Bezpieczne zapylenie

Wyszukiwarka Forumowa:

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Proponuje umieszczac tutaj metody "bezpiecznej" krzyzówki...czyli jak zdobyc troche nasion nie niszczac przy tym calej planty....

...sam nie mam sprawdzonej metody, ale poszukuje! :wink: ... chcialbym miec jakies pestki na next sezon...

...posiadam narazie dwie panie...dwoch panow...i jeden niezidentyfikowany osobnik...

...czytalem o metodzie...zakupic jedwab albo nylon...nalozyc szczelnie na galazke faceta...gdy stwierdzimy ze wysypal pylek..przecinami gore i nakladamy na galazke babki ktara chcemy zapylic..........nie jestem przekonany do tej metody...co jesli pylek mi jakos dostanei sie na inne galazki... :cry:

...w ktory tyddzien floweringu robic najlepiej dana operacje...???
...logicznie myslac jesli zapyle babke w polowie kwitnienia to bede mail i gras i troche nasion z danej galazki......ale czy zdarzy wyksztalcic nasiona...?
...czy cale drzewko wowczas straci na mocy???

...boshe ciagle mnoza sie te pytania :p

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
8
Jest najlatwieszy i najprostszy sposob.

:arrow: Ucinasz zyletka najladniejsza galazke rosliny meskiej i stawiasz do wody by rozwinela sie calkowicie. Wtedy potrzachasz galazka i pylek spada na topki. Najlepiej robic to z najnizszymi topami poniewaz istnieje ryzyko zapylenia calego krzaczka niestety.

A w jakim miesiacu zapylac to ci nie powiem dokladnie. Ale mysle, ze jesli zasadzasz i meskie i zenskie rosliny w jednym czasie to gdy meskie kwiaty osiagna dojrzalosc wtedy tez powinienes zapylac. Przynajmniej tak sie dzieje na otwartej powierzchni.

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
...rozumie...ale teraz mi przyszlo do glowy...gdyby pylek szczepnac do szklanki...wymieszac...i bezposrednio zamoczyc w nim topa...wowczac gdy jest mokro...zmiiejszone jest ryzyko przniesienie pylku przez wiatr...zadziala to???

G

greenlife

Guest
.rozumie...ale teraz mi przyszlo do glowy...gdyby pylek szczepnac do szklanki...wymieszac...i bezposrednio zamoczyc w nim topa...wowczac gdy jest mokro...zmiiejszone jest ryzyko przniesienie pylku przez wiatr...zadziala to???

co ?? zamoczyc wymieszac co to za mikstura pylek podczas kontaktu z woda traci swoje wlasciwosci ale do konca nie wiem oco Ci chodzi z ta szklana

pozatym jak zapylac juz o tym pisalem w jakims temacie uzyj opcji szukaj a znajdziesz niechce mi pisac tego samego dwa razy

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
...wymyslilem to teraz w sumie :lol: ...nasypac pylku do szklani z woda...potem zamozcyc w tym topa zenskiego...niby dlaczego pylek traci wlassciwowosci w kontacie z woda<moze uzyje wody destyowanej>...nie mam pojecia czy to zadziala...glosno myslalem...zrobie expryment i sie przekonamy :wink:

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
8
Szkoda roslin i pylku. Nie kombinuj dzieciak tylko se strzepnij.

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
heheheh...i tak zrobie expreymenta :p

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
8
To zmieszaj z jakas woda swiecona to ci moze 3metry krzak urosnie. Bog poblogoslawi.

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
...poczytaelm troche o tym zapyleniu i wszedzie pisza ze do pylku nie moze dostac sie wilgoc...czyli chyba macie racje...zrobie pedzelkiem... :lol:

...a czy bez problemu sie zapyli jesli bede mial pylek np White Widowa...?????

G

greenlife

Guest
...a czy bez problemu sie zapyli jesli bede mial pylek np White Widowa...?????
a co to ma do rzeczy jaki pylek
zadajesz pytania jak jakis 10 latek :twisted: :roll:

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
...no pylek :shock: ...z meskiej rosliny...white widow...
...a posiadam jakas inna, blizej mi nie znana odmiane....i chce zrobic krzyzowke...i sie pytalem czy moge miec z tym jakis problem... :roll:

G

greenlife

Guest
a niby jaki problem czlowieku konopi ato konopi anie zaleznie jak sie nazywa odmiana krzyzujesz w obrebie tego samego gatunku a nie innego wiec o jakim problemie Ty tu chcesz mowic

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
...no i wszytko jasne...green moze moje pytania wydaja sie dla ciebie smieszne...ale tutaj wlasnie chodzi o to zeby sie dowiadywac jak to jest dokladnie....peacowo

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
8
Greenlife ma cos zly humor. Apytania to serio nieraz przyglupie zadajesz. Wiesz, ze chcesz zrobic krzyzowke. Wiec to jest logiczne ze pylek musi byc z innej odmiany. Nieraz sie sam zastanow nad czyms bo szkoda miejsca na forum.

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
...luzno...juz nei bede o nic pytal...bo wszytko juz wiem :wink:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl na wszystko!
Góra Dół