• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Af/10 x ak 47- skromny out by arni nożycoręki

Wyszukiwarka Forumowa:

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
Oj gdyby płotek mógł powstrzymać te małe potwory zacząłbym chyba chodzić znowu do kościoła :freak: ale niestety płotek przeskakują w kilka minut , taka ciekawostka-rok temu jak poszedłem zobaczyć co u małych zastałem jedną roślinę przywaloną prawie do ziemi od ciężaru ślimaków tyle na niej żerowało także puki co moskitiera zostaje , takie ryzyko - pozdro i dzięki za bucha <peace>

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
Up <lol>

Odwiedziłem wczoraj małe poletko i zastałem je strasznie zarośnięte jak na niecałe 2 tygodnie nieobecności , panienki się niestety troszkę wyciągnęły ale spokojnie powinny się ładnie rozkrzaczyć przez kolejne 2 tygodnie, tym bardziej że trochę wyplewiłem .Ślimaki niestety sprzedostały się przez moje zasieki ale ślimakol je skutecznie wytruł -nadgryzły tylko jedną roślinkę <peace>
No i oczywiście podlane wodą z biohumusem

Większa panna ma kilka dni więcej od małej a mała ma około 16 dni także przyjmuje jedną wartość :

15 dzień

Tak zastałem

Dodałem jeszcze jedną siatkę która mi została po nieudanym eksperymencie i ogrodzenie lekko urosło :

Małe mają około 15 cm a prezentują się tak

trochę wyciągnięte #moje małe koszykarki #:crazy:

Z braku odpowiednich narzędzi ( zawsze człowiek czegoś przecież musi zapomnieć) zrobiłem im bieda lst - za linkę posłużyły mi włókna z pokrzywy , okazały się najlepsze z tego co rosło wokół -za kilka dni wrócę tam i solidnie je zglebuje , do tego czasu pewnie się uwolnią ale kto wie może się pozytywnie zaskoczę

Panny będą prowadzone w 2 kierunkach przez co nie będą sobie zabierały światła

Poletko wokół wyplewiłem z roślinności i te całe trawsko ułożyłem wokół siatki na koniec posypałem na około ślimakolu , pod rośliny już nigdy nie sypnę bo zauważyłem że skubany zaczął pleśnieć i nie fajnie to wyglądało ,przy flo było by już very nie fajnie -cały ten syf pleśniejący wy***ałem i już jest spoko wygląda to tak :

Na dziś to tyle - piszcie, komentujcie, może jakieś z***ki ? pozdrowienia wariaty :crazy:

Ostatnia edycja:

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
Dzień 17
Poprawiłem lst - chociaż włókna z pokrzyw wytrzymały :zombi:

lst poprawione choć nie było trzeba ,następny up z małego pola za około 2 tygodnie - pozdrawiam

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Oj gdyby płotek mógł powstrzymać te małe potwory zacząłbym chyba chodzić znowu do kościoła :freak: ale niestety płotek przeskakują w kilka minut , taka ciekawostka-rok temu jak poszedłem zobaczyć co u małych zastałem jedną roślinę przywaloną prawie do ziemi od ciężaru ślimaków tyle na niej żerowało także puki co moskitiera zostaje , takie ryzyko - pozdro i dzięki za bucha <peace>

Ja u siebie nie mam żadnych ogrodzeń. Sypię tylko snacol i jest ok . Wiadomo że jakiegoś planta zjadły ale to rzadkość że uda im się po trutce dojść do rośliny i jeszcze ją zjeść. W sumie jak bym go więcej wokoło sypał to myślę że nie miały by szans, a mam ich od za***ania na spotach

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
Snacol przydatna sprawa,bez niego było by ciężko, chociaż ślimak zabójca plantów potrafi przejść po ciałach kolegów do swojego celu- te wybite przez snacol robią za platformę na drugą stronę

BigDog

Pies na gambe
Weteran
Buchów
1
Pie****isz Waść. Jak dobrze podsypiesz Snacolem to nie ma opcji, żeby jakieś ślimaki szkód wielkich narobiły.
Swoją drogą bardzo przypałowa konstrukcja i chyba nie użyteczna moim zdaniem bo przed czym to ma chronić? Sarnami? Dzikami? Żadne dzikie zwierze nie zrobi sobie wielkiego problemu, żeby to rozwalić albo po prostu ominąć. Z drugiej beczki widać, że roślinki mają mało światła bo się wyciągają i te LST jak na razie mija się z celem przynajmniej moim zdaniem. Pozdro!

ps. dopiero doczytałem, że to ogrodzenie na ślimaki...przejdą bez najmniejszego problemu po takim płotku, ale po co one miały by to robić? Żeby zjeść te marnoty? Ślimakol im będzie bardziej smakował :sunny:

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
Możliwe że masz rację ale porządny deszcz potrafi taki snacol zmyć i ślimak idzie dalej ,konstrukcja przypałowa ? - owszem ale albo wszystko albo nic .Na ślimaki jest moskitiera a płotek jest tylko na wypadek zabłąkanego gryzonia typu królik .
Niestety masz rację małe pole jest słabo doświetlone , panny na razie przypominają bardziej węże ale spokojnie - to początek -dajmy im trochę czasu - za miesiąc ich nie poznasz -pozdro <peace>

---------- Post Zaktualizowany 17:39 ---------- Data pierwszego postu 13:44 ----------

Szybki up z 2 dużych spotów .

Dzień 13

Niestety jak co roku- jakieś straty są : na pierwszym spocie podczas wichury na moją konstrukcję spadła gałąź i przeżyły tylko 2 sadzonki z 4 .

Na drugim zasadziłem 5 ale przetrwały 3 , jedna której u***ałem pół korzonka zginęła a 2 pojęcia nie mam co ją zabiło .

Z dumą jednak mogę się wypowiedzieć o moskitierze ponieważ żaden ślimak nie przeszedł , za rok także będzie moskitiera ale zastosuje już zupełnie inną konstrukcję .

Nie będe się rozpisywał , łapcie zdjęcia :

1 spot 2 panny :

Gałąź zmasakrowała moskitierę:zombi: ale postawiłem mniejszą konstrukcję na 2 panny i i naciągłem podziurawioną moskitierę wychodząc z założenia że lepsza słaba ochrona niż żadna, te większe dziury pozszywałem przy pomocy plastikowych zapinek a mniejsze no cóż... -zostały

2 spot 3 panny

Szkoda że nie mogę oddać jak dużo ślimaków zostało wytrutych pod moskitierą przez ślimakol -normalny armagedon ,ale mam dwie fotki

Tutaj konstrukcja cała

3 ocalałe panny

Grupowe zdjęcie

Zasadziłem w sumie 9 , straty to tylko albo aż 4 - zostało mi 5 roślin na tych 2 polach ,nie zamierzam już nic dosadzać w tym roku , co ma być to będzie .

W założeniach zawsze chce się dotrwać do końca bez strat ale tak po cichu liczyłem że nawet jak dojdzie połowa to będę zadowolony.

To by było na tyle dzisiaj , następne foty za jakieś 2 tygodnie nie wcześniej bo dojść tam to jakaś masakra jest :crazy:

Do następnego - oby już bez strat :freak:

Ostatnia edycja:

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Stosujesz takie zabezpieczenia a i tak masz prawie 50% strat... U mnie bez zbędnych ceregieli jest dużo wyższa przeżywalność (choć może nie będę tak krakał bo na 2 największych spotach nie byłem już z tydzień). Snacol trzeba też sypać również daleko od roślin. Ja zawsze ręką wale daleko i przynajmniej ślimaki z okolicy zostają wybite i nie dadzą rady dojąć do roślin. W ich pobliżu też coś rzucę ale to nie dużo
Ten namiot chociaż obniż bo rośliny i tak są na razie malutkie, a już się tak nie będzie z daleka w oczy rzucać

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
No takie życie -wszystkiego nie przewidzisz : wypadki losowe , błędy :zombi:, środki na te hobby mam ograniczone (nie tylko tym żyje człowiek ) ,miałem na 3 spoty tylko kilo snacolu , co do twojej sugestii obniżenia namiotu to powiem ci że nie ma takiej potrzeby, ponieważ nie ma możliwości żeby ktoś je wypatrzył a co dopiero tam przypadkowo dotarł -no ale nie ma nic pewnego - pozdro <joint>

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
Up małe pole -dzień 23

Szału nie ma ,ale rosną sobie spokojnie chociaż jedną troszkę ślimaki podgryzły .Niestety są małe bo światła mają nie za wiele ale cuś z tego jeszcze może będzie , za tydzień poprawie im lst bo już odrosty zaczęły się pojawiać . Jednak to pole pod automaty się raczej nie nadaje ale jeszcze do końca daleko więc zobaczymy co z tego wyniknie ( zawsze parę gram będzie )
Zdjęcia :

Do następnego ,oby już z jakimś konkretnym progresem <peace>

BigDog

Pies na gambe
Weteran
Buchów
1
Moim zdaniem, one, jak na razie to walczą o przetrwanie...słabo jak na tą porę roku.

kushit

Well-known member
Buchów
0
nie w***aly ci sie przedziorki na ostatnim zdj?

Friko

Well-known member
Buchów
0
ojojoj, Nie da rady tam kilku/nastu gałęzi czy drzewek wyciąć żeby więcej światła zapewnić rośliną?

Arni nożycoręki

Well-known member
Buchów
0
nie w***aly ci sie przedziorki na ostatnim zdj?

Nie to nie przędziorki tylko piasek na liściach za mocno je zglebowałem i jedna cała w piachu po deszczach

---------- Post Zaktualizowany 15:36 ---------- Data pierwszego postu 15:31 ----------

ojojoj, Nie da rady tam kilku/nastu gałęzi czy drzewek wyciąć żeby więcej światła zapewnić rośliną?

Niestety ale to w ogóle nie wchodzi w grę , są takie małe między innymi ponieważ za mocno je położyłem mimo małego słońca , będę musiał je trochę podnieść i może coś z tego jeszcze będzie , a jeśli dalej będą takie karłowate to chyba pokuszę się o zrobienie pestek fem - będą na przyszły sezon jak się uda

---------- Post Zaktualizowany 16:01 ---------- Data pierwszego postu 15:36 ----------

Up Dzień 19

Odwiedziłem nad ranem #duże# pola ,żadnych strat ale jedna roślinka została podgryziona przez ślimaki -reszta powoli sobie rośnie

Zdjęcia :

1 pole - 2 rośliny , moskitierę całkowicie zdemontowałem ponieważ po poprzednich uszkodzeniach zaczęła się drzeć i ślimaki swobodnie zaczęły przechodzić na drugą stronę

Po ataku ślimaków

Tą ślimaki szczęśliwie ominęły

2 pole - 3 panny nietknięte przez ślimaki , moskitiera jak stała tak stoi dalej i działa perfekcyjnie

Mali wędrowcy szukający wejścia na drugą stronę :freak: ( a wejścia nie ma )

Małe akacze :

I tak to wygląda na dzień dzisiejszy ,roślinki podlane biohumusem, na polu z 2 pannami sypnąłem na około spota ślimakolem .
Następny up w lipcu - trzymajcie się :salut:

---------- Post Zaktualizowany 18:57 ---------- Data pierwszego postu 16:01 ----------

Up\

Małe poletko - poprawiłem już kolejny raz lst , podniosłem je trochę do góry ale tak by nie zasłaniały sobie światła , zaczynają się po mału krzaczyć i jak za tydzień tam zajrzęmyślę że się pozytywnie zaskoczę , ale czas pokaże

Odrosty ( słabe zdjęcie ale coś tam widać)

Następny up w na początku lipca - pozdro ogrodnicy:weed-2:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół