akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Box 0.054 m2 dobór mocy led

Wyszukiwarka Forumowa:

Sick

Member
Buchów
0
Witam, mam małego boxa zrobionego z mikrofalówki. W środku oklejony kocem odblaskowym. Zgodnie z kalkulatorem powierzchnia boxa to 0.054m2 i potrzebuję optymalnie 2700 lumenów. W tej chwili mam 2 białe coby o mocy 20W. Podejrzewam że nie dają pełnego prądu więc w sumie jest jakieś 30W. Czy to nie za mało? Właśnie wyszedł mi z ziemi ak47 i martwie się że nie urośnie.

WeedMarlboro

Well-known member
Buchów
3
Leć do sklepu i kup Dwa PHILIPS TORNADO 23W i wystarczy bo jedna żarówka ma 1450 lumenów.

Sick

Member
Buchów
0
Dzięki czytałem o "słynnych tornado" tylko na roślinkę mam 28cm (od doniczki) więc te ledy troche ratują sprawę. Mam miejsce na jeszcze jednego leda 20W, ale wydaje mi się że 60W na takiego boxa to chyba za dużo.?

maniek80

Well-known member
Buchów
0
Chińskie COB-y LED mają 800-1000 lumenów na 10W. Tak to sobie możesz liczyć. Ciepła barwa ma bardziej 800 a zimna barwa ma bardziej 1000. Powinieneś mieć pobór prądu z gniazdka teraz na około 40W więc sprawdź multimetrem prąd pobierany. Powinno pobierać 0,173A czyli 173mA przy 230V. Prąd pobierany który zmierzysz mnoży się przez napięcie i otrzymujesz moc pobieraną(0,173 x 230 = 40 W). Ewentualnie jak ktoś jest niekompatybilny z multimetrem to na allegro są cyfrowe mierniki mocy pobieranej z gniazdka - unikasz wtedy grzebania w kabelkach z wysokim napięciem co znacznie wydłuża życie jak się nie jest elektrykiem ;]

Ostatnia edycja:

Sick

Member
Buchów
0
Zmierzyłem multimetrem, było 0.09A, dołożyłem jedną świetlówkę 23W i teraz ciągnie z dwoma cobami 0,17A czyli te 40W. Czy to nie za dużo na takiego boxa? Czy zmniejszyć pobór do 30W? A coby mam warm white. Rozumiem że lepsze są cold white i coby i świetlówki? Kupiłem jeszcze w miedzyczasie 30w full spectrum coba takiego różowego, (jeszcze nie doszedł) ale teraz czytam że to podobno słabe jest i lepiej rośnie przy białych ledach.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół