• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[60x50][AF][1xJack Herer][chińczyk „200w”] pierwsza uprawa w szafie i trochę druciarstwa

Wyszukiwarka Forumowa:

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
241
Odznaki
2
Dzień 30
dziś podlane 3l wody, w tym 9ml biogrow i 2ml calmag. 55cm wysokości, a lampę staram się utrzymywać 15-20cm nad szczytem, chociaż podnosić ją muszę codziennie :p ph runoffu ok 7. Temperatura 22-26, wilgotność 60-80%. Jak myślicie ile do kwitnienia zostało, i w ogóle da się jakoś zdefiniować moment w którym zaczynacie liczyć już flo a nie weg?
IMG_3933.jpg
IMG_3931.jpg
IMG_3930.jpg
IMG_3929.jpg

Ostatnia edycja:

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
996
PH najlepiej sprawdzać pod światłem słonecznym, bo LED może mocno przekłamywać.

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
996
Najlepiej sprawdzać skalibrowanym miernikiem ot co

Odnosiłem się do tego jak prawidłowo sprawdzać PH kropelkowo płynem heliga, a nie która metoda sprawdzania jest najlepsza.

I jak już się tak tutaj przyczepiłeś, to akurat mierzenie płynem jest DUŻO pewniejsze (przy sprawdzaniu pod światło słoneczne) niż tanim miernikiem PH, nawet "skalibrowanym", bo ta kalibracja często jest fałszywa.

We wszystkich tanich miernikach PH często wysiadają elektrody już po paru miesiącach, i potem tych elektrod nie da się już dobrze skalibrować, bo mierzenie PH to skomplikowany i trudny proces, dobra elektroda wymaga drogich materiałów i wysokiej jakości procesu technologicznego.

Kup płyn heliga, weź swój miernik PH, i porównaj wyniki. Płyn Heliga nie kłamie, i może się okazać, że miernik Ci już od dawna przekłamuje.

PS. Proponuję sobie sprawdzić, ile kosztują profesjonalne mierniki PH używane w większych uprawach- to są kwoty po 5000 Euro etc.

JimmyCzuuu

Respekt czuje przed naturą
Buchów
3,844
Odnosiłem się do tego jak prawidłowo sprawdzać PH kropelkowo płynem heliga, a nie która metoda sprawdzania jest najlepsza.

I jak już się tak tutaj przyczepiłeś, to akurat mierzenie płynem jest DUŻO pewniejsze (przy sprawdzaniu pod światło słoneczne) niż tanim miernikiem PH, nawet "skalibrowanym", bo ta kalibracja często jest fałszywa.

We wszystkich tanich miernikach PH często wysiadają elektrody już po paru miesiącach, i potem tych elektrod nie da się już dobrze skalibrować, bo mierzenie PH to skomplikowany i trudny proces, dobra elektroda wymaga drogich materiałów i wysokiej jakości procesu technologicznego.

Kup płyn heliga, weź swój miernik PH, i porównaj wyniki. Płyn Heliga nie kłamie, i może się okazać, że miernik Ci już od dawna przekłamuje.

PS. Proponuję sobie sprawdzić, ile kosztują profesjonalne mierniki PH używane w większych uprawach- to są kwoty po 5000 Euro etc.
Co ty gosciu5 wyjeżdżasz z jakimiś miernikami za 5k Jurków bluelab kosztuje 500 i jest git milwaukee podstawowy model kupisz za 150 i mierzy jal blulab i nie ma problemu z kalibracja. Nie wiem po co tak komplikować prosta czynność i się z tego doktoryzować.

Mam 3 mierniki tańsze i droższe po kalibracja pokazują to samo

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
241
Odznaki
2
Chyba mnie dziś rano za bardzo ręce się do roboty rwały, uciąłem 6 wiatraków które zasłaniały rozgałęzienia. Dobrze czy źle?
Ogólnie zbiera się coraz wyraźniej do kwitnienia, myślę że za kilka dni wrzucę aktualizację rozpoczynając już liczenie flo :)
IMG_3954.jpg
IMG_3955.jpg

Ciemne te wiatraki, azotu chyba starczy jak na razie
IMG_3957.jpg

Dzięki @fazogastor za poradę, zwrócę następnym razem o to uwagę.
Ogólnie sam myślałem o mierniku, może i byłby praktyczniejszy w użyciu ale właśnie płyn heliga mi się nie rozkalibruje :) i myślę że na moje potrzeby poradzę sobie bez miernika, któremu i tak bym nie ufał

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
996
Kalibracja nic nie daje, jak kupiłeś miernik za 150 zł czy tam 500 (żadna różnica w jakości), to po kilku miesiącach elektroda ma błąd pomiaru 0,5-1 ph nawet po kalibracji. Mierniki po 5 a nawet i po 20 tysięcy euro są właśnie po to, żeby taka elektroda wytrzymała kilka lat przed wymianą.

JimmyCzuuu

Respekt czuje przed naturą
Buchów
3,844
No to 150 nawet na kilka msc to chyba nie tak duzo

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
996
Wolę zapłacić 20 zł za płyn heliga, który starczy mi na pół roku, i nic nie muszę kalibrować. Jeżeli ktoś nie ma daltonizmu, i potrafi rozróżniać barwy, to pomyłka w pomiarze jest niewielka.

Najważniejsze to sprawdzać pod światło słoneczne, ale tego niestety nie piszą na opakowaniu, i wielu ludzi popełnia błąd sprawdzając pod światłem LED.

Jeżeli weźmiesz pod uwagę czas jaki musisz poświęcać na kalibrację, to pomiar płynem jest nawet szybszy.

BetonowyDaniel

Dolce & Gibony
Buchów
4,533
Odznaki
8
i potrafi rozróżniać barwy, to pomyłka w pomiarze jest niewielka.
noo jakieś 0,5 do 1 ph. Kolor każdy widzi inaczej dlatego ocenianie po kolorze to ch*j a nie pomiar. Tym bardziej jak chcesz sprawdzać ph odżywek które zmieniają kolor wody. Tobie jest wygodniej i DLA CIEBIE jest lepiej ale nie wmawiaj jak jakiś jechowy, że płyn jest lepszy.

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
8,741
Odznaki
5
Bluelab nie wymaga kalibracji częściej niż raz na uprawę, czasem po pół roku nie kalibrowałem - odchył w pomiarze max 0.1ph. Byle elektroda była czysta. Do amatorskich zastosowań wystarczy w zupełności.

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
996
Bluelab nie wymaga kalibracji częściej niż raz na uprawę, czasem po pół roku nie kalibrowałem - odchył w pomiarze max 0.1ph. Byle elektroda była czysta. Do amatorskich zastosowań wystarczy w zupełności.

Skąd wiesz, że max 0,1? Porównywałeś z płynem heliga? Sprawdź sobie.

Ja miałem 3 różne mierniki PH, i każdy po kilku miesiącach się rozregulował tak, że kalibracja nie pomagała. W dodatku wtedy uprawiałem tak, że woda była z odwróconej osmozy + nawozy, czyli zero zanieczyszczeń.

Nie wiem, może coś źle robiłem, ale elektroda zawsze była trzymana w odpowiednim płynie w spoczynku, wg. instrukcji, a nie na sucho.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół