akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Alternatywne sposoby suszenia

Wyszukiwarka Forumowa:

5kuz1

Member
Buchów
0
Znacie jakieś patenty na alternatywne suszenie? Nie mam dostępu do ciemnego miejsca i kontrolowania warunków w nim, stąd się pytam

eladio

Well-known member
Buchów
824
Odznaki
6
Procedura suszenia tematu metodą kontrolowanej sublimacji konwekcyjno-higroskopijnej z gradientem temperaturowo-cyrkulacyjnym w środowisku laminarnym:

Po zbiorze, topki umieszczamy na rusztach z nierdzewnej stali chirurgicznej klasy 316L, w pozycji horyzontalno-aerodynamicznej, zapewniającej równomierny przepływ powietrza. Całość trafia do komory suszącej z precyzyjnym, cyfrowym kontrolerem mikroklimatu (czyli growbox z wentylatorem na termostacie), gdzie utrzymujemy stabilne warunki: 20–22°C i wilgotność 55–60%, monitorowaną co godzinę przez higrometr kalibrowany według metody kalifornijskiej (czyli "raz było dobrze, to nie ruszaj").

Wentylator o zmiennej modulacji obrotów generuje laminarny przepływ powietrza, który nie tworzy zawirowań mogących wywołać mikrodrgania w strukturze trichomów (czyli: nie wieje za mocno). Suszenie trwa do momentu gdy łodygi trzaskają, ale nie łamia się jak suchy chrust — zjawisko to określamy jako próg elastycznego kruchego przełomu biomechanicznego.

Finalnie, topy trafiają do szklanych słoików z Bóveda 62%, gdzie następuje fazowe wyrównanie ciśnienia pary wodnej między medium botanicznym a atmosferą zamkniętą – czyli curing. Otwieramy słoik raz dziennie do czasu aż nie śmierdzi sianem, tylko dobrym batem.

Pisz jakbyś miał jakieś pytania.

:kres:

Ostatnia edycja:

sadamek

Well-known member
Buchów
195
Procedura suszenia tematu metodą kontrolowanej sublimacji konwekcyjno-higroskopijnej z gradientem temperaturowo-cyrkulacyjnym w środowisku laminarnym

Po zbiorze, topki umieszczamy na rusztach z nierdzewnej stali chirurgicznej klasy 316L, w pozycji horyzontalno-aerodynamicznej, zapewniającej równomierny przepływ powietrza. Całość trafia do komory suszącej z precyzyjnym, cyfrowym kontrolerem mikroklimatu (czyli growbox z wentylatorem na termostacie), gdzie utrzymujemy stabilne warunki: 20–22°C i wilgotność 55–60%, monitorowaną co godzinę przez higrometr kalibrowany według metody kalifornijskiej (czyli "raz było dobrze, to nie ruszaj").

Wentylator o zmiennej modulacji obrotów generuje laminarny przepływ powietrza, który nie tworzy zawirowań mogących wywołać mikrodrgania w strukturze trichomów (czyli: nie wieje za mocno). Suszenie trwa do momentu gdy łodygi trzaskają, ale nie łamia się jak suchy chrust — zjawisko to określamy jako próg elastycznego kruchego przełomu biomechanicznego.

Finalnie, topy trafiają do szklanych słoików z Bóveda 62%, gdzie następuje fazowe wyrównanie ciśnienia pary wodnej między medium botanicznym a atmosferą zamkniętą – czyli curing. Otwieramy słoik raz dziennie do czasu aż nie śmierdzi sianem, tylko dobrym batem.

Polecam, pisz jakbyś miał jakieś pytania.

Łoooo sk***e**n! Coraz bardziej lubię to AI.
Ps. Tylko mikrofalówka! 🤪

zielonywtemacie420

Well-known member
Buchów
340
Ja suszyłem małe ilości solą w pudełkach plastikowych smak do dupy ale wyschło

Good God Root Rot

Well-known member
Buchów
45
Procedura suszenia tematu metodą kontrolowanej sublimacji konwekcyjno-higroskopijnej z gradientem temperaturowo-cyrkulacyjnym w środowisku laminarnym:

Pisz jakbyś miał jakieś pytania.

Bovedy nie wklada sie przez pierwsze 2 tyg curingu, dopiero pozniej. Psuje smak i costam jeszcze

eladio

Well-known member
Buchów
824
Odznaki
6
Bovedy nie wklada sie przez pierwsze 2 tyg curingu, dopiero pozniej. Psuje smak i costam jeszcze
Bzdura, to jest jeden wielki mit. Boveda nie zawiera nic co by miało bezpośredni wpływ na smak. Niektórzy twierdzą że pogarsza smak jak się najpierw naturalnie nie będzie currowało, ale jak się WYSUSZY DO DOBREGO POZIOMU PO ŚCINCE i poprawnie użyje bovedy to nie będzie żadnego gorszego smaku.

Ostatnia edycja:

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,583
Odznaki
5
Bzdura, to jest jeden wielki mit. Boveda nie zawiera nic co by miało bezpośredni wpływ na smak. Niektórzy twierdzą że pogarsza smak jak się najpierw naturalnie nie będzie currowało, ale jak się wysuszy do dobrego poziomu po ścince i poprawnie użyje bovedy to nie będzie żadnego gorszego smaku.
Ewidentnie wchłania terpeny, ile razy nie wrzuciłem integry czy bovedy w parę dni zapach suszu stawał się zauważalnie mniej intensywny. Sama saszetka potem daje ziołem przez długi czas.

Good God Root Rot

Well-known member
Buchów
45
Ewidentnie wchłania terpeny, ile razy nie wrzuciłem integry czy bovedy w parę dni zapach suszu stawał się zauważalnie mniej intensywny. Sama saszetka potem daje ziołem przez długi czas.
A ten, po jakim czasie dajesz ta bovede do sloja, 2 tyg bedzie wporzo czy dluzej pocurowac bez? Czy na dowolnym etapie wyssa troche terpenow?

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,583
Odznaki
5
Wcale nie daje. Do odratowania przesuszonego zioła ujdzie.

ceu

Well-known member
Weteran
Buchów
1,887
Odznaki
1
Wystarczy podsuszyć wstępnie a później do szczelnego pojemnika zamknąć z pochłaniaczem wilgoci. I codzienna kontrola czy coś się złego nie dzieje.

FrankoFranek

Well-known member
Buchów
2,716
Ja daje Bolvede zawsze po suszeniu do curringu. I ostatnio mój Do si dos tak śmierdział ze na chwile byłem w garażu z małym co nie co przy sobie to na drugi dzień musiałem go wietrzyć bo dalej waliło :D Wiec wydaje mi się ze to kwestia prawidłowego suszenia.

kameleonsen

szedł sasza suchą szosą
Buchów
5,702
Odznaki
8
Ja daje Bolvede zawsze po suszeniu do curringu. I ostatnio mój Do si dos tak śmierdział ze na chwile byłem w garażu z małym co nie co przy sobie to na drugi dzień musiałem go wietrzyć bo dalej waliło :D Wiec wydaje mi się ze to kwestia prawidłowego suszenia.
Chyba musisz ciuchy częściej zmieniać jak następnego dnia musiałeś wietrzyć garaż 😅
Aż mi się przypomniało jak mnie za małolata przeszukiwali, chłop znalaz gieta palita, schował w kieszonkę na "sercu", my już skuci a debil dalej łaził i "ja tu czuje zielsko, coś jeszcze macie w aucie"

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół