• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Bananowe zaprawiane

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Składniki na 5 l wina:

- 2 kg bananów
- sok z 3 cytryn
- garść płatków róży
- kilka szyszek chmielu
- 1,2 kg cukru

Większość przepisów podaje, aby wygotowywać banany i fermentować tylko powstały płyn, jednak ja fermentuję wszystko w miazdze.
Banany należy dobrze umyć i pokroić w plastry (ze skórką), potem do fermentatora razem z resztą składników i pierwszą porcją cukru. Dopełnić wodą do 3/4 obj.
Dalej analogicznie do innych moich przepisów - fermentacja, tłoczenie, II porcja cukru, dopełnianie wodą, fermentacja, zlewanie, dojrzewanie...

Ja jestem na etapie po pierwszej burzliwej fermentacji w miazdze, dzisiaj będę zlewał. Winko pachnie cudnie, ale pewnie będzie problem z tłoczeniem i filtracją (zrobiła się bananowa papka)...
 
Ostatnia edycja:

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Winko zlane, nie było tak źle, jak myślałem. "Papka" bananowa wytłoczyła się o wiele łatwiej niż z nastawów śliwkowych.
Bałem się, że przesadziłem z chmielem, ale chyba będzie w sam raz.
 

Gruby81

Well-known member
Rejestracja
Wrz 4, 2007
Postów
72
Buchów
0
Stary zaskakujesz mnie wino z bananów...Jak to smakuje?? Kiedys dawno temu udało mi sie wyrwac w hurtowni nalewki pseudo bananowe po terminie nie wiem co w tym trunku moze sie popsuc ale.. tanio bylo i 20L.Przemieszałem z sciętym winem i przegoniłem.Bananów czuc nie było;) ale kazdego zaskakiwał posmaczek(po zlaniu do butelek częsc zasypałem rodzynkami a druga pieprzem mielonym)
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
swego czasu miałem dostęp do dużych ilości tanich bananów, więc początki mojej zabawy w tworzenie alkoholi zaczynałem od tego surowca. Robiłem wina bez wody, tylko z samego moszczu owocowego, dając np 50% wiśni, albo mirabelek, porzeczek, oraz drugie 50% bananów (z reguły bez skórki, wydaje mi się że ta nic nie daje, może trochę garbników) i w miazdze fermentowałem przez tydzień, potem wężykiem spuszczałem płyn dosładzając do 10-12% alkoholu (nastaw przypuszczam że miał z 15 blg, poprawka na niecukry)) i fermentując w balonie, a czapę owocową wyciskałem. Roboty było od cholery, ale było warto ;)
 
Ostatnia edycja:

krajowy

Well-known member
Rejestracja
Sty 1, 2014
Postów
77
Buchów
0
yoka fajny temacik z 08r. postaram się według tego przepisu uzyskać winko,tylko że płatków róż nie do dam.dam za to ananasa...
:crazy:
Pozdro
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Ładne zabytki odkopujecie - wino już dawno wypite, smak ledwie pamiętam :D.
Banany mają wielki potencjał, jak na moje oko to najlepiej celować w 13-15% półwytrawne.
 

Wujek Lester

Well-known member
Rejestracja
Sie 23, 2014
Postów
107
Buchów
0
Teścio pędzi wina, raz stwierdził czemu by nie zrobić z bananów :D Od tego czasu robi je cały czas :D Bardzo smaczne, znajomym też przypadło do gustu - polecam
 

yellowsun

Well-known member
Rejestracja
Kwi 25, 2011
Postów
476
Buchów
0
ja tez czasami PEDZE po wino

nie ma to jak 6 zl ... super naleweczki ;)
 

Góra Dół