akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Box 60x60 H-100 (0.24m2) Jaki hps?

Wyszukiwarka Forumowa:

yahel

Member
Buchów
0
Witam

Jestem w trakcie budowy w koncu jakiegos lepszego boxa, wymiary to 60x60cm, 1m wysokosci . Moje pytanie brzmi jakiego HPSa do tego włozyc? 150W? Czy moze od razu 250W i potem dostosowac do tego chłodzenie?
Drugie pytanie czy te HPSy z alledrogo w cenach 200-220zl sa dobre? Czy zarówki maja wpływ na rozwój roslin? Chodzi mi czy warto szukac zarówek dual, czy te "seryjnie" wmontowane dadza rade?

Pozdrawiam

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Zależy ile masz zamiar przeznaczyć na szczytny cel taki jak box hehe.Jeżeli bedziesz miał finanse to 250W,na pytanie z allegro cieżko odpowiedzieć,bo nikt Ci nie powie czy nie dostaniesz wałka.Sam mam lampe HPS 400W kompletną z allegro za (uwaga) 130zl i śmiga bez problemu już dłuższy czas.Co do zarówek to się nie wypowiem,bo nie wiem jednak wiele osób robi tak,że np.na weg używają światła z MH,a na flo HPS-a.

yahel

Member
Buchów
0
Rozwazam kupno zestawu :
HPS-250W PHYTOLITE AUTOFLOWERING

Cena 194 zl, co o tym sądzicie?

---------- Aktualizacja posta 11:08 ---------- Czas poprzedniego posta 10:54 ----------

Komplet składa się z doskonałej jakości żarówki PHYTOLITE AUTOFLOWERING ( na dwie fazy wzrost + kwitnienie),profesjonalnego odbłyśnika wykonanego z blachy aluminiowej STUCCO o równomiernym rozprowadzaniu światła oraz ekonomicznego układu zapłonowego współpracującego zarówno z żarówką sodową i mietalochalogenkową,charakteryzującego się bardzo cicha pracą. Zestaw posiada okablowanie i przewód z wtyczką długości 3m i wszystkie niezbędne elementy do działania lampy.

---------- Aktualizacja posta 13:05 ---------- Czas poprzedniego posta 11:08 ----------

nowa żarówka PHYTOLITE AUTOFLOWERING 250W (na dwie fazy wzrost + kwitnienie), specjalnie zmodyfikowane widmo światła dostarcza roślinom dodatkową energię, odpowiednio wysoki strumień świetlny poprawia wzrost roślinie oraz przyspiesza okres kwitnienia . Mniej wewątrz gazu niż w tradycyje lampy sodowych powoduję że są berdziej ekonomiczne.

Tak wyglada ten zestaw, warto?

chochoł

Member
Buchów
0
Przy 250W bez cooltuby nawet nie zaczynaj. Powierzchnia boxa 0.24 m2 ?
0.6 x 0.6 = 0.36
Pozdro

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Witam

Jestem w trakcie budowy w koncu jakiegos lepszego boxa, wymiary to 60x60cm, 1m wysokosci . Moje pytanie brzmi jakiego HPSa do tego włozyc? 150W? Czy moze od razu 250W i potem dostosowac do tego chłodzenie?

na dobra sprawę 150tka da radę, ale jeżeli zamierzasz włożyć 250 W to myśl od razu o cooltube. Inaczej nie ogarniesz temp. A nawet jeżeli nie chciałbyś cooltube i wsadziłbyś jakieś wentyle przemysłówki, to razem z temp. wydmucha ci całą wilgotność i będziesz później wojował z utrzymaniem wilgotności w boxie
z fartem <joint>

yahel

Member
Buchów
0
Ok, ale jest pewna rzecz o ktorej zapomniałem, jesien sie zbliza co za tm idzie temp bedzie spadac a moj boxik bedzie stał w takim budynku gospodarczym bez zadnego ocpielenia wiec mozliwe ze przy hpsie 250 temp bedzie w maire, do tego mam wentylator wyciagajacy 12v 120mm i dwa wtłaczajace po 80mm 12v, nadal potrzebny bedzie cool tube?

Znalazłem fotorelacje gdzie zastosowany jest hps 250 przy 0.52m do tego 3 waitraki i temp w lecie panowała 26 st. C
https://www.forum.haszysz.com/hps250w-0-52m2-amnesia-grapefruit-growbox-t62313p4.html

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Ok, ale jest pewna rzecz o ktorej zapomniałem, jesien sie zbliza co za tm idzie temp bedzie spadac a moj boxik bedzie stał w takim budynku gospodarczym bez zadnego ocpielenia wiec mozliwe ze przy hpsie 250 temp bedzie w maire, do tego mam wentylator wyciagajacy 12v 120mm i dwa wtłaczajace po 80mm 12v, nadal potrzebny bedzie cool tube?

Znalazłem fotorelacje gdzie zastosowany jest hps 250 przy 0.52m do tego 3 waitraki i temp w lecie panowała 26 st. C
https://www.forum.haszysz.com/hps250w-0-52m2-amnesia-grapefruit-growbox-t62313p4.html

Jesień faktycznie się zbliża ale odczujesz to raczej na niekorzyść. Skoro planujesz trzymać box w zimnym gospodarczym pomieszczeniu, problem za dnia może okazać się mniejszy, niż podczas "nocy" roślinek. Nie wiem jak wydajny masz wentyl wyciągający, bo podałes tylko, że fi=120. Ciężko ocenić jakie temp. będziesz miał w pomieszczaniu gospodarczym i jaką temp. będą tłoczyć wentyle wdmuchujące. Ja raczej zrezygnowałbym z jednego wentyla wtłaczającego i zmienił do na wyciągający. Poza tym powinieneś wrzucić wentyl mieszający w boxie.
Jeżeli nie chcesz cooltuby, bo budżet masz okrojony, wstaw po prostu szybę która będzie oddzielać lampę o roślin. Poza tym przy wysokości 1m czuję, że i tak bez tego się nie obędziesz
Dodatkowo skup się na wentylacji. Jak zaczniesz wyciągać ciepło z boxa, wentyl zabierze wilogoś. Pomyśl zawczasu o jakimś nawilżaczu powietrza.
A na koniec - przed wstawieniem roślin przetestuj setup, żebyś nie zrobił im krzywdy a sobie nie z***ał humoru :)
z fartem <coolpalacz>

yahel

Member
Buchów
0
Zdecydowałem sie jednak na 250W, z temp zawsze mozna kombinowac wiec mysle ze jakos to ogarne a jesli nie, zrobie nowego boxa napewno wyzszego i moze troche wieksza podstawe zeby weszly 3 planty i jakies graty typu nawilzacz itp. Zobaczymy co z tego wyjdzie, wziałem pod uwage rowniez temp panuja na zewnatrz boxa, ok 15 st. C

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół