akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[AF] [150W LED 3,14 µmol] [60x60x160] [vert] 2 x Purple Wedding Auto Fem 2 x Frost Gorilla XXL Auto Fem

Wyszukiwarka Forumowa:

ZielonyZielonek

Uprawiator
Buchów
984
Odznaki
4
Moje prywatne obserwacje są takie że tutaj zawieść mogło wiele rzeczy. Od lampy która totalnie mi śmierdzi bazarowym bublem, aż po genetykę.

Ogółem patrząc na te fotorelacje, to początki były złe, ale po czasie te rośliny były w miarę kompaktowe, natomiast im dalej w las, tym bardziej zaczęły się wyciągać tworząc bambusowy raj.

Aktualnie teraz, te rośliny wyglądają jak samosiejki i nie idzie tego ukryć. Kwiaty są bardzo przewiewne, duże odstępy od pięter i to że się dalej wyciągają mimo że no nie kwitną od 2 tygodni.

Teraz to się już nic z tym nie zrobi ale na przyszłość poczytaj o istotności ilości oświetlenia. Czym jest PPFD, DLI itp. Ile rośliny potrzebują światła ((dużo)w ch*j).
A są apki na telefon które co prawda dają przekłamanie, no ale telefon za darmo, a miernik to z 1k kosztuje. U mnie działa okej bo na pełnym słońcu pokazuje 2k PPFD czyli typową wartość dla słońca we wakacje w dobrą pogodę.

Na YT jest materiał od Dr. Bruce Bugbee w którym tłumaczy istotę tych parametrów w uprawie indoor „Cannabis Grow Lightning Myths…”

Ale nie tylko światło jest ważne, a temperatura i wilgotność. Jak masz idealny pułap tych dwóch parametrów to w roślinie procesy metabolizmu przebiegają sprawnie.

Duża ilość nawozów nie jest dobrą rzeczą. Widać że są bogate w azot, dużo fosforu nie potrzebują więc ja bym tylko calmag z potasem lał i to nie pełna dawka tylko z pół. Widać że niektóre mają końcówki przypalone od nawozów.

Jak mają 4/5 tydz kwitnienia to są 3/4tyg od końca, ale patrz dalej na trichomy bo to one ci finalnie pokazują czy już się nadaje do ścięcia. Tniesz albo jak są mleczne, albo jak bursztynowe. Wedle uznania.

Czy wyrzucać? Jak dotrwasz do końca i ci nie szkoda prądu, to zawsze jakieś doświadczenie i pare g sobie spalisz końcowo.

Pozdro

Fruvita

Well-known member
Buchów
1,203
Odznaki
3
Według mnie główne powody to byle jaki trening i źle ustawiona wysokość lampy. Z tego by jeszcze coś było, ale na gwałt musiałyby lecieć do wyższego boxa.
Jeśli jesteś bliższy wywalenia tego to możesz jeszcze spróbować łamania łodyg. Zmiażdż łodygę palcami i potem w tym miejscu nagnij tak żeby je "skrócić". Mi się zdarzało łamać łodygi w 5 tygodniu kwitnienia
No i potem ustawić lampe, mierz byle jakim telefonem (aplikacja Photone), lepsze to niż ustawianie na oko. DLI minimum 35, max 45

ZielonyZielonek

Uprawiator
Buchów
984
Odznaki
4
Według mnie główne powody to byle jaki trening i źle ustawiona wysokość lampy. Z tego by jeszcze coś było, ale na gwałt musiałyby lecieć do wyższego boxa.
Jeśli jesteś bliższy wywalenia tego to możesz jeszcze spróbować łamania łodyg. Zmiażdż łodygę palcami i potem w tym miejscu nagnij tak żeby je "skrócić"
No i potem ustawić lampe, mierz byle jakim telefonem, lepsze to niż ustawianie na oko. DLI minimum 35, max 45
Jak pisał to szczyty maja i po 38c, zwiększyć odległość to mus by się nie smażyły. No i z tym łamaniem łodyg ostrożnie, ktoś wcześniej zaznaczał żeby to robić przed podlaniem bo wtedy są bardziej giętkie i mniejsza szansa że nie ***nie. Jak lampa na 100 procent rzeczywiście to te 150w, to odległość 20cm by była docelowa, ale jak ogarniasz te apke do mierzenia to DLI jak mówi Fruvita. Lecz tutaj to z 40 to minimum, 30 to by było za mało na ten etap.

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
11,786
Odznaki
13
Jeśli jesteś bliższy wywalenia tego to możesz jeszcze spróbować łamania łodyg. Zmiażdż łodygę palcami i potem w tym miejscu nagnij tak żeby je "skrócić". Mi się zdarzało łamać łodygi w 5 tygodniu kwitnienia
No i potem ustawić lampe, mierz byle jakim telefonem (aplikacja Photone), lepsze to niż ustawianie na oko. DLI minimum 35, max 45
pisałem mu o łamaniu daaawno temu. Olał to.

Fruvita

Well-known member
Buchów
1,203
Odznaki
3
Jak pisał to szczyty maja i po 38c, zwiększyć odległość to mus by się nie smażyły. No i z tym łamaniem łodyg ostrożnie, ktoś wcześniej zaznaczał żeby to robić przed podlaniem bo wtedy są bardziej giętkie i mniejsza szansa że nie ***nie. Jak lampa na 100 procent rzeczywiście to te 150w, to odległość 20cm by była docelowa, ale jak ogarniasz te apke do mierzenia to DLI jak mówi Fruvita. Lecz tutaj to z 40 to minimum, 30 to by było za mało na ten etap.
Zależy w jakim stanie są. Ja łamałem w dosyć zaawansowanym FLO i znosiły to bardzo dobrze. Ale jeśli byłby już zdecydowany wywalić całą uprawę do kosza to warto łamanie zrobić mimo późnego etapu.
pisałem mu o łamaniu daaawno temu. Olał to.
no i widać efekty :D
dla niektórych to brzmi groźnie - łamanie łodyg - ale w rzeczywistości wykonane w odpowiednim etapie flo, jeśli roślinka nie ma dużo innego dodakowego stresu daje mocnego boosta w następnych tygodniach. Wiem, że automaty może być co innego, ja robiłem to na AF i sezonach, nie widziałem różnicy żeby af gorzej znosiły, jak rośliny są zadbane, mają wszystkiego czego potrzeba to super cropping dobra sprawa

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Złamałem jedno i 2 dni później martwe :p Boje się tego robić nie mam doświadczenia w tym.

Osobiście uważam swoję błędy to:
- Posadzenie w docelowej donicy odrazu
- Początkowe zimne noce
- Ustawienie wiatraka by wiał na siewki na początku (w połaczeniu z nocami..)
- Być może zbyt sztywno trzymałem się by lampę trzymać idealnie około 30 cm ciąle podnosząc.
- Zbyt wysoka temperatura.
- Brak lst
- Zdecydowanie za mało miejsca

Wywalać nie zamierzam apsolutnie! Kilka topów mam mocno zbite. Same popcorny wyciete jakiś czas temu choć smaku nie maja działają przyjemnie pobudzajaco a na koniec usypiająco.

Sprawdziłem tMax i Tmin szczytowe na stacji pogodowej boxa wewnatrz było 36 a 41 na zewnatrz takie dane mam z coś około tygodnia.

Białych trichomów przybywa nie są one tak bogate jak u niektórych ale widze idzie do przodu z każdym dniem. Bursztynowych też przybywa.
Chce tylko jakoś odzyskać te co nie doszły i pytanie czy moge wyciac tak z 50 % a reszte ponaginac pod lampę, bo te co dogiełem pod lampę to w 2 tygodnie spuchły mocno.

Myślę też, że rośliny poczuły się outodrowo i stat taki rozrost, bo defakto to outodoor :D Ale nie wiem czy to możliwe wgl :D
Zaraz zmierzę nie wiedziałęm że takie zaawansowane rzeczy da się myślałem że tylko lumeny :p

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Okej mam pomiary, dokonałem w 3 wysokościach.
PPFD:
- Górne topy, pod lampą 730 µum/m2/s
- Dolna linia topów nie zacienione, pod lampą 230 µum/m2/s
- Dolna linia topów zacienione i nieco niżej, pod lampą 21 µum/m2/s

Lux:
- Górne topy, pod lampą 50 000 lux (chyba przekroczone max urządzenia sie cos pojawiło)
- Dolna linia topów nie zacienione, pod lampą 140 000 lux
- Dolna linia topów zacienione i nieco niżej, pod lampą 2100 lux

DLI:
- Górne topy, pod lampą 13 mol/m2/d
- Dolna linia topów nie zacienione, pod lampą 10 mol/m2/d
- Dolna linia topów zacienione i nieco niżej, pod lampą 1,9 mol/m2/d

ZielonyZielonek

Uprawiator
Buchów
984
Odznaki
4
Okej mam pomiary, dokonałem w 3 wysokościach.
PPFD:
- Górne topy, pod lampą 730 µum/m2/s
- Dolna linia topów nie zacienione, pod lampą 230 µum/m2/s
- Dolna linia topów zacienione i nieco niżej, pod lampą 21 µum/m2/s

Lux:
- Górne topy, pod lampą 50 000 lux (chyba przekroczone max urządzenia sie cos pojawiło)
- Dolna linia topów nie zacienione, pod lampą 140 000 lux
- Dolna linia topów zacienione i nieco niżej, pod lampą 2100 lux

DLI:
- Górne topy, pod lampą 13 mol/m2/d
- Dolna linia topów nie zacienione, pod lampą 10 mol/m2/d
- Dolna linia topów zacienione i nieco niżej, pod lampą 1,9 mol/m2/d

Coś źle obliczyłeś bo skoro PPFD nad topami wynosi 730, a DLI 13 w tym samym miejscu, to wychodzi na to że świecisz im tylko 5 godzin dziennie XD dla tej wartości PPFD przy założeniu że świecisz im z 18h, to wychodzi 45 DLI.

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
No wiem coś mi te dli niskie sie wydawało ale ja sie nie znam, tak pokazała ta apka, nic nie liczyłem moze obruciłem tele jak robiłem screena.

ZielonyZielonek

Uprawiator
Buchów
984
Odznaki
4
No wiem coś mi te dli niskie sie wydawało ale ja sie nie znam, tak pokazała ta apka, nic nie liczyłem moze obruciłem tele jak robiłem screena.
To tam co do DLI powinieneś mieć opcję ustawienia tego ile te światło tam jest świecone. Możesz sobie sam obliczyć PPFD na DLI

DLI = pomiar PPFD x ilość godzin świecenia x 3600 : 1 000 000

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Okej zmierzyłem wczoraj to pisało 47 czyli tyle co w obliczeniach 47.3 Się zgadza coś musiałem reka przysłonić jak robiłem screna :D

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Kilka zdjęć macro trichomów dziś zrobiłem. Zauważyłęm, że mniej piją wody dużo mniej. A topy mocno już grubsze zaczeły wysychać. Podlałem jeszcze overdrive + bud candy + bloom. Coś koło wtorku planuje dac samego overdrive i potem flush.
Dzis zrobiłęm kilka fotek i dziwnie to wyglada zwłaszcza włochata. Dobry to mam plan?
Panowie chcieliście dane o lampie ale ktoś oceni te wyniki z pomiarów?

Wlochata-Z-Karmelowymi.jpg

Mleczno-Karmelowe.jpg

Mleczne.jpg

Mieszaniec.jpg

MIeszaniec-2.jpg

Te-w-mocnym-cieniu.jpg

druh nabuhah

jak moge to pomoge
Weteran
Buchów
12,953
Odznaki
12
Topy zaczely wysychac? To pewnie plecha juz tam jest, kwiatki normalnie nie schna jak jeszcze zyja w ziemi :) Wycinaj to w piz*u i zaczynaj nowy projekt, pozdro

KushSensei

Well-known member
Buchów
415
Panowie źle się wyraziłem poprostu liśćie mocno na jednym topie mi obumierają na zasadzie wysychają czyli jakby już ich koniec życia był :p
Wody też nie pijają za wiele ale widzę mało bursztynów, gdzieniegdzie więcej, gdzieniegdzie przezoczyste a szkoda gooodać. Te pod lampą żyją najlepiej.
Plechy nie ma sprawdzałem :p
Pytanie czy dać jeszcze overdrive raz czy już lecieć flush flush sie robi 3 krotność pojemności doniczki?

I co z tą lampą dobra czy nie bo mam w planach wiekszego boxa nastepnym razem dać i dać 2 tą lampę :p

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół