akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

AI ogarnie Twoje grow

Wyszukiwarka Forumowa:

Manso

Hodowanie rąk nie brudzi
Buchów
1,909
Czyli jak było 7 ciepłych dni to ma przewidzieć że 8 też będzie ciepły i np wczesniej obniżyć temperaturę? :) A jak źle przewidzi?
to wyciągnie wnioski że sie pomylił haha

No właśnie że się programuje... W artykule który podlinkowales o uprawie pomidorów w szklarni piszą że najpierw zbierają dane z upraw czyli temp rh światło CO2, plon itp.... mając bazę danych z wielu upraw ai jest w stanie przeanalizować te dane, znaleźć zaleznosci i wyciągnąć odpowiednie wnioski.

O to mi chodziło. Proces rozumowania i wyciagnia wniosków do ktorych fizycznie czlowiek nie dojdzie bo nie da rady czytać notowań z np 100 czujników na raz a zwykłe ustawienie termostatu czy innego narzedzia działającego na zasadzie dzieje sie X robie Y bez analizowania innych zmiennych też nie rozkmini pewnych rozwiązań i problemów

skoro jutro będzie padać to wzrośnie mi rh.
To był tylko przykład sprzężenia innych systemów i czytania zewnętrznych danych - możliwości i pomysły na wykorzystanie idą do przodu.

A co mamy dziś? Termostat dalej będzie sterował temperaturą a sztuczna inteligencja może sterować termostatem... Przecież taki tuya to też sztuczna inteligencja :)
Nie wiem czy Tuya wykorzystuje AI - być może. Jeśli to robi to w takim wypadku sam doceniasz zdolności AI w sterowaniu klimatem i zwykły termostat czy higroskop wcale nie jest najskuteczniejszy ;)

Ai dalej jest jedynie narzędziem w rękach człowieka a nie tworem który rozumuje i logicznie myśli tak jak to przedstawiasz
Może zbyt gloryfikuje te zdolności heh. Staram sie myśleć w przód i pomimo mojej osobistej złej opinii o generalnej trajektorii rozwoju AI i obawom przed tym jak to narzędzie będzie wykorzystywane to i tak nadal wierzę, że sporo dobrego może z tego wyniknąć. Być może jestem naiwny :)

Ciekawe ale chyba jeszcze nie jest to powszechnie używane ?
a nie wiem, sprawdziłem tylko czy cos takiego istnieje i jest realnie wykorzystywane - jest.

Ja temat jedynie obserwuje, i staram sie nadąrzać nad nowinkami. I tak pozostanę przy moim living soil, mieszaniu gówna nietoperzy itd xD Wątek utworzyłem, żeby wrzucać jakieś nowe badania, odkrycia i poznać waszą opinię :)

ono nie da nic samo z siebie
Oby.

upalony_jonhy

Well-known member
Weteran
Buchów
1,648
Ac Infinity ma AI controler i do tego jest kamerka specjalna która steruje całym grow , tak samo jak AI controler. Zobaczcie yt

Ostatnia edycja:
Buchów
12
To co jest na stronie spokojnie można ogarnąć samemu pisząc program, trochę zmiennych trochę opcji konfiguracji i nie potrzebujemy ai.
Siła tego rozwiązania jest taka że nie trzeba wszystkiego opracowywać samemu płacisz - masz. Kiedyś powstanie model ai który do tego co jest tutaj dopina kamere rozpoznaje choroby / niedobory, dodaje się konfiguracje przez czat. Niemal samo się dzieje, nikt nie musi nic umieć, wsypujesz ziemie kiełkujesz, dolewasz nawozy do pojemnika, zatrudniasz człowieka za psie pieniądze od roboty, płacisz podatki i firemka działa. Wszystko wspaniale! potem kilka certyfikatów, jakieś standardy, i bardzo łatwo biznes przejmują korporacje. Za 25 lat ludzi uprawiających zioło prawie brak, zioło legalne na całym świecie, tylko wszystko toksyczny syf.
Witam rozmówców, istotnie ciekawy temat. Odnośnie cytatu" Kiedyś powstanie model ai który do tego co jest tutaj dopina kamere rozpoznaje choroby/niedobory(...)" - otóż to kwestia samodzielnie postawionego agenta, jest spora szansa że już teraz wielu z nas (growerów) ma takie zabawki u siebie, może nawet na własnym hardwarze, ewentualnej automatyzacji - bo sam pomysł już doskonale się sprawdza obecnie i to z niebyle jaką wnikliwością! Karmione modele danymi z różnych źródeł mają wystarczającą bazę aby analizować i diagnozować na podstawie zdjęć i wgranych baz wiedzy- do których ai samodzielnie zaprojektuje sobie protokoły interwencyjne. Kwestia Ai to automatyzacja i wysyłanie raportów z sugestiami kolejnych kroków. To o czym mówi Micz to narzędzia jakimi może posłużyć się agent Ai, który może być swoistym administratorem projektu, będąc podpiętym do wystarczającej ilości sterowników i dysponując kompletnym data, nie tylko np. mikroklimatu ale także kontekstu.

Czyjś głos zabrany w sprawie że ai to obecnie gónwo... być może - wersja darmowa konkretnego modelu, z którym miałeś do czynienia mogła pozostawić takie wrażenie na Tobie i to może być subiektywny osąd ale wierz lub nie - istnieją takie modele (płatne), które mogą zabarwić nasze osądy podziwem z jednoczesnym zakłopotaniem.
Podsumowując- to kwestia czasu żeby pojawił się jakiś startup z taką misją - automatyzacji nadzoru i opieki ogrodniczej w czasie rzeczywistym...:eek: I tak wszystkich nas to czeka, więc cieszmy się byciem ludźmi.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół