• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Bardzo duża temperatura w boxie

Wyszukiwarka Forumowa:

bekabekabeka

Well-known member
Buchów
0
Witam, zrobiłem pcboxa dałem 3 żarówki philips o mocy 20 w 1260 lm, 3 wiatraczki 80cm jeden wciągający, jeden wyprowadzający i jeden mieszający. Box jest oklejony kocem ratunkowym i nasionka przyjdą w poniedziałek wiec we wtorek planuje rozpocząć hodowle. Włączyłem oświetlenie na 2h i temperatura 35 stopni w nocy, jak ją zbić do minimum 30 ? Szukałem w innych tematach i na szkło oddzielające nie mogę sobie pozwolić (nie mam jak go wmontować w boxa).

D

delete

Guest
Lampy zamontuj poziomo! więcej miejsca będzie.
I wentylator mieszający poniżej lamp .

G

Gość

Guest
mocniejszy wyciagajacy wentylator potrzebujesz

ta, łazienkowy 220m3/h, najlepiej 3 ;x

Zrób wlot pasywny.
Zanim się zabierzesz do robienia otworu na wlot to najpierw odłącz wiatrak wprowadzający powietrze i zostaw na chwile do ustabilizowania temperatury, wydaje mi się że to wystarczy. Przynajmniej u mnie to zadziałało w szafie i w boxie. Prawda jest taka że ten wprowadzający powietrze nie jest raczej potrzebny, tak jakby na złość pakował ciepłe powietrze, nie wiem nie znam się aż tak ale nawet dla testu tam gdzie masz wiatrak wprowadzający zamontuj flexa ( rure ), odpal wiatrak włóż rękę do rury tak żeby czuć powietrze, następnie odłącz wiatrak wprowadzający, odpal sprzęt, włóż ręke w rurę i zobaczysz jaka jest różnica w powietrzu które jest zaciągane do środka..

No i popraw te żarówki tak jak napisał Klepniks, co do mieszającego to zamontuj na wysokości plantów tak żeby ukierunkować powietrze na nie. Ewentualnie jeśli wlot pasywny nie zbije temperatury do końca tak jak chcesz to pokombinuj z kierunkiem mieszającego ( na lampy, w stronę wyprowadzającego ) niepowinno Ci to być potrzebne ale tak na zapas :D

peace&pow

Ostatnia edycja:

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Jezeli nie uzywasz tego zasilacza to wez go wywal bo tylko miejsce zajmuje:)
MOzesz jeszcze np uchylic troche obudowe z boku ale tak zeby jak najmniej uciekalo swiatla u mnie to zbilo temp i jakies 1,5 stopnia :)

bekabekabeka

Well-known member
Buchów
0
w zasilaczu mam wszystkie łączenia kabli itp nie wywale go, box w tej chwili wyglada tak i chodzi od 10 min i jest 30*C

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Gdy dołożysz jakieś pojemniki z wodą temp. troche spadnie.Ustawienie wentylatorów - wlotowy na dole,wylotowy na górze.

bekabekabeka

Well-known member
Buchów
0
tak jest ustawione, teraz temperatura w boxie 36*C, a oświetlenei chodzi 40 min

zjedzskreta

Well-known member
Buchów
0
Jak na takiego boxa wrzucasz swiatlo to comyslisz ze zimno bedzie xD ?
Opanowanie temperatury=cooltube
A tutaj dorzuc wlot i wylot(mocne) i nie bedzie ok ale bedzie lepiej
growbox to inwestycja bez kasy nie ma tu czego szukac

R

Richelie

Guest
1. lampy daj poziomo, w razie czego szybę zamontuj
2. wtłaczający wiatrak na dole, wyciągający na górze w pobliżu lamp, mieszającego nie kieruj w górę, możesz zrobić wlot pasywny - generalnie chodzi o to, żeby wiatrak wyciągający szybciej wyciągał gorące powietrze z góry (najlepiej zanim się ono wymiesza z tym niżej chłodniejszym)
3. temperaturę zmierz w cieniu, a nie w świetle

bekabekabeka

Well-known member
Buchów
0
wieczorem jeszcze cos pokombinuje z boxem, i moze załatwie jeden duży porządny wiatrak, zamonotwać go na samą górę jako odprowadzajacy ciepło tak? a jak by nie wypaliło to lepiej zeby roślinka rosła w takim cieple czy z 1 lub 2 żarówkami?

R

Richelie

Guest
Ciężko stwierdzić, zmierz w cieniu temperaturę. Jak będzie max 30-33 to się nic nie stanie. Za niedługo będzie zimniej na zewnątrz, więc w boxie też Ci spadnie.

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Dokładnie ja u siebie mam ok.31-32C w boxie przy HPS-ie 400W i leci cały czas bez problemu.

bekabekabeka

Well-known member
Buchów
0
trochę przebuduje boxa, dołożę na górę wciągający bardzo mocny wiatrak i zaczynam hodowle, kto mógłby odpowiedzieć na pare pytań proszę o pw

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Pisz tutaj w temacie to spróbuje Ci pomóc,wciągający na górze się niesprawdzi,daj jakiś mieszający.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół