światło będzie ok. Dorzuć jakąś wentylację bo będzie się dusić tam z późniejszym etapie, póki co zasyp po liście i niech rośnie. Pozdro

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
Na pierwszą uprawę to światło będzie ok. Dorzuć jakąś wentylację bo będzie się dusić tam z późniejszym etapie, póki co zasyp po liście i niech rośnie. Pozdro
Z wentylacją był plan zrobić wlot i wylot 100mm, wentylator z filtrem węglowym mam, ale otwornica się poddała w starciu z szafą xD wkurzyłem się i zamówiłem namiot 60x60x180, jak przyjedzie i ogarnę to będzie aktualizacja.
Nie mam już porządnej ziemii, została mi tylko taka najtańsza z biedry która leży od ponad roku na balkonie, dosypywać czy nie ryzykować?

SaiyanGod

Well-known member
Buchów
417
Z wentylacją był plan zrobić wlot i wylot 100mm, wentylator z filtrem węglowym mam, ale otwornica się poddała w starciu z szafą xD wkurzyłem się i zamówiłem namiot 60x60x180, jak przyjedzie i ogarnę to będzie aktualizacja.
Nie mam już porządnej ziemii, została mi tylko taka najtańsza z biedry która leży od ponad roku na balkonie, dosypywać czy nie ryzykować?
W ziemię lepiej zainwestować moim zdaniem

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
Siema, jednak zrobię aktualizację wcześniej.
Koleżanka od 10ciu dni na powierzchni. Ziemia (Biobizz lightmix) juz w drodze, jak tylko dojdzie to dosypie po liście jak SaiyanGod radził. Namiot też w drodze. Podlałem ją dziś z 1/4 dawki biogrow od biobizza (0.5ml/l, nawet niecałe), woda kranówka odstana 24h, ph sprowadzone z 8 do mniej więcej 6,2 za pomocą bio-down też od Biobizz. No i wleciały żółte lepy na zasrane ziemiórki kilka dni temu, ale dziś zauważyłem że ich populacja się tylko powiększa… wciągnąłem co latało odkurzaczem, rozgrzebałem też wierzchnią warstwę gleby żeby jak najwięcej tego kurestwa wyleciało. Lecę zaraz do sklepu po czosnek, uda się to wykurzyć bez chemii/nicieni? Budżet w tym miesiącu już błaga o litość, na za dużo sobie pozwoliłem :p
No i jeszcze pytanko, wilgotność w boxie mi wychodzi w okolicach 45%, czy to już jest na tyle nisko żeby inwestować w nawilżacz, czy roślinka spokojnie sobie poradzi?
IMG_3651.jpg
IMG_3650.jpg

Ostatnia edycja:

PepeDziobak

Well-known member
Weteran
Buchów
149
Poradzić sobie poradzi lecz np w 60 a i więcej miała by zdecydowanie lepiej. Poczytaj sobie o wilgotności w różnych etapach, stres cieplny/swietlny nabierz wiedzy a Ci odda. Pranie wywieszone w pomieszczeniu podniesie Ci wilgotność😉 a i nie trzymaj wody w boxie od światła może się w wodzie syf zrobić.. woda 20stopni dokładnie 19 najlepsza do podlewania roślin i podlewać lepiej po zapaleniu światła niż zaraz przed zgaszeniem

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
Poradzić sobie poradzi lecz np w 60 a i więcej miała by zdecydowanie lepiej. Poczytaj sobie o wilgotności w różnych etapach, stres cieplny/swietlny nabierz wiedzy a Ci odda. Pranie wywieszone w pomieszczeniu podniesie Ci wilgotność😉 a i nie trzymaj wody w boxie od światła może się w wodzie syf zrobić.. woda 20stopni dokładnie 19 najlepsza do podlewania roślin i podlewać lepiej po zapaleniu światła niż zaraz przed zgaszeniem
Z praniem to wiem i to dość dobrze działa ale nie robię prania codziennie :p dzięki za info, nie pomyślałem o tym, już ją wyciągam :) a jak na razie świece 24h, zamówiłem dopiero timer jako że to automat dać mu 20/4? Dzięki za odpowiedź i pozdro 😁

SaiyanGod

Well-known member
Buchów
417
Zanim dosypiesz ziemi to zabierz z 1cm z góry to pozbędziesz się jajeczek tego chujostwa latającego. Zrób mix czosnek, chilli( może być cayenne), imbir, kurkuma. U mnie działało przez pewien okres czasu, później w końcowej fazie odpuściłem. Dodatkowo zrobiłem łapkę na nie z octu i płynu do naczyń lub mydła i powiesiłem obok lep. I z doświadczenia wiem że bakterie chyba są najlepsza opcją na nie:fishh:

PepeDziobak

Well-known member
Weteran
Buchów
149
to pozbędziesz się jajeczek tego chujostwa latającego

Czy ten syf co lata to z ziemi? Nigdy nie używałem na indor ziemi z dworu zawsze kupowałem tak samo jak nigdy tych żółtych lepów też nie uzywalem😂 widziałem ze w ogrodniczym pełno tego jest. Może dziś sie przejdę mieć nie zaszkodzi.

jako że to automat dać mu 20/4?

Automatom możesz świecić jak uwazasz przyjmą każdą ilość światła , ale minimum to 18h. Na 24h nie potrzebujesz timera, ale nie mają czasu na regenerację. Osobiście dałbym max 20h by miały te 4h na małą regeneracje po nabiciu światłem. Kiedyś jak miałem niską wilgotność, a nie mialem nawilżacza to przy wlocie do boxa stawiałem dużo zielonych kwiatów, podnosiłem tym sporo wilgotność. A że masz auto to pierwsze trzy tyg musisz tylko wilgotność utrzymać chociaż te 60/65 potem bd kwitła to już 50 max

Ostatnia edycja:

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
Koleżanka zmieniła domek, wierzchnia część gleby zgarnięta, znacznie więcej niż 1cm, podsypane lightmixem prawie że pod liście, polane wywarem z samego czosnku bo tylko to na miejscu miałem - dzizas jak ***ie w tym growboxie xD na miejscu ziemiorek sam bym spie****al xD wilgotność z jakiejś racji jest wyższa w namiocie niż w szafie (ciągle powyżej 50%, pranie wisi tuż obok to prawie do 70% dobija), wentylacja chodzi prawie cały czas. Nie myślicie że trochę mała jak na 12 dni na powierzchni?
IMG_3664.jpg

Dużo miejsca ma na rozwój 😁
IMG_3663.jpg

A, i sprawdziłem pobór mocy tego chińczyka, 75w, na kwitnienie dokupić drugą czy przy jednym plancie się nie opłaca i te 75 wystarczy?

Ostatnia edycja:

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
Witam w środowym update :D
Dzień 19
Jak widać już 4 piętra, zacząłem jej lać znacznie więcej wody i wystrzeliła bardzo do góry, chyba jej za sucho wcześniej było. Dzisiaj wlane tylko 1.5l wody z 2ml biobizz biogrow, bo ziemia jeszcze nie przeschła dokładnie, ale zaraz wyjeżdżam na 4 dni więc wolę żeby teraz miała zbyt mokro niż za 4 dni za sucho.
IMG_3731.jpg

IMG_3732.jpg

a tu taki nawilżacz dostałem od chińczyka za darmo, myślałem że raczej to nic nie da, ale przy takim ustawieniu wilgotność w boxie wzrasta z przedziału 50-60 do 70-80. Myślicie że jak doleje do niego kilka kropel olejku paczuli dla zapachu to zaszkodzę roślince? Dalej walczę z zapachem po wywarze z czosnku, chociaż zapach cannabis powoli się zaczyna przebijać przez ten czosnek😁

IMG_3735.jpg
I tu taka niemiła niespodzianka na liściach, lać calmag? Mam w pogotowiu, ale myślałem że obejdzie się bez bo woda z kranu twarda jak pała z rana. Podlewam ofc odstaną I z obniżonym ph do ok. 6.5 biodownem od biobizz.
IMG_3734.jpg

Wszelkie porady, pochwały jak i z***ki z wdzięcznością przygarnę, pozdro :headbanger:

Jakiszwierzak

Active member
Buchów
47
HELP
te zmiany postępują, widać je tylko na tych najstarszych listkach na dole. przeglądałem tabele, growlogi etc i w sumie to dalej nie mogę się zdecydować co to może być xD mangan czy calmag? Calmag mam pod ręką, mogę zrobić jutro oprysk ale chciałbym poznać jeszcze wasze zdanie. Moja kranówka pozostawia w ch*j osadu więc podejrzewał bym że za dużo tego wapnia niż za mało, ale co ja się znam…
Reszta listków wygląda dobrze, chyba trochę jasne są? A i jest oklapnięta bo zbudziłem ją ze snu, zapaliłem światło tylko na chwilę żeby zajrzeć i zrobić fotę tych chorych liści. Rośnie szybko, już jest jedno piętro więcej.
IMG_3792.jpg
IMG_3789.jpg
IMG_3788.jpg
Te białe plamki to chyba musiałem przypadkowo wodą chlapnąć przy podlewaniu? Tak mi się wydaje, ale w sumie już się ryje i nie wiem xD
IMG_3790.jpg

Edit dobra bo i tak spać nie mogę, poczytałem trochę i jednak myślę że to calmag, mangan by wyszedł na górnych liściach i podobno przebarwia też liście na jaśniejszy kolor. Zrobiłem oprysk z calmaga mniej więcej 1ml/l, jak się uda to wieczorem powtórzę i zobaczymy co dalej.

Ostatnia edycja:

Z4R0

Well-known member
Buchów
218
Czyli jednak nie jest spoko jak ph obnizasz do 6-6,5 i potem biogrowa dodajesz

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół