akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Auto vs photo vs microbox

Wyszukiwarka Forumowa:

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
68
Cześć!
Pewnie to pytanie bardzo lame, ale z indoorem dopiero zaczynam i wolę je zadać zanim stracę trochę piniendzy.
Jeżeli dobrze rozumiem to podczas uprawy indoor mamy pelna kontrole nad oswietleniem i warunkami, wiec w przypadku "zwyklych" odmian foto w ogromne mierze to od nas zalezy, jak duza roslinka wyrosnie, prawda? Jeśli zdecydujemy przelaczyc po 14 dniach na 12/12 to powinno to zatriggerowac kwitnienie. W takim razie nie ma zbyt wielkiej roznicy miedzy odmianami auto i photo, gdy zdecydujemy się znacznie skrocic wega klasycznym odmianom, ktore maja w miare krotki okres kwitnienia.

Czy w takim razie nie ma znaczenia, przy uprawie w microboxach (30x30x60), co tam wsadzimy, jeśli kontrolujemy wielkość roślinki? Bo poza automatycznym kwitnieniem, chyba nie ma innych zalet AFów względem foto? Można dobrać jakąś szybką indicę i z tego, co rozumiem, jak się szybko ją przełączy to również może dojść w podobnym czasie. Może AFy będą miały trochę większy plon, bo wykorzystają więcej światła.

Chciałbym w jednym z boksów poeksperymentować z dość długokwitnącymi odmianami haze oraz czystą sativą, która też potrafi urosnąć dość wysoka. Zdaje sobie sprawe, ze to znacznie zmniejszy ilosc plonu do śmiesznych kilku g, ale takie 20g powinno być osiągalne i wykonalne na tak małej przestrzeni, jeśli się zapewni inne warunki (ilość światła, temperatura itd.), nie?

I czy znacie jakieś inne zalety AFów poza tym, co wymieniłem i dlaczego głównie AFy lądują u większości w microboxach?

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
447
Odznaki
2
Stosuje się fotoperiody tak jak piszesz, a nawet 12/12 od nasionka. Ona i tak nie zacznie wtedy kwitnąć do póki nie osiągnie pewnej dojrzałości więc te pierwsze dwa trzy tygodnie będzie wegować normalnie. Ja przy moim aktualnym grow zamierzam przełączyć w 15stym dniu, czyli jutro ;) a roślinki malutkie więc ciekaw jestem sam jaki efekt będzie.
Wydaje mi się że geny AF zapewniają też szybsze kwitnienie i dojrzewanie, ale bardziej się dołączam do pytania i jestem ciekaw opinii bardziej doświadczonych growerów.

curatio

Well-known member
Buchów
380
oraz czystą sativą,
Siema, miałem w tamtym roku czystą sative na outcie, guawi od Ace seeds, pod koniec listopada/początek grudnia scialem niedojrzałe kulki. Aktualnie mam 3 guawi w boxie, bo zostały jeszcze pestki i chciałem żeby coś dojrzałego ściąć, siedzi z innymi crossami i powiem ci że jedne z najwyższych plantów, bez żadnego treningu, bo mam po prostu dużo swoich crossów do sprawdzenia, no i indukcja trwała około 3-4 tygodni, nie jestem ci w stanie dokładnie powiedzieć ile, ale naprawdę wszystkie inne mają już spore topiszcza a to się dopiero wzięło do kwitnięcia. Tak więc 30x60x60 to chyba raczej tylko w naprawdę super płaskiej doniczce .. kukułka robił tu chyba niedawno relacje z czegoś takiego i miał "miliony" odrostów i ogólnie hardcore. Ale próbuj, do odważnych świat należy;)

curatio

Well-known member
Buchów
380
[LED 100W][0.16] Super Silver Sour Thai Nevil - próba Thai Haze w mikro
Tu tytuł relki znajdziesz zobacz sobie co się dzieje ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół