• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

boxy do sprawdzenia

Wyszukiwarka Forumowa:

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Obrazki jak obrazki, kij widać ... . Wiatraki jak masz dwa daj oba na wylot, jako wlot zrób zwykły optwór, przemyśl to tak żeby powietrze wchodziło z dołu przelatywało całego boxa i wylatywało wiatrakami tuż pod lampą ... . Nie wiem na ile ta 150 grzeje, powierzchnia boxa nie jest duza, jest szansa ze te dwa komputerowe zbiją temp (ale nie na pewno). W drugi box (większy) przy tej wysokości i szerokości wkładałbym 3 rośliny, będą miały ciasno (zależy od vega) ale luźno zmieścisz. No i lampę musisz mieć możliwość podwiesić pod sam sufit ( i lepiej by było jakbyś niżej też mógł... ). Zaopatrz sie w szybę pod tego HPSa, musisz wykorzystać maks wysokości boxa:):zjarany: powodzonka

mlodymichu

Member
Buchów
0
dobra zastanowiłem się i bym zrobił box 50x100, a w nim 2 krzaki. Na ścianach byłaby folia mylar. Na spodzie wywiercił bym 2 dziurki wentylacyjne, do tego zapodał 2-3 wentylaroki komputerowe. Jeżeli chodzi o światło to 2 świetlówki 45w philips tornado (3100lm), z możliwością regulacji (tak 10cm nad roślinką). Gdy osiągnęły by one wysokość ok. 40cm dokupł bym jeszcze 2 świetlówki.
Może być?

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Nie, nie może byc potrzebujesz 15000Lm, kup grow cfl 300w albo hps 250w w przeciwnym razie nic tam nie uchodujesz.

mlodymichu

Member
Buchów
0
ok już wiem sorry mój błąd :p
dobra HPS 150w
BTW ostatnie pytanie:
W jakiej odległości trzymać lampe po wykiełkowaniu rośliny? Na wyższej odległości czy tak jak później 15-20cm?
Wiem, że nad roślinką tak w szczycie temperatura nie może przekraczać 30 stopni. Co natomiast z wilgotnością powietrza? Wiem, że minimalna to 30%, a jaka jest optymalna? I czy w różnych fazach temperatura i wilgotność ulega zmianie? Czy wszystko zmniejszać tylko w końcowej fazie?

---------- Aktualizacja posta 20:27 ---------- Czas poprzedniego posta 19:44 ----------

zapomniałem dodać, że obliczyłem dokładnie wymiary i to będzie 35x105.
poczytałem trochę wiki i HPS 150w, zamierzam trzymać ok. 25cm nad 2 roślinami.
naświetlać 16h na dobę
temp. zamierzam utrzymywać na ok. 26stopni
wilgotność utrzymywać na 30-50%

Mógłby ktoś podać proporcje do mieszanki ziemi pod 2 rośliny?
prosiłbym o ewentualne korekty.
Z góry dzięki!

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
jak bedziesz kiełkował w donicach docelowych to nakryj nasionka kieliszkami albo czyms innym bo po wyjsciu z ziemi osnówka lubi wyschnąc od temperatury i pierwsze liscie niepotrafia ich z siebie zrzucic, proporcje ziemi, kup jakąs pod pomidory daj jedną czesc perlitu i trzy czesci ziemi, jak chcesz to dodaj jedną czesc wermikulitu i bedzie git.

mlodymichu

Member
Buchów
0
ok ;-)
a długo te kieliszki trzymać? I to nie uduszą się od niego?
Poza tym lepiej wsadzić 2 w jedną donice 30x30 czy może w 2 mniejsze?

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
udusza sie pod szklem, do tego mozesz je spalic. jak juz czyms nakrywac to obcieta butelka z dziurami - chociaz i to wydaje mi sie zbedne. na poczatek posadz w mniejsze doniczki i pozniej przesadz

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
ok ;-)
Poza tym lepiej wsadzić 2 w jedną donice 30x30 czy może w 2 mniejsze?

Broń Boże w jedną - zawsze jedna roślina w jednej doniczce !!
A co do ziemi, to mieszankę juz kolega voodoo ci podał, ale ja podrzucę jeszcze dodatkowe info, że możesz dodać do ziemi piasek rzeczny (ok10 %), który dodatkowo rozrzedza ziemię i pamiętaj o keramzycie na spodzie doniczki oraz na wierzchu
I będzie git
z fartem <joint>

mlodymichu

Member
Buchów
0
Najpierw posadzę z wody do małej papierowej doniczki, a później wrzuce je w 2x 6l doniczki kwadratowe. Na forum znalazłem takie proporcje mieszanki, mogą być?
3,7l ziemii
0,6l perlitu
0,6l włókna kokosowego
0,5l keramzytu
350g dolomitu
60g kurzaku\nawozu naturalnego

---------- Aktualizacja posta 15:31 ---------- Czas poprzedniego posta 15:30 ----------

a właśnie jeszcze planuje zakupić Biohumus Forte. Od kiedy będę mógł go podawać? No i wiem, że pierwszą dawkę to 50% zalecanej przez producenta

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
moim zdaniem nie ma co sie bawic w mieszanie ziemi przy poczatkach uprawy, kup lepszej jakosci ziemie w ogrodniczym (np composana czy cus) - wcale nie wydasz wiecej i zaoszsczedzisz sobie zmartwien ;).
co do biohumusa - na pierwsze dwa tygodnie nie beda potrzebne nawozy, podasz jak juz sie rozwinie.

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
bob skąd wiesz ze sie uduszą?.. rozmawiasz z nimi?...:lol3:
wiem co pisze, przy niskiej wilgotnosci osnówka sie zasusza na kiełku i jest kłopot zeby spadły, zawsze nakrywam na kilka godzin po tym jak zauważe ze wychodzą, przynajmniej wszystkie mają równy start, a jak któras ma klopot z osnówką to trudno jej dogonic reszte roslinek, ale tak jak mówie tylko przy niskiej wilgotnosci, tak jak bob pisze koncówki butelek tez sa ok.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół