akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[AF][100W][0,20m²] Box IKEA BESTÅ, 1 x Auto Black Dog, Bio Bizz All Mix ziemia + Bio Bizz nawozy, 10 L Fabric

Wyszukiwarka Forumowa:

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
2,176
Odznaki
9
1) Ja bym jeszcze poczekał z kosą - tydzień jak nic
2) Ciemnia przed ścinka nic nie daje - nie zapraszaj pleśni :)

Wymiary boxa masz idealne pod dwie rośliny w 11l donicach + LST i lollipopping

Na automatach zjadłem zęby.
Najlepiej rosną jak dasz lampę na max przy samym suficie od startu.
Najlepsze rosły od ziarna w docelowej - nie lubią przesadzania.
Automaty potrzebują mniej nawozów. Wszystkiego co wpływa na NPK lej przez pół względem zaleceń producenta.

Wszystko sprowadza się do jednego mianownika - najważniejsze są pierwsze 3 tygodnie automata - nie ważne co robisz rób wszystko co sprawia, że roślina rośnie i nie hamuje choćby kosztowało to trochę więcej prądu.

Zahamuje przez braki wody.
Zahamuje jak będzie za gorąco (27) lub za zimno (18)
Zahamuje przez nawozy jak przesadzisz (dlatego lepiej zabrać nawożoną ziemię)
Zahamuje jak utopisz korzeń (dlatego kombinuję z perlitem)

Po 3 tygodniach błędy kosztują zdecydowanie mniej 😂

narratorjack

Active member
Buchów
182
Odznaki
1
Trzymaj sztywno do końca 8 tygodnia i wtedy sprawdź czy jakieś główki są już bursztynowe. Ja bym im dał tydzień, a może nawet kilka dni więcej
1) Ja bym jeszcze poczekał z kosą - tydzień jak nic
2) Ciemnia przed ścinka nic nie daje - nie zapraszaj pleśni :)
:salut:
Zahamuje przez braki wody.
Zahamuje jak będzie za gorąco (27) lub za zimno (18)
Zahamuje przez nawozy jak przesadzisz (dlatego lepiej zabrać nawożoną ziemię)
Zahamuje jak utopisz korzeń (dlatego kombinuję z perlitem)
Największy problem z temperaturą właśnie miałem i dalej mam. Bardzo często była ponad 27 stopni. Najbardziej gorąco się robiło jak lampa chodziła na 85 % więc boje się co by było na 100 %. Ale w przyszłości(na zimę) postaram się zautomatyzować środowisko - wentylator i nawilżacz podłączyć pod termo/higro-metr.

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
2,176
Odznaki
9
Lampa mocno grzeje - ja na 0,19m2 używam żarówek 44W razem. U Ciebie jest 100W - to spora różnica w małym boxie.

27 stopni to zdecydowanie dużo i mogło spowolnić wzrost wegetatywny.

Gdybym miał coś polecić od siebie to dwa paski lm301h evo jakieś bardziej uniwersalne typu 3500-4000K dopasować zasilacz na moc 45-50W i robić automaty 24/0.

Mniej prądu - mniej ciepła i wcale nie mniej fotonów.

Taką lampę można spokojnie sklepać na kawałku blachy aluminium. Paski na długość mają 50cm. Blacha Alu 30x50x0,4cm to w sumie dobry radiator. Do zrobienia na nitach czy wkrętach bez szalonej wiedzy o elektronice i w dobrej cenie. Wystarczy dobrze policzyć :)

narratorjack

Active member
Buchów
182
Odznaki
1
Gdybym miał coś polecić od siebie to dwa paski lm301h evo jakieś bardziej uniwersalne typu 3500-4000K dopasować zasilacz na moc 45-50W i robić automaty 24/0.
Automat wybrałem na pierwszy raz bo wydaje mi się że nie miałem i dalej nie mam w pełni światłoszczelnego boxa. Normalnie to bym leciał z pestkami które znalazłem no ale nie chciałem foto stresować światłem z zewnątrz.
A lampa DIY patent świetny. Kiedyś w przyszłości chciałbym też żeby mi dodatkowo UV LED świecił podczas kwitnienia. No ale na to wszystko fundusze trzeba mieć 😅

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
2,176
Odznaki
9
To zbieraj zbieraj :)

Mój box też tani nie był to przyznaję sam przed sobą ale za prąd też płacę więc w sumie zwrócił się.

I u mnie i u ciebie max ~100g metraż ogranicza.
Drugim wrogiem jest wysokość boxa a pasek led to chyba najcieńsza opcja i najchłodniejsza.

Zasilacz wywalisz poza boxa jak kostkę do laptopa to jeszcze mniej ciepła.

Będę robił taką lampę to się policzy koszt. Mamy ten sam IKEA style :)

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
2,176
Odznaki
9
Moim planem było domowe, dobrze smakujące i długo trzymające palonko, nie myślałem nigdy o wielkich plonach. Ale wiadomo palenia nigdy nie jest za dużo.
Tak tak - tylko masz potencjał na 100g ale za mocną lampę do tego. Następnym razem świeć 24/0 ale jakieś 45-60W zobaczysz różnice. I dwie doniczki 11l kwadratowe pakuj. Będzie ciasno ale szybko zapełnisz zielenią boxa -> więcej plonu wyciągniesz. Materiałowe są spoko ale do tego siatka. Jak nie chcesz się bawić z siatką bierz plastikowe i spinaj drutami do dziur.

Kilka upraw i się nauczysz 😜

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół