• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

aspiryna = brak plesni

Wyszukiwarka Forumowa:
K

koczy_obry

Guest
Kto obali moja niepewnosc co do tego srodka...kiedys kolega polecil mi pryskac rozpuszczona aspiryna krzaki aby zapobiec plesni. nie wiem czy brac jego slowa na serio bo lubial duzo kolorowac jezeli chodzi o uprawe. ktos obali ten mit? czy to dziala? on twierdzil ze nie mial zadnej plesni po tym, moze akurat mial dobra miejscowke (przewiewna) albo pogoda byla spoko...

ktos sie wypowie?

RIOT

Member
Buchów
0
http://www.tipy.pl/artykul_9142,jak-nietypowo-wykorzystac-aspiryne-w-gospodarstwie-domowym.html Zainteresować powinien Cię punkt 10.
"krok 10 Wzmocnij kondycję kwiatów doniczkowych. Rozpuść tabletkę w litrze wody, odczekaj aż wywietrzeją bąbelki i podlej kwiaty. Nie tylko wzmocni to roślinę, ale dodatkowo ochroni ziemię przed atakiem grzybów."

O pryskaniu roślin nic nie znalazłem ale: http://formicopedia.org/forum/viewtopic.php?t=1935
"Czytałem, że kiedyś na pleśń w formikarium stosowano kwas salicylowy"
Z kwasu salicylowego wytwarza się kwas acetylosalicylowy (aspiryna)
Więc coś w tym może być..

K

koczy_obry

Guest
A Kwas acetylosalicylowy to nic innego jak aspiryna, polopiryna wiec cos w tym jest.! jezeli w glebie dziala na rosliny, to i oprysk musi dzialac. warto sprobowac, prawda? napewno nie zaszkodzi. a moze pomoc. przydaloby im sie takie wzmocnienie na jesien, bo ta nasza jesien jest bardzo nie pewna. choc jak mowili na poczatku marca ze ma byc wzorowo polska jesien.

M

Mr. Edek

Guest
O tym jeszcze nie słyszałem :D, trzeba będzie to sprawdzić :zjarany:

G

Gość

Guest
a w końcówce flow gdzie jest pleśń warto pryskać ? woda moze spowodować znow pleśń bo ja juz nie mam pomysłu na nią... Dużo jej nie ma ale to ciągłe straty odbiją sie na koncu wynikem.

rudy10218

Well-known member
Buchów
0
a wiec ja dzis sprawdze to co tutaj podaliscie wezme aspiryne i rozpuscue bede psuikal na rosliny bo za max tydzien scinka ciagle pada

K

koczy_obry

Guest
to nie jest przeciw pleśni tylko zapobiegawczo. Pryskasz we wczesnym flo, ewentualnie w różnym flo może pomoc podlanie rośliny tym roztwórem. Sam będę sprawdzał bo mam w wilgotnym miejscu krzaki. :(

S

sub

Guest
to nie jest przeciw pleśni tylko zapobiegawczo. Pryskasz we wczesnym flo, ewentualnie w różnym flo może pomoc podlanie rośliny tym roztwórem. Sam będę sprawdzał bo mam w wilgotnym miejscu krzaki. :(

Były doniesienia o hermienu - po aspirynie.

S

sub

Guest
Kazalkon napisał:
O nie !

A miało być tak pięknie, w końcu coś co zniszczy raz na zawsze pieprzoną pleśń, a tu cały misterny plan w piz*u.

btw: czy te doniesienia to nie były o.. możliwości - przy stosowaniu aspiryny do regulacji ...

Untitled-1~1.jpg

wontek

https://www.forum.haszysz.com/aspiryna-indukacja-m-skich-kwiatk-wi-t35007.html

jest i jeszcze jeden na temat aspiryny.. no powiedzmy: https://www.forum.haszysz.com/aspiryna-kwas-salicylowy-kwas-2-6-t22736.html

mały kawałek... reszta także fajna

Jeśli chodzi o sposób działania kwasu salicylowego, pobudza on głównie alternatywny szlak oddychania, niewrażliwy na blokadę przez cyjanki. Szlak ten występuje u wszystkich roślin. Charakteryzuje się tym, że omija punkty tworzenia się ATP między cytochromami b i c oraz między cytochromami a, a3 i tlenem, tak że w rezultacie otrzymuje się mało ATP i dużo ciepła, co w przypadku roślin z rodziny obrazkowych jest wykorzystane [36a].

Kwas salicylowy występuje powszechnie w świecie roślin w stężeniu zwykle niższym niż 1 mg/kg świeżej masy [42]. Pozostaje jeszcze do zbadania, w jaki sposób SA wzmaga produkcję substancji zapachowych oraz w jaki sposób pobudza glikolizę i funkcjonowanie cyklu Krebsa. Scharakteryzowano natomiast gen jądrowy kodujący alternatywną oksydazę. SA powoduje jego ekspresję co dodatkowo potwierdza specyficzność działania SA w pobudzaniu alternatywnego oddychania.

RIOT

Member
Buchów
0
Do zmiany ph nie potrzeba dużo większej ilości niż do powierzchownego spryskania rośliny? Myślę, że tak. Może aspiryna dokłada trochę stresu roślinkom i przy kilku innych czynnikach doprowadza do hermienia plantów. Brakuje nam naukowców :D
edit.
"however if you foliar spray the female with aspirin mixed into the water, it will make a female plant grow male flowers."
Czyli panienki hermią się na skutek dolistnego spryskania aspiryną.. Czyli najgorszy sposób na zapobieganie pleśni na flo. O podlewaniu wcześniej było (zmiana ph gleby) hermią się na skutek podlania, dolistnego spryskania też..

Ostatnia edycja:
S

sub

Guest
RIOT napisał:
Czyli panienki hermią się na skutek dolistnego spryskania aspiryną.. Czyli najgorszy sposób na zapobieganie pleśni na flo. O podlewaniu wcześniej było (zmiana ph gleby) hermią się na skutek podlania, dolistnego spryskania też..

podobno nie widziałem nigdy udanej aplikacji. "podobno" także przy wysokich stężeniach zasychają liście.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół