- Buchów
- 1,909
to wyciągnie wnioski że sie pomylił hahaCzyli jak było 7 ciepłych dni to ma przewidzieć że 8 też będzie ciepły i np wczesniej obniżyć temperaturę?A jak źle przewidzi?
No właśnie że się programuje... W artykule który podlinkowales o uprawie pomidorów w szklarni piszą że najpierw zbierają dane z upraw czyli temp rh światło CO2, plon itp.... mając bazę danych z wielu upraw ai jest w stanie przeanalizować te dane, znaleźć zaleznosci i wyciągnąć odpowiednie wnioski.
O to mi chodziło. Proces rozumowania i wyciagnia wniosków do ktorych fizycznie czlowiek nie dojdzie bo nie da rady czytać notowań z np 100 czujników na raz a zwykłe ustawienie termostatu czy innego narzedzia działającego na zasadzie dzieje sie X robie Y bez analizowania innych zmiennych też nie rozkmini pewnych rozwiązań i problemów
To był tylko przykład sprzężenia innych systemów i czytania zewnętrznych danych - możliwości i pomysły na wykorzystanie idą do przodu.skoro jutro będzie padać to wzrośnie mi rh.
Nie wiem czy Tuya wykorzystuje AI - być może. Jeśli to robi to w takim wypadku sam doceniasz zdolności AI w sterowaniu klimatem i zwykły termostat czy higroskop wcale nie jest najskuteczniejszyA co mamy dziś? Termostat dalej będzie sterował temperaturą a sztuczna inteligencja może sterować termostatem... Przecież taki tuya to też sztuczna inteligencja![]()
Może zbyt gloryfikuje te zdolności heh. Staram sie myśleć w przód i pomimo mojej osobistej złej opinii o generalnej trajektorii rozwoju AI i obawom przed tym jak to narzędzie będzie wykorzystywane to i tak nadal wierzę, że sporo dobrego może z tego wyniknąć. Być może jestem naiwnyAi dalej jest jedynie narzędziem w rękach człowieka a nie tworem który rozumuje i logicznie myśli tak jak to przedstawiasz
a nie wiem, sprawdziłem tylko czy cos takiego istnieje i jest realnie wykorzystywane - jest.Ciekawe ale chyba jeszcze nie jest to powszechnie używane ?
Ja temat jedynie obserwuje, i staram sie nadąrzać nad nowinkami. I tak pozostanę przy moim living soil, mieszaniu gówna nietoperzy itd xD Wątek utworzyłem, żeby wrzucać jakieś nowe badania, odkrycia i poznać waszą opinię
Oby.ono nie da nic samo z siebie