• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Budowa boxa.

Wyszukiwarka Forumowa:

dzej dzej okocza

Well-known member
Buchów
0
Siema . Nadchodzi powoli jesień zbroję się już na indor , bedzie to moja pierwsza przygoda z tą odmianą hodowli . Zabieram się za projekt boxa , myślę że dobrzy ludzie na tym forum pomogą mi obyć się w temacie . Mój box to szafka o wymiarach : szerokosc 35 , 36 , wysokosc 57 , długosc 51 , 52 . Do tego planuje dokupić lampa / żarówka metalohalogenkowa 250W , wydajność świetlna: 20 000 lumenów . Do tego mam wiatrak 12 v od kompa , jest to ten większy , mam w planie do kupić jeszcze ten wentylator,Wentylator osiowo-kanałowy 150m3/h fi 125mm . Teraz tak czy to wszystko dobrze dobrałem ? Prosił bym o wytłumaczenie głębsze jesli chodzi o wentylację , nie mam pojecia który wiatrak powinien być na wlot a który powinien odprowadzać powietrze . Mam nadzieje że moim początkowym pomysłem nikgo nie zdenerwuję ani nie doprowadzę do łez <peace>

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Jesli o mnie chodzi to wg kalkulatora 10000lm ci wystarczy, pod 250 zabraknie ci miejsca, musisz wziasc pod uwage odległosc hps od sifitu jakies 15 cm zeby sie nie zapalił box, plus jakies 25-30 cm odległosc zarowki od planta, zostaje ci raptem 12 cm na doniczke i rosline, powodzenia, druga sprawa hps metalohalogenowy jest na vega wiec lepiej jak kupisz hps o podwojnym spektrum( veg/ flo) , box minimum 100 cm i hps 150w wystarczy, wentyl bedzie ok.

bialy0

Well-known member
Buchów
0
chyba na taka niska i mala przestrzen cos slabszego by wystarczylo, 250w to bedzie piekarnik i po 2 tygodniach roslina zacznie glaskac lampe,

Monti

Well-known member
Buchów
0
Na allegro kupisz hps 250w z górną granicą lm za 200zł dokupienie lampy wyjdzie cie prawie to samo , myślałem złożyć samemu kiedyś, ale wyszło że komplet kupi taniej.. I masz gwarancje. Więc nie baw sie tą żarówką tylko kup hps. Druga sprawa z hps 250 możesz zrobić 2 razy większego boxa, jak nei masz takiej szafki to do obi po deseczki i złożyć 60x60 i wys 140. Co do wentylacji masz milion schematów na forum i najlepiej kup jeszcze wiatrak mieszający.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
nie da sie kupic dla laika tanio czesci do montażu HPS-a większośc rynku zalewa PHILIPS i sprzedaje tanio tylko producentą w dużych ilościach ... .

Ale da sie kupić na allegro i w firmach elektrycznych, tanie układy z używanych (demontowanych) HPSów (często to buczy) czasem dają jakies 3 miech gwarancji ruchowej...

A dla większych hardcorów polecam opie****ić latarnie^^:yeahh:

dzej dzej okocza

Well-known member
Buchów
0
panowie i panie dzięki za porady ! Znalazłem na allegrosiku taką o to ciekawą lapę w zestawie . Spokojnie wystarczy na moje mieszkanko dla pomidorka , tylko pytanie z mojej strony brzmi czy ta o to żarówka nadaje się na dwie fazy dojrzewania rosliny , czy np na flo będę musiał zmienic żarówkę ? z fartem mordeczki !!
Nowa żarówka sodowa GE 150 W
Nowy odbłyśnik aluminiowy 35x33x10 cm (szer.x dł.x wys.)-Powierzchnia odbicia światła 40x33 cm
Nowa oprawka ceramiczna E40
Nowe okablowanie przyłączeniowe 3 m z wtyczką (z uziemieniem)
Nowy kondensator mocy biernej w układzie zasilania
Dławik 140 W 1.5 A

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół