nasiona marihuany

Box 120/90/180 - HPS400W - 2x wentylator lazienkowy 100m3/h

Wyszukiwarka Forumowa:
N

nicos

Guest
Jestem w fazie budowania grownbox'a o wymiarach 120/90/180. Kupilem juz dwa wentylatory lazienkowe 100m3/h. Za oswietlenie bedzie robila lampa HPS 400W i moze 6 swietlowek kompaktowych. Chcialbym jeszcze zrobic filtr weglowy. W tym celu zdobylem juz dwa filtry powietrza z autobusow. Moje pytanie brzmi:
- Jak zamontowac wentylatory aby bylo dobrze?
- Ktory ma wyciagac a ktory wciagac powietrze?
- Skoro mam dwa wentylatory to potrzebuje dwa filtry? Czy ten co wciaga powietrze rowniez powinien posiadac filtr weglowy?

Chcialbym aby went. byly z tylu bo jakos srednio mi sie usmiecha wycinanie otworow w plycie OSB czy to nie problem? Dodam ze szafa stoi pod katem do sciany wiec z tylu jest luz (tam tez bedzie filtr)

Oto moj handmade grownbox

Shogo

Well-known member
Weteran
Buchów
1
no box dosyc dosyc

Skoro mam dwa wentylatory to potrzebuje dwa filtry? Czy ten co wciaga powietrze rowniez powinien posiadac filtr weglowy?

nie musi wystarczy tlyko jeden filtr (na dole)
- Jak zamontowac wentylatory aby bylo dobrze?

zamontoj jeden na gorze a drogi na dole tak po boku

- Ktory ma wyciagac a ktory wciagac powietrze?

by bylo dobrze gdyby ten na dole wyciagal a na gorze wciagal swierze

pozdro

R

rasta

Guest
Shogo, coś ty tutaj napisal za farmazony.
Shogo napisał:
by bylo dobrze gdyby ten na dole wyciagal a na gorze wciagal swierze
dokladnie na odwrót.
nicos, zamontuj u góry wentylator wyciągowy sprzężony z filtrem węglowym a zasysający powietrze do boxa na dole.
nicos napisał:
Chcialbym aby went. byly z tylu bo jakos srednio mi sie usmiecha wycinanie otworow w plycie OSB czy to nie problem? Dodam ze szafa stoi pod katem do sciany wiec z tylu jest luz (tam tez bedzie filtr)
otwór w plycie osb to nie problem jeśli masz dostęp do wyżynarki. jeśli nie to możesz poradzić sobie wiertarką i pilnikiem do drewna. rysujesz na plycie jaki chcesz otwór i wiercisz po linii obrysu otworki jeden obok drukiego. gdy wywiercisz otworki dookola zarysu wybij mlotkiem niepotrzebny kawalek a brzegi opiluj pilnikiem.

mam jeszcze uwagę co do lampy. proponowalbym obrucić ją o 90 stopni aby lepiej oświetlala calą powierzchnię.

aaa i jeszcze jedno. przy takiej mocy box-jest dosć niski ciężko będzie. ostry trening nieunikniony.

N

nicos

Guest
Chodzi o to, ze plyta OSB strasznie odpryskuje przy wszelkiej obrobce. Przy montowaniu zamka juz bylo smiesznie a co dopiero zeby wyciac w miare rowne otwory. Zreszta wentylatory z tylu chyba nie sprawiaja duzej roznicy?

rasta napisał:
zamontuj u góry wentylator wyciągowy sprzężony z filtrem węglowym a zasysający powietrze do boxa na dole.
Skoro u gory powietrze bedzie wypychane na zewnatrz to co bedzie chlodzilo lampe? Jeszcze mi roslinki sie poparza ;-)

Lampe obrocic to nie problem choc i teraz wszystko jest oswietlone. Co do wysokosci boksa to wzorowalem sie na szafie bogusika. Jemu ladnie wszystko sie zmiescilo bez trenowania. Choc sam zamierzam troche pomeczyc trenowaniem rosliny. Mimo to zaluje ze nie zrobilem szafy na 2m.

Chcialem jeszcze zapytac skad wziasc watoline i jakis przewod wentelacyjny ktorym polacze went. z filtrem oraz jak sie ksztaltuja ceny tych rzeczy. (Im blizej finiszu tym bardziej zacyznam odczuwac ogranicozny budzet)

B

blancik

Guest
nicos napisał:
Chodzi o to, ze plyta OSB strasznie odpryskuje przy wszelkiej obrobce. Przy montowaniu zamka juz bylo smiesznie a co dopiero zeby wyciac w miare rowne otwory. Zreszta wentylatory z tylu chyba nie sprawiaja duzej roznicy?

Plyta wcale nieodpryskuje, chyba że masz jakąś nowatorską technike robienia otworów.
Jak nie zamontujesz dobrze wentylatora to on niespelni funkcji do jakiej zostal stworzony, tz. nie może przepuszczać bokami

nicos napisał:
Skoro u gory powietrze bedzie wypychane na zewnatrz to co bedzie chlodzilo lampe? Jeszcze mi roslinki sie poparza ;-)

Jeżeli Zamontujesz wdmuchujący na górze, a wyciągający na dole to zrobisz sobie suszarke z boxa najprościej pisząc, myślę że już sobie domyślisz co i jak by bylo w tym wypadku.
rasta dobrze radzi, więc możesz być spokojny.

Na chlodzenie lampy możesz dać wentylek od kompa, i zamocować go tak aby dmuchal zaraz pod plaszczyzną lampy, i skieruj go tak żeby dmuchal w strone wentylatora lazienkowego, który oczywiście jest zamontowany jako wyciągający.

H

haszyszekk

Guest
Ładna szafeczka :) Ja miałem zamocowane wentyle tak jak rasta napisal... na dole wciągający, który pompuje powietrze do boxa a ono leci do góry, chłodząc lampe, aż do wentyla na górze, który wyciąga gorące powietrze (gorące powietrze pamiętaj idzie do góry zawsze)... Ja w lato miałem ogólny problem z temp... ja dałem oba wentyle łazienkowe na wciąganie (z tym że u mnie box nie jest szczelny i nie martwie sie o zapach) to temperaturka spadła o kilka stopni :)
blancik napisał:
przepuszczać bokami
Najlepiej sylikonem maznąc wokol...
blancik napisał:
Na chlodzenie lampy możesz dać wentylek od kompa, i zamocować go tak aby dmuchal zaraz pod plaszczyzną lampy, i skieruj go tak żeby dmuchal w strone wentylatora lazienkowego, który oczywiście jest zamontowany jako wyciągający.
Zrób tak jak ci radzi blancik... to sporo da.
rasta napisał:
aaa i jeszcze jedno. przy takiej mocy box-jest dosć niski ciężko będzie. ostry trening nieunikniony
Dlaczego tak myślisz??? 1,8m to bardzo dużo jak na domowego growboxa... roślinki z wegiem 45 dni spokojnie dały rade bez trenowania :) A tak sie akurat złożyło że 2 roślinki po fimie były jakoś najbardzoej wyciągnięte, więc jeżeli mowimy o koniecznościach to zależnie od genów moze być konieczny FIM (zakładając że nicos zrobvi taki dlugi weg jak bym u mnie)...
nicos napisał:
moze 6 swietlowek kompaktowych
Na początku daj planty wlaśnie pod świetlówki, jak będą większe to daj je pod HPS + świetlówki a na flo możesz wytentegować świetlówki (chociaż nie będą zawadzać ;))...
nicos napisał:
plyta OSB strasznie odpryskuje
Tia ja też sie z tym męczyłem :) w końcu na zamówienie mi wycieli dokładnie tak jak chciałem :) ale leń podły ze mnie ^ ^
Nicos przemyśle jeszcze sprawe hałasu... ja śpie przy wlanczonych wentylach i na dodatek kompie x-p i jakoś daje rade, ale niektórzy nie toleruja w nocy lekkiego szumu ;) sam z resztą zobaczysz... pzdr

R

rasta

Guest
bogusik2 napisał:
Dlaczego tak myślisz??? 1,8m to bardzo dużo jak na domowego growboxa...
heh.... wcale...tak nie uważam. tym razem to ja się ***nąlem. niewiem czemu wziąlem 120 jako wysokość.
nicos napisał:
Chcialem jeszcze zapytac skad wziasc watoline i jakis przewod wentelacyjny ktorym polacze went. z filtrem oraz jak sie ksztaltuja ceny tych rzeczy. (Im blizej finiszu tym bardziej zacyznam odczuwac ogranicozny budzet)
ja watolinę(flizelinę)kupilem w sklepie czy tęz hurtowni z matrialami tapicerskimi w cenie 3 zl za m2. do polączenia wentyla z filtrem użylem rury aluminiowej wentylacyjnej koszt ok. 20-30 zl ale nie jestem pewien bo mialem kilka sztuk po budowie ogrzewania kominkowego.

D

DJKWAC

Guest
siema ziomy ja właśnie buduję nowego boxa bo stary był tak pic na wodę byle by mieć pudło. tak się zastanawiam bo ja mam lampe z szybą jak na http://www.philips.farel.pl/katalogi/nowe/katalogopraw/default.asp?IDProdukt=485&#485
to ta tempo.
i zastanawiam się czy jest mi potrzebny ten wyciągający bo temperatura to od lampy zbytnio nie bije. i czy na 1m2 400 hps starczy? słyszałem że ciut za mało ja tej lampy przy 0,68m2 używałem i wszystko cud miud. i gdzie można dostać taką płytę osb bo się nie orientuje

N

nicos

Guest
OSB w Leroy Merlin. Tam ja kupowalem. ALe pewnie w kazdym budowniczym markecie znajdziesz. Mozna popytac rowniez w malych sklepach ale u mnie najtaniej bylo wlasnie w LM.

R

rasta

Guest
DJKWAC napisał:
i zastanawiam się czy jest mi potrzebny ten wyciągający bo temperatura to od lampy zbytnio nie bije.
forum nie czytasz?? wyciąg zawsze musi być a tym bardzie przy 400w hps.
DJKWAC napisał:
i czy na 1m2 400 hps starczy?
jak najbardzie odpowiednia moc choć można dać więcej ale nie koniecznie. więcej mocy więcej ciepla a co za tym idzie wieksze wentylatory

N

nicos

Guest
Koyot wymyslil aby do wentylatora wciagajacego powietrze do srodka podpiac rure wentylacyjna i nakierowac nia na rosliny. Wtedy mozna umiescic ten wentylator gdzie sie chce a powietrze bedzie wchodzilo przez rure. Co sadzicie o tym pomysle?

R

rasta

Guest
nicos, pomysl jak najbardziej dobry. ja mam u siebie tak wlaśnie zrobiony wlot powietrza do box-a. na wegu sprzężony z generatorkiem ultradżwiękowym nawilża powietrze a na flo już bez generatora chlodzi lampę.

N

nicos

Guest
rasta, Masz moze jakies foty swego boxa gdzie widac to rozwiazanie? Jakby nie bylo ta rura mialaby 10cm srednicy wiec moze mi troche przeszkadzac.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół