66W fruit automatic

Wyszukiwarka Forumowa:

amateur

New member
Buchów
0
Witam, niedawno rozpocząłem hodowlę w stylu amatorskim. Kupiłem 6 żarówek energooszczędnych po 11watt. 3 nasiona fruit'a wsadzilem na waciki. Box to szafka 40x50 wyłożona sreberkiem. Jedno nasiono nie wykiełkowało, jedno poszło do wody 8 sierpnia a drugie 11.08. Wszystko szło w sumie dobrze. Dawałem około 20 godzin światła. Po 15 dniu zacząłem podlewać biobizzem trypack w stosunku 1ml na litr wody. Co drugie podlewanie nawozem na zmianę z samą wodą. W pewnym momencie starsza roślina zaczęła mieć żółte dolne liście. Wyczytałem, że to normalne bo ze starości juz są niepotrzebne. Zrobiłem amatorski lst i oddałem na 20 godzin pod światło. Następnego dnia ta starsza roślina zrobiła się już bardzo żółta od spodu. Przestała się rozwijać, nawet ta młodsza 3 dni ja wyprzedziła. Niby pojawiły się już na samym szczycie białe włoski ale widać ze roślina się marnuje. Ma małe za jasne liście i chyba już nie rośnie. Ta druga młodsza jest ok. Ma ciemnozielone duże soczyste liście, dobrze zniosła lst. Termometr w głębi boxu pokazuje około 34-37 stopni przy włączonych lampach. Wiem ze to za dużo i powinno być około 26 ale nie mam za bardzo jak wrzucić wentylator. Podejrzewam, że starsza roślina tak poleciała w dół przez to że stoi na końcu boxa gdzie jest goręcej. Młodsza stoi przy drzwiczkach i może dlatego ma lepiej.

Dajcie znać czy objawy które opisałem pasują do przegrzania rośliny. Wrzucam zdjęcia poglądowe. Pozdro i dzięki

---------- Post Zaktualizowany 10:52 ---------- Data pierwszego postu 10:19 ----------
MOD : ZDJECIA TYLKO PRZEZ FORUMOWA GALERIE !
---------- Post Zaktualizowany 10:54 ---------- Data pierwszego postu 10:52 ----------

Pierwsze i ostatnie zdjęcie tej zdrowej. W środku zgnilec.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cycki

Well-known member
Buchów
0
Obstawiam, że to pH. A z twojego LST zupełnie nic nie wynikło. Wyszukaj sobie "ph nutrients availability" żeby zrozumieć jak jest ważne i zmierz odczyn gleby.

Przysmak Teściowej

Well-known member
Buchów
0
Ciekawe jestem czy ktoś wymyśli co to konkretnie może być .

U mnie czasami też takie krzaki się trafiały lekko żółkły od dołu , ale rosły normalnie , nie odstawały zupełnie od reszty ''normalnej'' \ po jakimś czasie liście robiły się zieloniutkie i wsio
Na pierwszy rzut ta żółć wyląda jakby plant przelany był .
Podlewane były nawozami AN z ph perfect więc ph teoretycznie odpada , na dobrej ziemi canny . Temp w normie , podlewanie ok.
Nawet ratowałem się zdjęciami chorób próbowałem obczaić co to za niedobór , nadmiar ? Ale coś mi nie pykło :)

Pozdr i powodzenia

Cycki

Well-known member
Buchów
0
Nie wiem jak działa to pH perfect, ale nie wiem czy wiele pomaga na zwyczajnie twardą wodę. Ja kranówą zamykam skalę w stronę zasadowości. Na nadmiar chloru to nie wygląda, ale kto wie.

Przysmak Teściowej

Well-known member
Buchów
0
Ph perfect działa na zasadzie roztworu buforowego . Twarda woda faktycznie , tydzień odstana zawsze była ale nie wiem czy to wiele pomagało .
Myślałem o filtrach ale to stosunkowo droga impreza ;)

amateur

New member
Buchów
0
Ok dzisiaj pojadę po te papierki do badania ph czy jak to się tam nazywa i obczaję. Fakt woda jest niestety z kranu. Czasem odstana dobę czasem tylko 1 godzinę.
Co powiecie na wiek roślin? Mocno są opóźnione? Nie umiem robić tego LST i się boję, że coś połamię.

amateur

New member
Buchów
0
Zrobiłem test gleby i kolor wyszedł coś pomiędzy schwach sauer a neutral czyli od 6 do 7.
Zbyt zasadowa?

M

mlodygru

Guest
Najprawdopodobniej ph. Powiedz tylko jeszcze jak często podlewasz??

amateur

New member
Buchów
0
Staram się co 2-3 dni. Raz podlewam z nawozem 1ml/1000ml raz samą odstaną wodą. Gdzieś doczytałem, że te żółć może być spowodowana dużą temperaturą gleby. Jak wyciągnę doniczkę to rzeczywiście są ciepłe. Po sprawdzeniu PH dodałem do podlewania kilka kropel soku z cytryny. Jutro wstawię zdjęcie jak teraz wygląda. Pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół