Budowa growboxa 100x50 nowy pomysł na wentylację i chłodzenie

Wyszukiwarka Forumowa:

YourNightmare

Well-known member
Buchów
0
Witam, chcę zbudować growbox z szafy, wpadłem na pomysł którego nie widziałem nigdzie wcześniej i chciałbym się nim z wami podzielić, liczę na wasze opinię na ten temat.
Na dole w tylnej ścianie szafy umieściłbym 2 otwory wentylacyjne, tamtędy bez żadnych wentylatorów luźno wpadałoby powietrze. Wyżej jest lampa z odbłyśnikiem wentylowanym z rurą wentylacyjną umieszczoną nad żarówką do którego przyczepiona jest rura spiro. W rurze spiro zaraz za lampą, oczywiście w bezpiecznej odległości od niej (około 20-30cm za odbłyśnikiem tak żeby się nie stopił ani nie przegrzał) umieszczony jest wentylator tunelowy który dmucha dalej w kierunku gdzie idzie rura spiro. Kawałek za wentylatorem rura jest przecięta w pół ale wzdłuż w taki sposób aby po wygięciu można było ją spokojnie docisnąć do ściany boxa tak aby w miarę równo przylegała. Tam gdzie w rurze spiro jest otwór tzn gdzie jest przycięta w pół nawinięty na nią jest filtr węglowy do okapów (patent z jednego z tematów z forum, podobno daje radę). Rurę przymocowujemy do ścianki szafy i wycinamy w niej dziurę tak aby rura spiro nie wychodziła luźno na zewnątrz ale żeby było tak na "styk" czyli nie za dużo nie za mało wiecie ocb. Co myślicie o tym pomyśle, wentylator nie grzałby się zbytnio? Byłaby tam lampa MH 400W a potem HPS 400W a jak wiadomo wydzielają one trochę ciepła. Jak wpłynęłoby to na wentylację, temperaturę i wilgotność w szafie? Nigdy wcześniej nie działałem indoor i nie mam zbyt dużego doświadczenia i finansów, dlatego myślę jakby trochę zaoszczędzić na budowie bo nie chcę wywalać na niego nie wiadomo ile hajsu bo nie ma to być profesjonalny box tylko amatorka dla siebie na 4-6 krzaczków.

Ostatnia edycja:

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Nie wiem czy dobrze rozumiem opis wentylacji lampy, ale przy takim metrazu i lampie 400w obstawiam, ze bedzie za cieplo... w odblysnik chcialbys wsadzic szybe czy bylby otwarty? Pytanie jeszcze jaka glosnosc cie zadowala, bo do ochlodzenia 400w przy jednoczesnej wentylacji calego boxa musialbys kupic spory wentylator, a one tanie nie sa... z budzetowej wersj8 boxa moze wyjsc wielki ch*j i bedziesz kompletowal sprzet dalej dokladajac drugi raz chajs za to samo.

YourNightmare

Well-known member
Buchów
0
Właśnie dlatego pytam, nie znam się za bardzo na sprzęcie, na obliczaniu co i jak dlatego pytam. W sumie niedawno testując tą lampę przekonałem się ile ona potrafi wydzielić ciepła i do jakiej temp się nagrzewa, 1 wentylator to faktycznie może być za mało. Jak inaczej rozwiązałbyś chłodzenie w takiej wielkości boxie? Ma tylko 160cm wysokości więc na wysokości też chcę zaoszczędzić miejsca tyle ile będę mógł bo planuję tam wsadzić sativki a jak wiadomo one potrafią nawet do 150 rosnąć szczególnie przy lampach mh na wegu.
Odbłyśnik zrobiłem sam z blachy także nie ma problemu jeśli chodzi o dospawanie do niego wentylacji czy dołożenie szyby zaplecze warsztatowe posiadam możecie podsuwać pomysły.

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Masz qm dlugosci, mozesz puscic calosc wentylacji na jednej rurze, tzn filtr-went-lampa-wylot. Pytalem o glosnosc bo ciche wentylatory do tanich nie naleza. Druga opcja.to dwa wentylatory i oddzielne chlodzenie lampy i boksa. Pierwsza opcja powinna byc tansza. Przy 400w nie ogarniesz bez cooltube/wentylowanego odblysnika, jak masz zaplecze i umiejetnosci to zrob go sam ;). 160cm to nie jest malo, zmiescisz sativki z odpowoednio krotkim wegiem i treningiem ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół