Abysnt - Zielona wróżka (wielki offtop)

Wyszukiwarka Forumowa:

C4

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Mar 28, 2006
Postów
591
Buchów
0
Witam!
przegladajac ostatnio allegro z nudow natrafilem na przepis absyntu. Postanowilem pier.dolic goscia i poszukac cos na necie. Okazalo sie, ze specyfik trzeba destylowac:/ Zapytałem Mamy chemiczki, czy ma moze sprzęt do destylacjii powiedziała, że nie ma, a poza tym destylacja niby jest trudna i duzo roboty przy tym, wiec wrocilem do typa z allegro i zagadalem na gg.
Gość nie chciał powiedzieć co daje w swoim magicznym przepisie na absynt bez destylacji i tu zwracam sie do Was. Moze ktos juz robil to bez destylacjii albo ma sprzęt i chce wyprodukować?
Na marginesie dodam, że absynt wyrabia sie z mieszanki ziół, w której skład wchodzi piołun, który w duzych ilosciach ma wlasciwosci halucynogenne (raz ich doswiadczylem).
Pewnie powiecie idz do sklepu i kup, ale to co jest w sklepach moze zawierac do 10m/g piołunu , a prawdziwy absynt zawiera o wiele wiele wiecej. tak więc pomoze kto?;)
 

durielek

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Mar 23, 2006
Postów
1,073
Buchów
0
koles ponoc jakos ekstraktuje te ziola zeby usunac gorzki i goryczkowy smak czy jakos tak(tak pisze na allegro jeden koles)!!a absyntu destylowac nie trzeba z tego co wiem!!poprostu smak bendzie nie zadobry.jak ten uzytkownik pisze..!!zreszta jak bys poczytal to niektore przepisy omijaja proces desylacji! sam na forum podawalem kiedys przepis na absynt i pytalem sie czym bendzie sie ruznil bez destylacji,czy bendzie dzialal jakos inaczej albo co...!!w kazdym badz razie destylacja daje nam to ze jest lepszy smak ale zatruc chyba sie nie zatrujesz...
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
16
Oblukaj TO, może coś Cię zainteresuje.
 

C4

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Mar 28, 2006
Postów
591
Buchów
0
durielek napisał:
koles ponoc jakos ekstraktuje te ziola zeby usunac gorzki i goryczkowy smak czy jakos tak(tak pisze na allegro jeden koles)
pierd.oli jak potluczony
durielek napisał:
a absyntu destylowac nie trzeba z tego co wiem!!
tylko po destylacjii lepiej ***ie w łeb.
Oblukaj TO, może coś Cię zainteresuje.
dzięki, ale widziałem to wcześniej
 

MoNtAnA

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sty 2, 2006
Postów
1,129
Buchów
0
drożdże giną przy 18% alko , jak chcesz mieć 40 czyli standardowo musisz przedestylować , to jest proces wyjątkowo łatwy nawet dziecko by sobie poradziło
 

Shadow

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Lut 16, 2006
Postów
3,165
Buchów
15
subtancja psychoaktywna w absyncie to tujon (substancja zawarta w piołunie). Absynt ma cos kolo 70% alkoholu etylowego, aby otrzymac takie stezenie musisz przedestylowac kilka razy. Do tego trzeba to robic tak, aby przedestylowac tujony razem z alkoholem. Widzialem na allegro mieszanke ziol ktore po prostu sie spirolem zalewa i po jakimstam czasie masz absynt ale watpie by to bylo to samo. yoyy, destylacja wcale nie jest taka prosta, gdyz trzeba uwazac, by alkohol nie wypi*er*dolil w powietrze.
 

MoNtAnA

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sty 2, 2006
Postów
1,129
Buchów
0
Pędzę bimber z dziadkiem pare lat wiec mi niemow o destylacji
 

Shadow

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Lut 16, 2006
Postów
3,165
Buchów
15
Ja tez z dziadziem pedzilem :D
 

durielek

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Mar 23, 2006
Postów
1,073
Buchów
0
koles na z forum bodajze hypereal pisal ze sporzadzil absynt bez destylacji i dzialalo im jak trzeba!!wlasnie zalal spirytusem...!moze po destylacji klepie mocniej albo co...??koles na allegro mial raz ekstrakt gotowy do zalania alkocholem...ale nie stety juz tego niema i sa tylko mieszanki ziol...!!a ziola to oplaca sie kupic samemu i zrobic 10razy tyle nisz ci daja ziul na alllegro za ta sama kase...
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
16
Destyluje się tylko po to, aby polepszyć i złagodzić smak. Bez destylacji będzie miał identyczne właściwości, tujonu będzie w nim tyle samo...
 

Shadow

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Lut 16, 2006
Postów
3,165
Buchów
15
Kostek napisał:
Destyluje się tylko po to, aby polepszyć i złagodzić smak. Bez destylacji będzie miał identyczne właściwości, tujonu będzie w nim tyle samo...
destylacja alkoholu polega na wyparowaniu alkoholu z zacieru, by otrzymac jak najczystszy alkohol...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Destylacja
 

MoNtAnA

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sty 2, 2006
Postów
1,129
Buchów
0
właśnie destylacja odparowywuje wodę koncentrując składniki
 

Shadow

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Lut 16, 2006
Postów
3,165
Buchów
15
właśnie destylacja odparowywuje wodę koncentrując składniki
alkohol wrze w 75 stopniach, woda w 100. Pytanie ałdiotele:
Co pierwsze wyparuje? Wlasnie widac jak robisz ten bimber...

Destylacja - sposób rozdzielania ciekłej mieszaniny związków chemicznych przez fizyczny proces odparowania i następnie skroplenia składników mieszaniny. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych.
 

C4

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Mar 28, 2006
Postów
591
Buchów
0
z destylacją nie miałbym problemu, bo matka to robiła wiele razy, ale nie mam sprzętu! a szkło żaroodporne takie typowo chemiczne kosztuje duuuzo;/
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
16
Nie potrzebne jest żadne szkło :p. Wystarczy zwykły garnek, kilka miedzianych rurek i gotowe. Ot cała filozofia.
 



Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół