nasiona marihuany

Biznes plan uprawy :D

Wyszukiwarka Forumowa:

ejeden

Well-known member
Buchów
0
Witam

Zamierzam rozpoczac pierwsza uprawe, stworzylem biznes plan ktorym chce sie z wami podzielic :) Prosze o porady sugestie, jest to dla mnie wazne, jezeli czegos niewiem widocznie nie doczytalem :p

Nasiona - opcja 1, przyjada do mnie prosto z holandi w ten weekend wraz z znajomym jesli wszytsko dobrze pujdzie, opcja 2, bublebery z seed.pl 5 za 36 ;]

Lampa ]:-> - no to tak, zbieram na hps 150 w 9 dyszek, kupuje swietlowy kompaktowe (okolo 5000 lumenow) lub hps 70 w za okolo 50 zl( wiem wiem, nieoplaca sie :p )

Zapomnial bym o boxie, szerokosc 80 gelbosc 60, wyskokosc 140 ;]

Gleba ;/ - niewiem jaka sparzadzic, wszyscy mowia co innego niewiem co najlepsze, w kazdym bardz razie ziemia uniwersalna ph 6-7 z domieszka skruszonego styropianu (?)

Niewiem jak utrzymac odpowiednia wilogtnosc, napewno niebede kupywal elektronicznego urzadnia do pomiarow ... jest jakis inny spodob czy poprstu wystarczy postawic wiaderko z woda ?

Zamierzam zenskie roslinki sklonoowac, posadzic do szafeczki obok o podobenj powierchni lecz wysokoci okolo 40 cm, beda tam przez jakis czas pod swietlowkami, 2-3 3000-4500 lumow, poniewaz nastepnie zamierzam zrobic sog w wiekszym boksie, tylko niewiem jak przytrzymac na wegu kloniki, az zakwitna ich mamy w wiekszym boxie zebym potem mogl przeniesc kloniki i zrobic moze :D <lol>

Nawozy - biohemus, potem cos dla kwitnacych ;], zastnawiam sie nad zestawem z hemp.pl za 79 zl ... czy efekty beda az tak wyrazne ?? w porownaniu do biohemusa ?

hmm ... nastepnie ... mam do dyspozycji 2 pomki od rybek, czytalem artykul o na napowietrzaniu korzeni, czy w reczywistosci sprawdza sie to tak jak bylo pokazane w fotoloeracji ? ile musze dzienie pracowac takie pomeczki ? wystarczy pol godzinki dzienie czy moze cala dobe ?

jaka wentyalcje do tego zastosowac ? potrzebna jest w ogule ?

Pozdrawiam, serdecznie prosze o odpisy i wyrozumialosc :p

H

haszyszekk

Guest
ejeden napisał:
Nasiona - opcja 1, przyjada do mnie prosto z holandi w ten weekend wraz z znajomym jesli wszytsko dobrze pujdzie, opcja 2, bublebery z seed.pl 5 za 36
:thumright:
ejeden napisał:
Lampa ]:-> - no to tak, zbieram na hps 150 w 9 dyszek, kupuje swietlowy kompaktowe (okolo 5000 lumenow) lub hps 70 w za okolo 50 zl( wiem wiem, nieoplaca sie )
ejeden napisał:
Zapomnial bym o boxie, szerokosc 80 gelbosc 60, wyskokosc 140
ejeden napisał:
Gleba ;/ - niewiem jaka sparzadzic, wszyscy mowia co innego niewiem co najlepsze, w kazdym bardz razie ziemia uniwersalna ph 6-7 z domieszka skruszonego styropianu (?)
Na dno doniczki keramzyt, ziemia taka jaką masz + perlit + dolomit (1łyżka na litr ziemii), keramzyt na sama góre.
ejeden napisał:
Niewiem jak utrzymac odpowiednia wilogtnosc, napewno niebede kupywal elektronicznego urzadnia do pomiarow ... jest jakis inny spodob czy poprstu wystarczy postawic wiaderko z woda ?
Wiadro/mokry ręcznik spokojnie wystarczą.
ejeden napisał:
Zamierzam zenskie roslinki sklonoowac, posadzic do szafeczki obok o podobenj powierchni lecz wysokoci okolo 40 cm, beda tam przez jakis czas pod swietlowkami, 2-3 3000-4500 lumow, poniewaz nastepnie zamierzam zrobic sog w wiekszym boksie, tylko niewiem jak przytrzymac na wegu kloniki, az zakwitna ich mamy w wiekszym boxie zebym potem mogl przeniesc kloniki i zrobic moze <lol>
Rozumiem że chcesz utrzymać je jak najmniejsze, żeby mieściły sie pod świetlówkami aż roślinki - matki nie dojdą... przy tej wysokości to widze takie rozwiązanie; albo robić nieustanny FIM i LST małym, żeby były bardzo niskie a jednak rozrośnięte, albo pobrać klony już na flo - u mnie ukorzenily sie 4/4 z pożadnie kwytnącego planta... wtedy nie musiałbyś sie ciśnienować wysokością i czasem...
ejeden napisał:
Nawozy - biohemus, potem cos dla kwitnacych , zastnawiam sie nad zestawem z hemp.pl za 79 zl ... czy efekty beda az tak wyrazne ?? w porownaniu do biohemusa ?
Im lepsze jedzonko tym lepsze palonko :) jak je nakarmisz pożądni odp
ejeden napisał:
te :) (tylko nie przesadź ;))
ejeden napisał:
hmm ... nastepnie ... mam do dyspozycji 2 pomki od rybek, czytalem artykul o na napowietrzaniu korzeni, czy w reczywistosci sprawdza sie to tak jak bylo pokazane w fotoloeracji ? ile musze dzienie pracowac takie pomeczki ? wystarczy pol godzinki dzienie czy moze cala dobe ?
Nie podejrzewam żeby ktoś tutaj stosował ta metode... jeżeli chciałbyś konkretów to już prędzej na www.icmag.com...
Efekty sam widziałeś... wg mnie imponująca różnica :) Ja bym dal ją na 24 godziny pracy - pewnie nie bierze dużo prądu a za to korzonki miały by dobrze - ew. napowietrzaj przy wlanczonej lampie - to by było tez nieżłe wyjście...
ejeden napisał:
jaka wentyalcje do tego zastosowac ? potrzebna jest w ogule ?
Tak :) Ja bym dał jeden wentyl kanałowy do chłodzenia lampy i 2-3 małe komputerowe na dol boxa zeby mieszały powietrze. Dodaj też koniecznie bimbrownie :) na tego boxa starczy taka z butki 2,5 / 5l a róznica murowana. pzdr

ejeden

Well-known member
Buchów
0
dzieki za odp :) Widzialem twoja bimbrownie na filmiku, do czego ona sluzy i jak zbudowac ?? :p

i czy moge skolonowac np 4 tygodniu kwitniecia :> ? tak ze sie ukorzenia , proosna sobie tygodnie malym boxie i przenosze je jak zrobie zbiory z matki ?

rozumie ze jezeli zastosuje nowzy z hemp.pl bedzie widoczna roznica :> ? troche kosztuja 8 dyszek ... ale jesli mowicie ze warto :> hmmm ?

Pozdro, dzieki !!

H

haszyszekk

Guest
ejeden napisał:
skolonowac np 4 tygodniu kwitniecia
Zaloż że ukorzeni sie połowa klonów... potem zaczną odbijać (po około tygodniu) więc będa rosły 3 tygodnie. 40cm na 3 tygodnie myśle ze jest realnym pomysłem :) będziesz sie musiał troche postarać ale wyjdzie dobrze ;)
ejeden napisał:
do czego ona sluzy i jak zbudowac
Służy do dostarczania co2 roślinkom (plon jest większy o ok. 30%). Schematy są na haszysz.com ;)
ejeden napisał:
rozumie ze jezeli zastosuje nowzy z hemp.pl bedzie widoczna roznica :> ? troche kosztuja 8 dyszek ... ale jesli mowicie ze warto :> hmmm ?
Wg mnie jeżeli masz taką możliwość to warto :) pzdr

ejeden

Well-known member
Buchów
0
hmm ... niedrogi jest koszt takiego bimbrownika, chyba sobie go zmontuje ;]

a teraz czy moglbym zrobic cos jeszcze (niezbyt drogiego) co by zwiekszylo moje plony ?

albo innaczej :

Jak moge najlepiej zagospodarowac boxa o szerokosci 60 na 80 i wys 140, i jakich plonow moge sie spodziewac liczac ze zrobie klilka drobnych bledow ? :p:p

Prosze o jakies podopowiedz jesli o czym zapomnialem ;]

Pozdro i jeszcze raz dziekiiiiiiiii :D

edit: nie warto wspominać ;) hehe

Pozdro ;]

H

haszyszekk

Guest
ejeden napisał:
a teraz czy moglbym zrobic cos jeszcze (niezbyt drogiego) co by zwiekszylo moje plony
Jak na razie chyba nic wiecej...
ejeden napisał:
Jak moge najlepiej zagospodarowac boxa o szerokosci 60 na 80 i wys 140, i jakich plonow moge sie spodziewac liczac ze zrobie klilka drobnych bledow ?
Najlepiej zrobić ablo sog albo scrog (czyli albo najpierw zrób matke, potnij ją na klony i zrób morze zieleni, albo 1-2 planty puść na siatke).
Plon... nie wiadomo... 0-150g pzdr

ejeden

Well-known member
Buchów
0
heh, Dzieki za wszystkie rady, szacunek ;] :flower:
Jak beda jakies problemy nabiezaco bede informowal, teraz zajme sie konsekwentym dazeniem do celu :p

3m sie, i jeszcze raz big up for you ;] :D

[ Dodano: 2006-10-05, 18:52 ]
kurcze ale lipa, starszy mowil ze moze mi zalatwic lampe 250w ale rteciwą wlasnie przeczytalem ze sie nienadaje kompletnie do uprawy, nawet o takiej mocy ?? jak to jest pozdrawiam ?

czy jak bede mial duzo swietlowek, o lacznej mocy powedzmy 200 w, beda mi mogly zastapic hps (prosze zwrocic uwage na fakt ze box nie jest duzy, pow. 0,4 m2) ? czy bardzo bardzo zmiejszyl mi sie plon ? w jakim stopniu moze to odzialowywac ?

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Buchów
17
Tak, przy świetlówkach bardzo zmniejszy Ci się plon. Poszukaj, bo gdzieś na forum jest kalkulator lumenów. Wpisujesz tam rozmiar boxa i wylicza Ci, ile jaką lampę powinieneś użyć. Poza tym świetlówek możesz używać na fazę wegetatywną (ale lepiej kompaktowych, a nie rurowych), bo na kwitnienie idealne widmo światła ma HPS.

H

haszyszekk

Guest
na 0,4 ja bym wżucił 30-35 000lum w świetlówkach żeby mieć zadowalający plon...
30 000 lum w świetlówkach komp po 1500lm to jest... 20szt. Jedna kosztuje coś około 12zł, ięc masz juz 240zł/// taniej wyjdzie co HPS jak nic!
Będzie większy plon i mniejszy koszt, więc nie ma sie co zastanawiać ;) pzdr

ejeden

Well-known member
Buchów
0
kurcze nie pocieszysliscie mnie :) :p Niedziala ten przelicznik lumenow z hyperrelala ale orientuje sie mnie wiecej ile potrzebuje :p wiesz bo chodzi o to ze np, moj tata z pracy moze za free przyniesc mi, chodzi o to czy nawet jak bede ich mial wiecej nie zepsuje mi to plona, chociaz i tak bardzo chcialbym zainwestowac w hps ale jedyne co to mnie kasa ogranicza ;/
Domyslalm sie ze zauwazalna roznica bedzie przy 150w lub 250w w moim boxie (ok 0.4) w plonach ? kurcze nie tak latwo jednak z tym wszytskim :p hehe ale bede sie staral ;] wychodze z zalozenia ze jak cos robie to pozadnie bo niechce uprawiac 3-4 miechy i sciagnac 5 gram jakiegos habazia :p

Pozdrawiam

Protektus

Well-known member
Buchów
0
ejeden, no i dobrz próbuj a napewno sie to opłaci. POZDRO

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół