(
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/94301/21584398_1841181985898792_987386511_o.jpg) niestety nie wiem czemu nie wczytuje mi tego zdj, jednak nauważyłam ze jedna końcówka listka zaczeła schnąć, dodam ze kiedyś juz rozpoczynałam chodowle i roślinki miały za duzo wody i umarły wiec staram się tego pilnować nie wiem czy nie skrajnie w drugą strone ale podlalam je obficie wczoraj i zaczeły bardzo się zielenieć tylko ten kawałek listka schnął, nie widze żeby się to powiekszyło, a wydaje mi się że jest to od uderzenia mechanicznego bo tata mi lampę poprawiał i przesuwał roślinki.
Dziekuje bardzo za odpowiedź, posiadam phmetr termometr i wentylacje, bardzo się staram i dużo czytam ale boje się że i tak z tego nic nie bedzię i obawiam się ze mam za dobry sprzęt na moje umiejetnosci, nie umiem wykorzystać potencjału mojego growboxa, z 7 nasionek wyrosły mi tylko dwa a wszystkie są w automacie. dziekuje bardzo i prosze o kolejne porady
(
https://www.forum.haszysz.com/solar...01/21556922_1841181889232135_1995731841_o.jpg)
Moja rada na poczatek: nie podlewaj "z konewki" tylko spryskuj przez pierwszy tydzien czy dwa. Co do roslinek, za wczesnie, zeby wyrokowac, za malo fot, zeby ocenic. Jezeli masz problem z kielkowaniem to proponuje metode moczenia 24h do 48h i wrzucenie do donic, ale wiekszych niz masz teraz. Ja bym zrobil tak:
1. Przesadzil do doniczki 0,5l (jak beda mialy sucho, zeby nie uszkodzic korzenia).
2. Spryskiwal obficie 2-4x dziennie, w zaleznosci jak szybko bedzie sucho.
3. Cierpliwie czekal, az rosliny beda mialy po ok 2 tygodnie i zapelnia cala doniczke. Jak to sie stanie to do docelowych - 9-11l.
Co do liscia to moze byc tak jak piszesz, tata go popsul. Jak roslina bedzie rozwijac kolejne pietra to mozesz olac problem. Nie wiem czy to kwestia oswietlenia, ale na fotach listki sa malo zielone, strzelam ze od przelewania. Jak masz mozliwosc zrobic zdjecie poza namiotem, przy naturalnym oswietleniu to wrzuc prosze. Przydalyby sie tez dodatkowe informacje jakie masz warunki, jaka lampa, jaka powierzchnia... mi to wyglada na boksa 60x60, zdecydowanie za malo na 7 roslin
Btw, pod zdjeciem w galerii masz opcje "forum duze zdjecie", jak wkleisz ten link to zamiast linku bedzie... tak! Duze zdjecie