• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[60x50][AF][1xJack Herer][chińczyk „200w”] pierwsza uprawa w szafie i trochę druciarstwa

Wyszukiwarka Forumowa:

JimmyCzuuu

Respekt czuje przed naturą
Buchów
3,844
Jeden woli plyn drugi woli miernik. Koniec kropka niech każdy sobie sam wybierze która metoda jest najlepsza.

Przekonywanie kogoś do czegoś jest bezsensowne.

Ale skoro jest to forum to każdy może wygłosić swoje zdanie

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
241
Odznaki
2
A mnie się tam spodobała ta dyskusja nawet, i ciekawe argumenty poszły, i się w miarę bez nerwów odbyło :p ja tam chyba wciąż zostanę przy kropelkach, byle by nie było odcienia niebieskiego ani czerwonego i będzie w porządku (i mierzyć po dodaniu nawozów…), za to już kilka razy razy na fotorelkach widziałem przykłady gdzie miernik zawiódł. Ofc miernik fajna sprawa ale jakoś nie mógłbym zaufać po tylu przykładach rozregulowania

JimmyCzuuu

Respekt czuje przed naturą
Buchów
3,844
A mnie się tam spodobała ta dyskusja nawet, i ciekawe argumenty poszły, i się w miarę bez nerwów odbyło :p ja tam chyba wciąż zostanę przy kropelkach, byle by nie było odcienia niebieskiego ani czerwonego i będzie w porządku (i mierzyć po dodaniu nawozów…), za to już kilka razy razy na fotorelkach widziałem przykłady gdzie miernik zawiódł. Ofc miernik fajna sprawa ale jakoś nie mógłbym zaufać po tylu przykładach rozregulowania
Dlatego dobrze mieć dwa

MiczBuhanen

Well-known member
Buchów
6,230
Odznaki
7
Kalibracja nic nie daje, jak kupiłeś miernik za 150 zł czy tam 500 (żadna różnica w jakości), to po kilku miesiącach elektroda ma błąd pomiaru 0,5-1 ph nawet po kalibracji.
Ja mam jakiegoś chińczyka już 4 lata leżal prawie rok nieużywany i dobrze wskazywał więc po prostu tak trafiles.
Sam mam teraz 4 szt różnych pH metrów i trzy pokazują tak samo a jeden od początku był z***any, także ja wolę mieć 2-3 tańsze niż jeden drogi bo zawsze mogę porównać je między sobą.
Płyn heliga spoko tylko nie zmierzysz nim Ec a mierzenie samego pH bez Ec wydaje mi się bez sensu.
Btw do kalibracji mam płyn i ten proszek o pH 4.0... ten w płynie pokazuje pH o 0.3 wyższe niż ten w proszku... 6.86 już pokazują tak samo... I jak tu żyć?

Jcob

Well-known member
Buchów
143
To ja mam takie pytanie może nie do końca na temat ale o miernikach więc jak skalibrować ten mierniki. Pisałem do chińczyka to chyba nie wie o co chodzi albo nie rozumie.
Na czym mogę go sprawdzić czy dobrze pokazuje.
Czy jest możliwość że już przyszedł skalibrowany?
1000007180.jpg

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
8,741
Odznaki
5
Skąd wiesz, że max 0,1? Porównywałeś z płynem heliga? Sprawdź sobie.
Od tego są płyny do kalibracji. W robocie miałem zestaw ph + ec metr od elmeco który kosztuje +-5tys i fakt, jest lepszy ale 99% ludzi nawet tej różnicy nie zauważy. Porównywanie płynu heliga, do miernika który ma dokładność 0.1 to jest ogólnie żart.

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
241
Odznaki
2
Dzień 34
1 dzień kwitnienia

Myślę że z czystym sumieniem można zacząć już liczyć flo :p

Zmieniłem światło na 18-6 bo szkoda prądu i muszę przy tym spać, bo pomieszczenie też się zmieniło xD
Wentylator też został zmieniony w obawie o wilgoć bo ciągle przekracza 70%, teraz wiejejej Axial Quiet fi150 (250m3).

Ostatnie podlanie odbyło się bez nawozów, za to z nicieniami, mam nadzieję wytępić w końcu te z***ane małe muszki
:the-finger-smiley-e

Dzisiaj za to wpłynęły 2l wody z:
1ml/l calmag
1ml/l biobloom
1ml/l topmax
1.5ml/l biogrow

PH ok. 6.5-7

Ogólnie chwaścior ma już 85cm, wzrost znacznie spowolnił chociaż znowu jest tuż pod lampą ale pie***le, jak na razie nie podnosze, moze tak lubi.

IMG_3993.jpg

IMG_3992.jpg
IMG_3994.jpg
IMG_4003.jpg
Na kilku listkach cos marudzi, ale nie mam pojęcia co to. Może fizyczne uszkodzenia od mieszaka?
IMG_4002.jpg

Wszelkie komentarze mile widziane, pozdro :dealw:

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
996
Gratuluje @Śmieszek420 i @MiczBuhanen, że tak fajnie Wam działają te PH-metry tanie/amatorskie, bo ja miałem trzy różne i każdy się rozregulował, kalibracja nic nie pomagała.

Normalna osoba bez daltonizmu też myli się nie więcej niż te 0,1 badając PH Płynem Heliga, więc już kończąc żeby nie zamulać: jak będziecie mieć okazję, to jednak polecam sobie porównać, chociażby z ciekawości, to co pokazuje ph metr z tym co pokazuje Płyn Heliga, i to najlepiej zaraz po kalibracji.

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
8,741
Odznaki
5
Pie****isz tak że czytać się nie da.

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
8,741
Odznaki
5
Nie, ja wolał bym żebyś zachował swoje "mądrości" dla siebie. Chcesz to sobie używaj ph metru za 10k na swoich 4 krzakach, chcesz to sobie wmawiaj że płyn Heliga ma dokładność 0.1ph ale nie próbuj wmawiać innym że to jedyna objawiona prawda, bo będziesz musiał sobie inne miejsce do tego znaleźć. Bez odbioru.

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
241
Odznaki
2
Dzień 39
5ty dzień kwitnienia

mały upik, coraz gęściej przy tych topkach, nie znam się ale wygląda mi to obiecująco, coś tam chyba będzie tego palenia? :D mogę liczyć na 50 czy zbyt optymistycznie?

Kontynuacja walki z ziemiorkami, dzisiaj wleciała druga dawka nicieni, po pierwszej przez chwilę było ich znacznie mniej i przestały się pojawiać, teraz mam wrażenie że znowu się nowe pojawiają.

IMG_4033.jpg
IMG_4034.jpg
IMG_4035.jpg

KapitanW

Well-known member
Buchów
1,941
Przy tej lampie i bez treningu? Szczerze bardzo wątpliwe

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół