akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[AF] [150W LED 3,14 µmol] [60x60x160] [vert] 2 x Purple Wedding Auto Fem 2 x Frost Gorilla XXL Auto Fem

Wyszukiwarka Forumowa:

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
No to teraz tylko mieć taka nadzieje że moje układanie po bokach zda egzamin, bo dziś już podlałem w takim razie bo widzę listki wywija do góry podsychają :p

Stryjek

Well-known member
Buchów
78
Jakie wilgotności tam goszczą? Jak mierzysz to na jakiej wysokości. Najważniejsza będzie wśród tego gąszczu.
Na drugą połowę flo radze mieszać dobrze, jeden wentyl pod baldachimem i drugi nad, oczywiście z oscylacją.

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Wilgotność jest zależna w dużej mierze od wilgotności na zewnątrz. Jest to często od 35% do 75%, strasznie też zależy kiedy podlewane jak na wieczór to nie skacze jak z rana przed upałami to wzrasta ale szczerze ostatnio nie patrzyłem ile tam bywa. Swoją drogą wilgotność mierzy ta sonda czy miernik wydaje mi się, że pomiar wilgotności potrzebuje takiej płytki (która często jest na płytce drukowanej) więc ta sąda by raczej tego nie mierzyła ale mogę się mylić.

Czyli ten wentylatorek na górze sotawić a te dwa małe przesunąć wyżej czy zostawić tak jak jest?
Oscylacji (ruchu?) to temu na górze nie właczę bo on się nie ma gdzie ruszać, chyba że bym dokupił jeszcze jeden taki jak ten na górze i wrzucił na dół tam gdzieś z oscylacją a wywalił te komputerowe ??

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
SPrawdziłem teraz min i max i było 18% do 99% Zresetowałem dane i zobaczę teraz jak się miewa po paru dniach :p Teraz było coś koło 63 pare godzin po podlaniu :p Srogim podlaniu :D

W sumie mogę też otworzyć okiennko siatkowe ale to i tak chyba bardziej zależne od siły wyciagu ille świerzego zassie.

Ostatnia edycja:

Stryjek

Well-known member
Buchów
78
Wiadomo że ciężko jest walczyć z aurą za oknem....
Podlewać najlepiej jest w pierwszych godzinach światła, wtedy nawet lekkie przelanie nie jest straszne. Unikamy podlewania na noc, ale wiadomo jak jest. Nikt z nas nie jest komputerem co steruje nawadnianiem.
Higrometry elektronicznie różnie wskazuzują najlepiej porównać na 3 różnych pomiarach z innym.

Jeżeli nie masz oscylacji w wentylatorze to dorzuć drugi żeby wytworzyć obieg okrężny w boxie, bo w narożnikach potrafi powietrze słabiej krążyć.
Komputerowymi śmiało dół ogarniasz, lekki kąt do góry i wymuszaj okrężny obieg.
Do górnego możesz coś dorzucić, normalnie z oscylacją pewnie dałby radę, ale tutaj masz spory busz i lepiej dmuchać na zimne.
Jezeli chodzi o sprawność wentylatora wyciągowego to jest mierzona bez oporów instalacji czyli kolanek, rur, filtrów itp. Jeżeli zainstalowałeś filtr co pewnie zrobiłeś, użyłeś rury karbowanej, która daje opory i jeszcze zamknąłeś wszystkie pasywne to nie licz na więcej niż 20-30% wydajności deklarowanej!
na moje oko to jedna otwarta na maksa minimalnie. A w Twoim gąszczu to bym pomyślał nad wszystkimi, może nie na 100%, ale przydałoby się więcej "airflow".
Wytnij wiekoszosc wiatraków od góry i zrób prześwit światła i przelot powietrza przez ten baldachim. Jeszcze do połowy flo będą się nowe produkowały.
No i powodzenia, jak to opanujesz to będzie ładny wynik.

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Imo teraz tak to wygląda znów lekko pooukładałem i powyrywałem a raczej pomogłem roślina sama wie które chce odrzucić wystarczy lekko pomóc. Tak zauważyłem. Co do podlewania właśnie czytałem że lepiej wieczorem bo jakiś szok od wiloci może wpaść czy coś ale ja się nie znam. A ja mam tam za dnia naprawdę naprawdę gorąco.
Filtra się pozbyłem dawno temu zrobiłem nieco inaczej ale na boxie nie ma już filtra od dłuższego czasu. I tak czułęm, że blokował mocno przepływ.
Tak na dole dałem rurę ssącą aby światło nie wychodziło (Ostatecznie mogę te okienko odkryć, ale jest z siatką drobną jest obok tej rury ssącej) ponadto dałem ją tak przy ziemi dłuższy fragment więc dodatkowo "ochładza" lekko ale jednak powietrze. Wydaje mi się że to co wydmucha to musi zassać bo by się to zapadło.

Na górę nie dam rady nic dorzucić jest naprawdę ciasno tam. Na dole mogę przy szczytach coś dorzucić ew pozbyć się tych komputerowych i dać tam ten większy, ale bym musiał dokupić.
wentylator-z-klipsem-typu-monkey-fan-20w-oscylacja.jpg

DSC_0008.jpg

DSC_0007.jpg

DSC_0006.jpg

DSC_0005.jpg

DSC_0003.jpg

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Dobra czas na update, dodałem wentylator na dole niestety oscylacja nie wchodzi w grę za mało miejsca skierowałem go lekko ku górze, nie wiem czy to dobry pomysł żeby dmuchał wilgocią z ziemi w topy, ponadto na 1 biegu dość mocno nimi tam chlobota 😛
Co widać niżej na nagraniu. Wewnętrzne liście wydają się powoli przypalać (albo coś innego, więc przyjżyjcie się dobrze), nic na razie czekam. A może to za dużo nawozu, skoro liści teraz czystotechnicznie jest mniej..

Pojawia się sporo szronu a spora część topów zaczyna puchnąć i rozrastać się niestety te które sa na krawędziach zachodzi proces 50-60% wolniej ale muszą tam być 😞 będę mogł je wycinać po trochu a boczne naginać pod światło?

Co do "starych" odpadów, zrobiłem im wygrzewanie w piekarniku i powiem wam, że no kopie dobrze pierwszy raz w życiu mnie uśpiło 😄 Haj strasznie krótki do 30 min.

Co do eksperymentu zdaje się, że zaczyna nawet on puchnąć i złapał zieleni po tym jak po środku zrobiło się wiecej swiatła.

Znów trochę wiatraków poszło i małych kulek, ale zastanawiam się bo część włosków już jest brązowa widać je na szczytach oraz (niektóre popcorny z dołu) są już całe brązowe, czy to znak, że ten popcorn powinieniem wycinać? A co z topami?

#inside
inside.jpg

#zoom
zoom_1.jpg

zoom_2.jpg

#all
all_1.jpg

all_2.jpg

#top
top.jpg

#mid
mid.jpg

#bot
bot.jpg

##experiment
experiment.jpg

#modernizacja
modernizacja_1.jpg

modernizacja_2.jpg

#szarpie (nie wiem jak wstawić video, ale macie link)

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Noi mamy około 83 dzień czyli powinieniem zbierać według katalogu sklepu a nie zbieram i zaczynają się problemy..
Wycinałem sobie kulki bo znalazłem kolejne bez żadnego postępu i takie dłuższe łodygi co nie mogły sie utrzymać.
I znalazłęm takie białe plamy to musiało być niskie wiec raczej nie od lampy, chyba wiecej nie ma takich. Ale jest tes sporo przy lampie które zaczynają zółknąć. Znów je poukładałem jak sie nimi rusza zwłasza te z tyłu po lewej to fajny zapach sie unosi. Do środka daje takie małe łodygi co widzę potencjał a na boki wielkie topy plus te przerosty co stoją w miejscu.
Kolejny problem to zaczeły się listki małe na koncówkach wysuszać i odwijać do góry co jako tako chce pokazać na zdjęciach.
Dodatkowo coś co mi przypomina jaja znaczy te nasiona w wielu miejscahc takie coś widzę pod topami chyba głównie na dole i wydaje się być puste.

Można je będzie ścinać kawałkami aby po trochu wystawiać je na światło? Te zdjecia dobrych topów były na środku ale zaczełu dotykać lampy wiec poszły na bok. Swoją drogą nie za długo to już?

Na start zdjecia z problemami a na koniec podsumowanie z przodu bo zaczynam głupieć co z tym robić?
DSC_0039.jpg

DSC_0041.jpg

DSC_0043.jpg

DSC_0044.jpg

DSC_0045.jpg

DSC_0049.jpg

DSC_0047.jpg

DSC_0046.jpg

DSC_0051.jpg

DSC_0048.jpg

DSC_0050.jpg

DSC_0053.jpg

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
11,226
Odznaki
12
Włoski - pistile nie są wyznacznikiem dojrzałości rośliny tak na prawdę. Patrz na trichomy jak masz wątpliwości czy one jakkolwiek się nadają - nie, stanowczo za wcześnie na ścinanie, tam nie ma co klepać.

Nie pytaj o popcorn bo była tylko jedna osoba która radziła zostawić jedną gałąź (jakoś tak), żebyś sobie porównał. KAŻDY inny mówił, żebyś wy***ał popcorn wpi**u :)
Nikt nie doradza bo nie słuchasz rad.

Teraz to karm i patrz jak puchnie :) Masz jeszcze chwilę

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
No za późno zaczołem wycinać ale nie mogłem też tak na raz tego wziąść i wyciąć wszelkie poradniki jakie czytałem odradzają tego na raz. Teraz jest tego dużo i ciasno, ale sporo już wyciołem. Zrobiłem dziś pare fotek mocnego macro - magiczny kompletnie inny świat :p Zrobiłem photostacking wiec jak gdzieś są artefakty to tego wina. Dzięki za drobne info Daniel. Część tych kulek jest mleczna część przezoczysta ale nie wyglada to tak spektakularnie jak u innych i jest ultra małe. Zdjęcia topków z tych lepszych i gorszych plus pseudo jaja, niestety nie wiem które jest od którego.

Popcorn i cienkie łodygi już pocięte :p Jeszcze pare kulek bez listnych muszę wygrzebać gdzieś w poniedziałek.
jaja.jpg

jaja_macro.jpg

topy_4.jpg

topy_3.jpg

topy_2.jpg

topy_1.jpg

topy_5.jpg

wlosy_1.jpg

wlosy_3.jpg

wlosy_2.jpg

mix_2.jpg

mix_1.jpg

topy_6_przeswietlony.jpg

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
A jak tam te trichomy bo wydaje mi się zę to nie to na różnych zdjeciach wygladało to większe i bardziej z takim ogonkiem a u mnie same kuleczki.

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Z tego co znalazłem informacje to mam Capitate-sessile a pożadane są Capitate-stalked. Więc co lipa jest?
Legion25_Types_Of_Trichomes_Intro.jpg

Snorlax69

Well-known member
Buchów
257
Jak dla mnie za słabe makro zeby zobaczyć.. Ale chyba pojedyncze masz stalked

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół