Witam # Wyjadaczy.
Dzien ok. 65
Niestety jeden tub ze starkowanym ciastkiem prawdopodobnie polegnie (ale daje mu jeszcze szanse). Tutaj byl chyba błąd zaglądania mniej więcej raz w tygodniu. Dlaczego? Juz mowie. Po pierwsze za mocno go jeszcze woda spryskalem po wymieszaniu i okryciu, pomdrugie wsadziłem obydwa tuby, zaraz po starkowaniu ciastek i zmieszania ich z kokosem do inkubatora, nastawiłem 28°C (co juz chyba bylo błędem, bo podobno lepiej 26°C nie przekraczac) i zaglądnęłem tam po 6 dniach. Tub z b+ ladnie przerosl, ale malabar nic, totalnie zero... od uja wody się tam nazbierało na pokrywce, aż takie grube, wielkie krople, stwierdziłem że może akurat bardziej mokry kokos wzielem, chociaz malo prawdopodobne bo chyba go dobrze wymieszałem wczesniej(mowie chyba bo juz nie pamietam i sam zgłupiałem, może się za***ałem w akcji i z samego dna wzielem-teraz to juz sam nie wiem). Niestety pokrywka tuba z Malabarem jest na zawiasach i jak ja otworzyłem to znowu cala woda zleciała do środka, postanowilem go otworzyc lekko i tak dwa dni się "wietrzył" w pokojowej temp. 24-25°C. Ale myślę że główna przyczyna bylo za mocne spryskanie tuba na sam koniec woda.
Tak wygląda tub Malabarowy po 10 dniach:
Tak wiem lipa, ale po 6 dniach nie było nic. Dwa dni się wietrzył i po kolejnych dwóch dniach widać że coś pod powierzchnia okrywy zaczyna się dziać, dlatego dostal druga szanse ode mnie. Potrzymam go do 20 dni. Chociaz mam wrażenie że dziwny zapach, czas pokaże.
No ale są i dobre wieści. Tub B+ ladnie przerosl. Tak wygladal po 10 dniach:
Po 6 dniach wyjety z inkubatora, zeby tez go nie popsuć. Chociaż i tak byl ladnie przerośnięty i myslalem czy juz go nie dać do owocnikowania(sorry moglem fotki zrobic), ale na dwa dni wsadzilem tuba do szafy dla pewności i po kolejnych dwóch dniach na swiatlo. Boki okleiłem taśma chociaz tutaj akurat nie musialem(tego też nie sfotografowałem, nastepnym razem)
Tuby maja 10 dni, ale żeby je zrobic to same ciastka przerastały ok. 38 dni, czyli łącznie ok. 48 dni trwa akcja z tubem jak na razie.
Sloiki po 51 dniach:
Malabar:
Z jednej strony:
Od tylu:
Opornie to idzie. Nie zdziwie się jak ze 3 tyg. do pełnego przerostu.
Jak kogoś interesuje to sloik z ryżem z zielona nakrętkami to brown rice zwykly, a z niebieska to ryz basmanti - tez brązowy pełnoziarnisty.
B+ :
Jak widzicie to wytrzasnąłem kolejne sloiki, nr3 i nr4(zawsze zapomne zrobic fotkę przed akcja), ostatni sloik na fotce jest po "mieszaniu " juz pare dni temu i ladnie sobie poradził i zaczął caly przerastac, dlatego podjęłam decyzje zeby z kolejnymi zrobic to samo, które kiepsko przerastały. Podobno jak się chce wymieszać sloik, to tylko jak grzybnia jest w nim przerośnięta na minimum 70%. Niektórych grudek nie dalo rady rozbic. Musiałbym chyba sloikiem o sciane napie****ać.
Tym razem bez fotek porównawczych.
Powoli zbieram się z Matiasem bo zajrzalem dzis do lodówki i spojrzałem na meduze, ktora wyglada dobrze. Raczej będę robił ciastka, duzo ciastek... a potem je w tuby, ale to dlatego ze one najszybciej przerasta. Ale to juz opisze w następnym odcinku
Chyba tyle, nic mi więcej do glowy nie przychodzi, ale jak cos to pytac, postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości .
Pozdro Ekipa! Do następnego i dzięki za buchy!
Dzien ok. 65
Niestety jeden tub ze starkowanym ciastkiem prawdopodobnie polegnie (ale daje mu jeszcze szanse). Tutaj byl chyba błąd zaglądania mniej więcej raz w tygodniu. Dlaczego? Juz mowie. Po pierwsze za mocno go jeszcze woda spryskalem po wymieszaniu i okryciu, pomdrugie wsadziłem obydwa tuby, zaraz po starkowaniu ciastek i zmieszania ich z kokosem do inkubatora, nastawiłem 28°C (co juz chyba bylo błędem, bo podobno lepiej 26°C nie przekraczac) i zaglądnęłem tam po 6 dniach. Tub z b+ ladnie przerosl, ale malabar nic, totalnie zero... od uja wody się tam nazbierało na pokrywce, aż takie grube, wielkie krople, stwierdziłem że może akurat bardziej mokry kokos wzielem, chociaz malo prawdopodobne bo chyba go dobrze wymieszałem wczesniej(mowie chyba bo juz nie pamietam i sam zgłupiałem, może się za***ałem w akcji i z samego dna wzielem-teraz to juz sam nie wiem). Niestety pokrywka tuba z Malabarem jest na zawiasach i jak ja otworzyłem to znowu cala woda zleciała do środka, postanowilem go otworzyc lekko i tak dwa dni się "wietrzył" w pokojowej temp. 24-25°C. Ale myślę że główna przyczyna bylo za mocne spryskanie tuba na sam koniec woda.
Tak wygląda tub Malabarowy po 10 dniach:
Tak wiem lipa, ale po 6 dniach nie było nic. Dwa dni się wietrzył i po kolejnych dwóch dniach widać że coś pod powierzchnia okrywy zaczyna się dziać, dlatego dostal druga szanse ode mnie. Potrzymam go do 20 dni. Chociaz mam wrażenie że dziwny zapach, czas pokaże.
No ale są i dobre wieści. Tub B+ ladnie przerosl. Tak wygladal po 10 dniach:
Po 6 dniach wyjety z inkubatora, zeby tez go nie popsuć. Chociaż i tak byl ladnie przerośnięty i myslalem czy juz go nie dać do owocnikowania(sorry moglem fotki zrobic), ale na dwa dni wsadzilem tuba do szafy dla pewności i po kolejnych dwóch dniach na swiatlo. Boki okleiłem taśma chociaz tutaj akurat nie musialem(tego też nie sfotografowałem, nastepnym razem)
Tuby maja 10 dni, ale żeby je zrobic to same ciastka przerastały ok. 38 dni, czyli łącznie ok. 48 dni trwa akcja z tubem jak na razie.
Sloiki po 51 dniach:
Malabar:
Z jednej strony:
Od tylu:
Opornie to idzie. Nie zdziwie się jak ze 3 tyg. do pełnego przerostu.
Jak kogoś interesuje to sloik z ryżem z zielona nakrętkami to brown rice zwykly, a z niebieska to ryz basmanti - tez brązowy pełnoziarnisty.
B+ :
Jak widzicie to wytrzasnąłem kolejne sloiki, nr3 i nr4(zawsze zapomne zrobic fotkę przed akcja), ostatni sloik na fotce jest po "mieszaniu " juz pare dni temu i ladnie sobie poradził i zaczął caly przerastac, dlatego podjęłam decyzje zeby z kolejnymi zrobic to samo, które kiepsko przerastały. Podobno jak się chce wymieszać sloik, to tylko jak grzybnia jest w nim przerośnięta na minimum 70%. Niektórych grudek nie dalo rady rozbic. Musiałbym chyba sloikiem o sciane napie****ać.
Tym razem bez fotek porównawczych.
Powoli zbieram się z Matiasem bo zajrzalem dzis do lodówki i spojrzałem na meduze, ktora wyglada dobrze. Raczej będę robił ciastka, duzo ciastek... a potem je w tuby, ale to dlatego ze one najszybciej przerasta. Ale to juz opisze w następnym odcinku
Chyba tyle, nic mi więcej do glowy nie przychodzi, ale jak cos to pytac, postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości .
Pozdro Ekipa! Do następnego i dzięki za buchy!