nasiona marihuany

Box 120 x 60 podst, 180 do 240 wys.

Wyszukiwarka Forumowa:
M

Morir

Guest
Jak juz gdzies pisalem dopiero zaczynam zabawe we wlasne uprawy. Przymierzam sie powoli do stworzenia swojego pierwszego boxa, ale chce zaczac z grubej rury i zrobic go dosc duzego (na podstawie boxu bogusik2, tyle ze plytszy - podstawa 120 x 60 cm. Mam zamiar zrobic go z jakiegos w miare nie rzucajacego sie mebla (dlatego plytszy, bo mebelek 90 glebokosci "nieco" odstaje od normy :p) ktory zakupie w jakims komisie czy moze z ogloszenia za niewielkie pieniadze (czyt. do 200,-, najchetniej nie wiecej niz 100,-).
- HPS 400W + odblysnik od gory na lancuchach
- swietlowki kompaktowe na oswietlenie boczne
- ciche wiatraczki lazienkowe: 1 na wlot od spodu + 3 wylotowe na roznych wysokosciach (polowa, 3/4 i u gory)
- oklejony od wewnatrz biala folia samoprzylepna blyszczaca (taka jak do reklam)
- wyscielany od spodu bialym bannerem PCV (jak do reklam)

Jak na razie moj box jest dopiero w planach, zaczne budowe najwczesniej po rozpoczeciu roku akademickiego. Moje pytania do niego:
1. oswietlenie bedzie ok? Ile tych swietlowek dookola ulozyc jako boczne?
2. Wiatraczkow wystarczy?
3. Mam zamiar hodowac tam NL oraz Grapefruit z Female seeds, z tego co wyczytalem odpowiednia ilosc miejsca dla jednej roslinki to 30x30 cm, tak wiec zmieszcze w tym boxie 8 roslin (Po 4 takie i takie), zgadza sie?
3a. Czy roslinki jest sens od razu sadzic w duzych donicach fi 30 czy to im jakos nie pasuje?
3b. Jaki zbior z czegos takiego (pytam srednio) moge miec?
4. Czy folia samoprzylepna i banner beda ok?
5. Czy z takich ziolek jak napisalem i z takiego boxa bardzo bedzie walic w domu? Czy bedzie to bardzo "swojski" zapach czy tez nie bedzie taki latwy w identyfikacji (Pytam bo chce wsadzic Grapefruita)? Czy moze polecacie hodowanie w czyms takim innego ziolka (zalezy mi aby zapach sie za bardzo nie rozprzestrzenial, max mieszkanie, oby nie dalej)
6. Chcialbym sie zamknac w kwocie 1000,-, a najchetniej 700,- razem z szafka, pierwszymi nasionkami, pierwsza ziemia, pierwszymi nawozami (biohumus), itd. Uda mi sie?
7. Ile mnie prad za to miesiecznie wyjdzie mniej wiecej?
8. Jak czesto przepalaja sie hpsy, a jak swietlowki kompaktowe?
9. Czy ziemia nadaje sie do recyclingu (tzn czy mozna nastepne krzaczki pozniej posadzic w takiej ziemi?)
10. To bedzie moja pierwsza hodowla w zyciu czegokolwiek, czy jest sens bym probowal trenowac jakos krzaczki? Czy dac im rosnac po swojemu? Jaki sposob treningu na taka szafke byscie polecali? A moze (w wypadku gdybym trafil na szafke 240 cm) przedzielic ja na pol w poziomie i zrobic pietrowy (tzn jak mnie bedzie stac na dodatkowy osprzet typu lampy itp)?

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

TNT

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Morir napisał:
1. oswietlenie bedzie ok? Ile tych swietlowek dookola ulozyc jako boczne?
Moim zdaniem hps 400W w zupełności starczy i świetlówki możesz wykorzyszać jedynie na vegu dla polepszenia widma.
Morir napisał:
wietlowek dookola ulozyc jako boczne?
Ciekawie pomyślane ale i tak zrobił bym po równo tłoczących i ssących.
Morir napisał:
3. Mam zamiar uprawiał tam NL oraz Grapefruit z Female seeds, z tego co wyczytalem odpowiednia ilosc miejsca dla jednej roslinki to 30x30 cm, tak wiec zmieszcze w tym boxie 8 roslin (Po 4 takie i takie), zgadza sie?
Ile będziesz chciał tyle wsadzisz. LST i zmieścisz je bez problemów. Być może jeszcze jakiś ScrOG. W tym czasie mozesz pobrać troche klonów na następną uprawę.
Morir napisał:
3a. Czy roslinki jest sens od razu sadzic w duzych donicach fi 30 czy to im jakos nie pasuje?
Można ale nie trzeba. Możesz powoli zwiększać donice.
Morir napisał:
3b. Jaki zbior z czegos takiego (pytam srednio) moge miec?
Pod takim oświetleniem z 30-40g per plant (szacunkowo)
Morir napisał:
4. Czy folia samoprzylepna i banner beda ok?
Raczej będzie cacy
Morir napisał:
5. Czy z takich ziolek jak napisalem i z takiego boxa bardzo bedzie walic w domu? Czy bedzie to bardzo "swojski" zapach czy tez nie bedzie taki latwy w identyfikacji (Pytam bo chce wsadzic Grapefruita)? Czy moze polecacie uprawiał w czyms takim innego ziolka (zalezy mi aby zapach sie za bardzo nie rozprzestrzenial, max mieszkanie, oby nie dalej)
Skoro sadzisz Grapefruit'y to będzie bardzo ładnie pachniało w mieszkaniu.
Morir napisał:
6. Chcialbym sie zamknac w kwocie 1000,-, a najchetniej 700,- razem z szafka, pierwszymi nasionkami, pierwsza ziemia, pierwszymi nawozami (biohumus), itd. Uda mi sie?
Czas pokaże
Morir napisał:
7. Ile mnie prad za to miesiecznie wyjdzie mniej wiecej?
http://rapidshare.de/files/30264988/oplaty.exe.html
Morir napisał:
8. Jak czesto przepalaja sie hpsy, a jak swietlowki kompaktowe?
HPS'y extremalnie czasami poprostu niespodziewanie zdychają. Kompakty raczej nie mają tendencji do awarii.
Morir napisał:
9. Czy ziemia nadaje sie do recyclingu (tzn czy mozna nastepne krzaczki pozniej posadzic w takiej ziemi?)
Odradzam. Sam to stosowałem i przy 2giej uprawie bardzo łatwo o niedobory. Pozatym ziemia już nie ma tej samej konsystencji co początkowo.
Morir napisał:
10. To bedzie moja pierwsza uprawa w zyciu czegokolwiek, czy jest sens bym probowal trenowac jakos krzaczki? Czy dac im rosnac po swojemu? Jaki sposob treningu na taka szafke byscie polecali? A moze (w wypadku gdybym trafil na szafke 240 cm) przedzielic ja na pol w poziomie i zrobic pietrowy (tzn jak mnie bedzie stac na dodatkowy osprzet typu lampy itp)?
Trenowanie fajna sprawa. Osobiście polecam LST. Możesz się pokusić o ScrOG bo też ciekawa robota.

M

Morir

Guest
Dzieki za odpowiedz... Co do pkt 2.:
Hmm no przeciez podcisnienia nie wytworze w szafce :p wiec i tak te wysysajace beda sila rzeczy zasysac do srodka przez szpary itp, prawa fizyki. Nieprawdaz?

TNT

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Morir napisał:
i tak te wysysajace beda sila rzeczy zasysac do srodka przez szpary itp, prawa fizyki. Nieprawdaz?
A! Czyli box nie wymaga szczelności i światło może z niego pizgać ile wejdzie... skoro tak to lajt. Bo u mnie każda stróżka światła jest nieporządana. Naszczęście jak śpię to nikt nie wchodzi bo widać łunę za szafką jak japie****e.

Morir napisał:
zaczne budowe najwczesniej po rozpoczeciu roku akademickiego.
To wiele wyjaśnia :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół