• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Błędy ortograficzne

Wyszukiwarka Forumowa:

Kriztov

Well-known member
Buchów
1
Wiem, że istnieje taki punkt w regulaminie

- pisanie niepoprawną polszczyzną uniemożliwiającą jednoznaczną interpretację wypowiedzi (w szczególności interpunkcja). Ewentualne błędy są na bieżąco podkreślane czerwoną linią podczas pisania nowego posta.

Ale tak codziennie widzę posty z coraz to wymyślniejszymi błędami. Tu już nie chodzi o ignorancję czy wygłupianie się ale szacunek do innych użytkowników forum. Przykłady z dzisiaj:

"
Potszebuje Rad i Wsparcia ."
"
Nie będzi to potrawa ale chodzi terz o gotowanie"
"
Jakie nie dobory ma ten passion ??" (to może nie orfogtaf ale...)

Nóż się w kieszeni otwiera. Postuluję o natychmiastowe poprawy takich tematów, a właścicieli nagradzanie surowymi karami bo najwidoczniej tak się nie dzieje. Z dnia na dzień coraz więcej ignorantów językowych zasłaniającym się jakimś świstkiem o dysfunkcji mózgu odpowiadającej za pracowitość czy myślenie. Bo przecież błędne słowa są podkreślanie w poście. A co za problem dodatkowo sprawdzić słówko w Internecie? Na przyszłość może się przydać.

Ostatnio zauważyłem, że sam mam coraz więcej wątpliwości względem pisanych wyrazów. To wszystko przez Internet i przez takich nieuków jak tutaj, którzy czują się bezkarni i mają na wszystko wywalone. Aż odechciewa się wchodzić na to forum. Przynajmniej mi...

Pozdrawiam,
Zdzisław

Ostatnia edycja:

babum

Well-known member
Weteran
Buchów
4
Przez te błędy ma się wrażenie ze na forum jest pełno dzieci z gimnazjum..

Biff

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Też sam często robię błędy ale staram się je poprawiać na bieżąco. Było by miło gdyby wszyscy tak robili. Gdy czytam sporo wyrazów z błędami mój mózg w pewnym momencie się do nich przyzwyczaja i sam je później popełnia, a wk***ia mnie to niemiłosiernie. Wiec ogarnijcie się drodzy użytkownicy, poprawienie kilku błędów nie zajmuję dużo czasu a przy okazji sami nauczycie się odpowiedniej ortografii i interpunkcji

G

Guest

Guest
no własnie ,ale jest jeden szczegół ;
mianowicie; a co zrobic jak ktos ma DYSLEKSJE mamy porobic obozy zagłady jak hitler i wszystkich wygazowac , to jest problem społeczny i niezniknie ot tak sobie jak mysli załozyciel tego tematu trzeba byc wyrozumiałym i jakos to zaakceptowc nie wszyscy są idealni i nie wszyscy robiący błedy z gimnazjum , przykład jest prosty starsze osoby kiedys niemiały PC i teraz biorąc sie za pisanie nierobia błedów bo sa niedouczeni czy dysleksji tylko z przyczyn technicznych lub trudnosci w nowoczesnym sprzęcie , wiec niezawsze ten ktos ma 12 lat , ale moze miec 55 lat i byc bardzo dobrze wykształcony lecz na pszeszkodzie stoji mu tylko zaawansowana technologia wiec niema co sie spinac ;)
i wyzywac ze jest młody i głupi bo robi błędy , ja tez robie i co z tego wynika ze jestem debilem juz tak jest i niezmieni tego zadna siła :)

DYSLEKSJA to choroba i trzeba ją leczyc a nie sie z niej smiac , na 3 z 10 dzieci ma dysleksje wiec i ten sam procent jest tu na forum jak to zmienic było by trzeba wszystkich usunąc ( czyli brak demokracji ) ale dzieje sie tak na wszystkich fratach wiec a co tam nie ......:bounce:

Izak

Beta
Weteran
Buchów
3,382
Odznaki
1
mianowicie; a co zrobic jak ktos ma DYSLEKSJE mamy porobic obozy zagłady jak hitler i wszystkich wygazowac , to jest problem społeczny i niezniknie ot tak sobie jak mysli załozyciel tego tematu trzeba byc wyrozumiałym i jakos to zaakceptowc nie wszyscy są idealni i nie wszyscy robiący błedy z gimnazjum , przykład jest prosty starsze osoby kiedys niemiały PC i teraz biorąc sie za pisanie nierobia błedów bo sa niedouczeni czy dysleksji tylko z przyczyn technicznych lub trudnosci w nowoczesnym sprzęcie , wiec niezawsze ten ktos ma 12 lat , ale moze miec 55 lat i byc bardzo dobrze wykształcony lecz na pszeszkodzie stoji mu tylko zaawansowana technologia wiec niema co sie spinac ;)
i wyzywac ze jest młody i głupi bo robi błędy , ja tez robie i co z tego wynika ze jestem debilem juz tak jest i niezmieni tego zadna siła :)

DYSLEKSJA to choroba i trzeba ją leczyc a nie sie z niej smiac , na 3 z 10 dzieci ma dysleksje wiec i ten sam procent jest tu na forum jak to zmienic było by trzeba wszystkich usunąc ( czyli brak demokracji ) ale dzieje sie tak na wszystkich fratach wiec a co tam nie ......:bounce:

Czy osoby z dysleksją nie są zdolnie do kliknięcia prawym przyciskiem myszy na wyraz oraz zaznaczenie poprawnej jego wersji?
Ja miałem dysleksję stwierdzoną 20 lat temu i wtedy to był problem bo błędy same się nie zaznaczały.
Autor wątku podkreślił, moim zdaniem, ważną kwestię – chodzi o wzajemny szacunek.

Pozdrawiam
Izak

stefan9

Well-known member
Buchów
0
Dokładnie ja również mam dysleksje, a jakoś nie robię jakiś dziecinnych błędów... Czasem pojedynczy się zdarzy ale to prawdziwa rzadkość... A co do tego, że na forum coraz więcej nie dyslektyków tylko prawdziwych analfabetów to prawdziwy fakt :)

William Blake

Well-known member
Buchów
0
Hmmm! Są błędy których słownik nie poprawi! Mimo że mój stosunek do takiej dyktatury językowej jaką proponuje autor jest bardzo negatywny sam używam słownika w przeglądarce i staram się nie robić błędów. Jak mi to wychodzi możecie sami sprawdzić- raczej ch***wo! Niemniej sam jestem niekiedy zdumiony np. takim"terz"! Skoro tak często ten temat występuje myślę że faktycznie jest to dla części ludzi jakiś tam problem i należy nim się(czy mi się to podoba czy nie)jakoś zająć! Myślę że może warto byłoby zrobić coś by ten zapis w regulaminie nie był zapisem martwym(aby albo został usunięty- bo wiadomo że martwe przepisy degenerują wiarę w sens wszelkich regulaminów albo...)
Może zróbmy tak że ten zapis będzie dotyczył rażących błędów ortograficznych, które bez wątpienia wykrywa słownik w przeglądarce(przykład jw.). Na szczęście aktualnie nasi modowie nie rozdają zbyt wiele kartek za ortografię i dzięki temu nie ma przypadkowych ofiar dysortografii i ostrego "prawa".
Wnoszę zatem propozycje by uczynić zadość tym których to realnie męczy- karać za ortografie, nawet surowo, ale za błędy wynikające ewidentnie ze złej woli(nieużywanie słownika). A nie na przykład za napisanie "Polski grajdołek" albo "polska Piastów"! Bo jak widzicie słownik nic tu nam nie zdziała a błędy są! Zatem zakładając że każdy ma prawo do dysortografii, ale nikt do lenistwa wyeliminuje problem który tak wiele osób wkurza a przy okazji nasz martwy zapis w regulaminie- ożyje! Co myślicie?!

G

gowna strugi

Guest
Dostałem w liceum zaświadczenie o dysleksji i dysgrafii od ręki. Wszyscy dostali...
Skończyłem studia humanistyczne, z których na hasło ".. ale ja mam dysgrafię" kolegę z uśmiechem na ustach wypie****ono. Moje leniwe schorzenia odeszły w niepamięć wraz z nauką. I tyle na temat pozornych, a jakże powszechnych nieżytów atencji. Sam robię błędów co nie miara bo piszę szybko, ale zanim uderzę w "Zatwierdź odpowiedź" sprawdzam co po sobie zostawiam.

Na moje nieszczęście ominęła mnie fala schorzeń szkolnych pt. ADHD. Gdybym mógł być na to chory nie miałbym nagannego zachowania w podstawówce, w której regularnie dawałem po ryju z wzajemnością. A że miałem dyrektora - byłego pracownika placówki wychowawczej, dostawałem wraz z naganą w pysk z dyrektorskiej "otwartej". Nikogo tak miło nie wspominam jak tego starego chu*a. Miałem tak oklepany ryj, że solówka na 'dużej' to był żłobek.

Reasumując tę wątpliwość dotyczącą różnych "zaświadczeń" powiem tak:
To widać kto robi pomyłkę, a kto rzyga literami po ekranie.
To widać jaki dzieciak jest naprawdę chory, bo nie może skupić na niczym uwagi, a który jest po prostu małym Stalinem i rozpie****a co popadnie dla zabawy.

pozdro! <peace>

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
mianowicie; a co zrobic jak ktos ma DYSLEKSJE
Mnie zastanawia tylko jeden szczegół - jak ja chodziłem do szkoły jakieś 20 lat temu to "dysleksję" miał mniej więcej jeden dzieciak na 3 klasy (czyli gdzieś 1 na 100).
A teraz nagle jest po kilka dzieciaków w klasie ze "zdiagnozowaną dysleksją".

Z

ZWM

Guest
ps. Jak zaczniemy wlepiać kartki za błędy ortograficzne to ...

to zostanie zbanowane 50% forum po pierwszym tygodniu a po drugim 90% :freak:

a do tego ide o zaklad ze wielu z nas pisze nie ktore posty na bani a wtedy poziom trudnosci tego dyktanda wzrasta kilkukrotnie

oczywiscie nie traktoje tego jako usprawiedliwienie

osobiscie nie przeszkadza mi to ze robie bledy ale staram sie je poprawiac jak je zauwaze ale czlowiek jest istota omylna i kazdemu zdaza sie zboczyc z obranej sciezki a zawlaszcza tej otograficznej :yeahh:

w moim przypadku dysleksje, dysgrafie i dysortografie wykryto w czsach kiedy te skaplikowane nazwy mozna bylo zastapic jedna LENISTWO
i zaden psycholog czy polonista niebyl w stanie wytlumaczyc mojemu ojcu ze robienie bledow czy zjadanie liter nie jest zalezne odemnie dlatego za gowniaza godzinami siedzialem i przepisywalem ksiazki jedna po drugiej:lol3:
szkoda nerwow na ortografie dlatego polecam podchodzic do tego z dystansem zwlaszcza ze jak ktos przeczytal by moje wszystkie posty to pewnie by sie przekrecil albo przynajmniej wylysial :freak:

pozdrawiam

G

Guest

Guest
chciałbym podkreslic ze nie tylko DYSLEKSJA wchodzi w gre są jeszcze inne czynniki wywądzące sie z technologji jak juz wspomniałem ,przyczyn jest wiele - szybkosc w pisaniu i tak dalej niejeden pisze i ma to gdzies co z tego bedzie , ktos tam wspomniał o szacunku ,jakim szacunku ? k,,,, w całym internecie niema szacunku kto kogo teraz szanuje chyba tylko ojca i matke i na tej drodze zdazają sie elementy poprostu niema o czym gadac ,
zadna siła niezmieni tego ki. :bounce: ja tez robie błedy i co mam zrobic niemam słownika :) pozatym niemartwi mnie to zbytnio bo mam wazniejsze sprawy na głowie naprzykład chodowle MJ , a jak co to zapisze sie do FORUM ORTOGRAFICZNEGO albo POLONISTYCZNEGO ;)

Biff

Well-known member
Weteran
Buchów
2
chciałbym podkreslic ze nie tylko DYSLEKSJA wchodzi w gre są jeszcze inne czynniki wywądzące sie z technologji jak juz wspomniałem ,przyczyn jest wiele - szybkosc w pisaniu i tak dalej niejeden pisze i ma to gdzies co z tego bedzie , ktos tam wspomniał o szacunku ,jakim szacunku ? k,,,, w całym internecie niema szacunku kto kogo teraz szanuje chyba tylko ojca i matke i na tej drodze zdazają sie elementy poprostu niema o czym gadac ,
zadna siła niezmieni tego ki. :bounce: ja tez robie błedy i co mam zrobic niemam słownika :) pozatym niemartwi mnie to zbytnio bo mam wazniejsze sprawy na głowie naprzykład chodowle MJ , a jak co to zapisze sie do FORUM ORTOGRAFICZNEGO albo POLONISTYCZNEGO ;)

całe życie z trawki nie wyżyjesz chyba że będziesz miał farta. Pewnie nie masz hodowli (nie przez ch jak w twojej "CHODOWLi ) tylko zwykłą uprawę :p
jak kiedyś będziesz szukał pracy to ludzie będą patrzeć na wiele czynników, jednym z nich może być właśnie ortografia. Więc lepiej poprawiać błędy i zainstalować sobie słownik. To niewiele pracy a całkiem sporo może wnieść do życia.

420000000

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Każdy kto robi błędy jest w pewnym stopniu dyslektykiem... nie trzeba pisać co drugie słowo z błędem aby nim być.
Ktos kto nie ma dyslekcji pisze pełne zdania bez namysłu, co ważniejsze pisze je bezbłędnie... to chyba proste, a ktos kto ma dyslekcje tez pisze bez namysłu tylko że robi wówczas 100 błędów w trzech zdaniach i nawet o tym nie wie.
Ortografia to bardzo prosta nauka, ktoś kto nie ma dyslekcji nie będzie miał kłopotów z pisownią od podstawówki do końca życia, a ktos kto ją ma czy to w stopniu bardziej zaawansowanym czy mniej zaawansowanym będzie robił błędy zawsze.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół