akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Automatyka growroomu dla potomnych

Wyszukiwarka Forumowa:

PapaGrowBox

Well-known member
Buchów
38
Witam mam w planie przejść na automatyke w boxie jeśli chodzi o podlewanie, klimat i regulacje wysokości lampy góra dół oraz prowadzić odczyty wilgotności gleby na 4 doniczki, box 50x50x120, wysokość lampy wyczaiłem w oparciu o nasze forum schemat prosty, smart gniazdko - silniczek / smart silniczek do rolet, bardziej mnie zastanawia jak co do czego jeśli chodzi o klimat, bo nawadnianie w oparciu o smart gniazdko i opryskiwacz, nie widze sensu stosować autopotów za 120euro wole zastosować oxypota + water ringi za 50 euro, doniczki to albo z projektu arduino z forum który zamieszczam niżej albo poprzez czujniki pod sterownik tuya, najwiekszy problem to klimat, nawilzacz bedzie znajdował sie poza boxem opcjonalnie mały diy w środku.

Co do klimatu:
Odczyt temperatury poprzesz stacje pogodową wifi
Pytanie zasadnicze co z klimatem tzn zbijanie i podbijanie temperatury i wilgotności czy robić to wyciągiem oraz czy zwykły kanałowy fi100 jak zwolni to nie bedzie czuć w pokoju w planie były te chińskie sterowniki ustawiane na zadaną wartość które maja same regulować urządzenie tylko co pod temperaturę a co pod wilgotność, nawilżacz pod higrometr a temperatura pod wyciąg? czy ogarnąć to można lepiej? np właśnie arduino? albo może raspberry pi? chodz nie ukrywam wole mieć wszystko w aplikacji i pod okiem kamery z racji że wyjeżdżam często. dodam że wlot bedzie 2x80x80 komputerowy więc z tyłu mufa w druku 3d i rura nad nawilżacz byłaby dla mnie możliwa

osoby które siedzą również w tematyce lamp, chciałbym panel możliwie cienki ale z dobrą wydajnością jeśli chodzi o strumień świetlny rozważałem na lsc 17w panel chodź chodzi mi po głowie clu028/038/048 + może jakaś dopałka z deep red lub paski / quantum board na samsungach ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy w co celować.:smoking:

Ostatnia edycja:

MiczBuhanen

Well-known member
Weteran
Buchów
8,885
Odznaki
7
Inkbird ma fajne termo i higrostaty, masz dwa gniazda do których podpinasz grzanie / chłodzenie a do higro podłączasz nawilżacz lub osuszacz albo wyciąg i tylko ustawiasz zakres jaki ma trzymać. Niby inkbird ma swoją aplikację ale działa też pod tuya

JimmyCzuuu

Respekt czuje przed naturą
Buchów
4,822
Uzywan tego inkbrida do nawilżacza i sprawdza sie bardzo dobrze

PapaGrowBox

Well-known member
Buchów
38
Znalazłem gotowe przełączniki smart + inne głupoty i automatyka teraz w planie wygląda tak

NAWILŻACZ - higrometr z tuya z przełącznikiem który ma trzymać w danych zakresach nawilżacz czyli włączy ponizej 25% zgasi powyżej np 55%

ŚWIATŁO - przełącznik inteligentny z tuya ustawiony na cykl dobowy roślin

NAWADNIANIE - przełącznik inteligentny tuya (dopiero po jednej dwóch uprawach by znać wartości przybliżone na podlewanie co ile + na start odpalać ręcznie ze smart gniazdka)

WYSOKOŚĆ LAMPY - silnik do rolet na wifi

WYCIĄG - tuya dual (jeden kanał wpięty z potencjometrem za gniazdkiem ustawiony np 60% by chodził cały czas i wyciagał powietrze + kanał dwa na sztywno jeśli przekroczy np 28stopni wyłącza kanał 1 i ciągnie tylko kanał 2 na 100%) chyba że macie coś prostszego z apki

ODCZYTY KLIMATU - czujnik tuya wifi + w boxie zwykła stacja pogodowa w okolicy połowy szafki

ODCZYTY DONIC - czujniki tuya wifi 4 sztuki

Więc mamy tu pełną automatykę dodatkowo podgląd przez kamerę wifi w namiocie, również moge spróbować spiąć nawadnianie pod odczyt donic jeśli bede miał wszystko na stole i bedzie taka możliwość, dodatkowo panel led ma być wpięty na styk gx16 który bedzie wychodził w tył ścianki, elektryka powieszona z tyłu szafki żeby nie zabierać sobie miejsca, a system nawadniania będzie puszczona rurka z dwoma złączkami przez ściankę by móc odłączyć sekcje typowo w boxie całego rozgałęzienia z water ringami i na czas transportu typowo box od nawadniania jedną złączką z zewnątrz

Alfons

Well-known member
Buchów
2,209
Odznaki
3
Gdzieś tu kiedyś ktoś miał box full automatyk...
Nie lepiej kupić lampę np.SF 1000
Wrzuć jakieś fotki jak będziesz robił.
Pozdro

MiczBuhanen

Well-known member
Weteran
Buchów
8,885
Odznaki
7
Plan ambitny czekamy na realizacje

PapaGrowBox

Well-known member
Buchów
38
Gdzieś tu kiedyś ktoś miał box full automatyk...
Nie lepiej kupić lampę np.SF 1000
Wrzuć jakieś fotki jak będziesz robił.
Pozdro
właśnie nie mogłem znaleść żadnej relki, a co do lampy jednak je**ć te sf1000 i hydro usiadłem do tematu pasków led i w sumie bardzo mnie zainteresowalo i chyba bede się w jej kierunku zwracał tylko zobaczymy jak to wyjdzie z czasem pierw trzeba sprostować sprawy a potem realizacja. wstepnie znalazłem wyjście 10x21lm301h + 4x7 osram oslon 660nm na dopałkę ale zapraszam do dalszej dyskusji ciekaw jestem co moge poprawić w automatyce

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
87
Seweryn niejaki chyba, pamiętam że to nie było kilka niewielkich boxów, bardzo ciekawe.

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
8,589
Odznaki
11
Seweryn niejaki chyba, pamiętam że to nie było kilka niewielkich boxów, bardzo ciekawe.
@seweryn2422 :)
Polecam prześledzić :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół