- Buchów
- 38
Witam mam w planie przejść na automatyke w boxie jeśli chodzi o podlewanie, klimat i regulacje wysokości lampy góra dół oraz prowadzić odczyty wilgotności gleby na 4 doniczki, box 50x50x120, wysokość lampy wyczaiłem w oparciu o nasze forum schemat prosty, smart gniazdko - silniczek / smart silniczek do rolet, bardziej mnie zastanawia jak co do czego jeśli chodzi o klimat, bo nawadnianie w oparciu o smart gniazdko i opryskiwacz, nie widze sensu stosować autopotów za 120euro wole zastosować oxypota + water ringi za 50 euro, doniczki to albo z projektu arduino z forum który zamieszczam niżej albo poprzez czujniki pod sterownik tuya, najwiekszy problem to klimat, nawilzacz bedzie znajdował sie poza boxem opcjonalnie mały diy w środku.
Co do klimatu:
Odczyt temperatury poprzesz stacje pogodową wifi
Pytanie zasadnicze co z klimatem tzn zbijanie i podbijanie temperatury i wilgotności czy robić to wyciągiem oraz czy zwykły kanałowy fi100 jak zwolni to nie bedzie czuć w pokoju w planie były te chińskie sterowniki ustawiane na zadaną wartość które maja same regulować urządzenie tylko co pod temperaturę a co pod wilgotność, nawilżacz pod higrometr a temperatura pod wyciąg? czy ogarnąć to można lepiej? np właśnie arduino? albo może raspberry pi? chodz nie ukrywam wole mieć wszystko w aplikacji i pod okiem kamery z racji że wyjeżdżam często. dodam że wlot bedzie 2x80x80 komputerowy więc z tyłu mufa w druku 3d i rura nad nawilżacz byłaby dla mnie możliwa
osoby które siedzą również w tematyce lamp, chciałbym panel możliwie cienki ale z dobrą wydajnością jeśli chodzi o strumień świetlny rozważałem na lsc 17w panel chodź chodzi mi po głowie clu028/038/048 + może jakaś dopałka z deep red lub paski / quantum board na samsungach ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy w co celować.
forum.haszysz.com
Co do klimatu:
Odczyt temperatury poprzesz stacje pogodową wifi
Pytanie zasadnicze co z klimatem tzn zbijanie i podbijanie temperatury i wilgotności czy robić to wyciągiem oraz czy zwykły kanałowy fi100 jak zwolni to nie bedzie czuć w pokoju w planie były te chińskie sterowniki ustawiane na zadaną wartość które maja same regulować urządzenie tylko co pod temperaturę a co pod wilgotność, nawilżacz pod higrometr a temperatura pod wyciąg? czy ogarnąć to można lepiej? np właśnie arduino? albo może raspberry pi? chodz nie ukrywam wole mieć wszystko w aplikacji i pod okiem kamery z racji że wyjeżdżam często. dodam że wlot bedzie 2x80x80 komputerowy więc z tyłu mufa w druku 3d i rura nad nawilżacz byłaby dla mnie możliwa
osoby które siedzą również w tematyce lamp, chciałbym panel możliwie cienki ale z dobrą wydajnością jeśli chodzi o strumień świetlny rozważałem na lsc 17w panel chodź chodzi mi po głowie clu028/038/048 + może jakaś dopałka z deep red lub paski / quantum board na samsungach ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy w co celować.

Arduino - Pomiar wilgotności gleby w 4 doniczkach i monitor temperatury i wilgotności powietrza w box'ie.
Wreszcie udało mi się zrobić projekt o którym myślałem od dawna. (!!!Post w trakcie edycji!!!-prototyp skończony). Mam jakis problem po złożeniu prototypu. Nie wiem czy nie zrobiłem błedu w kodzie, czy nie daje za mało napięcia. Pomiar wilgotności gleby w paru doniczkach oraz pomiar...
Ostatnia edycja: