Budowa panelu

Wyszukiwarka Forumowa:

neurofunk

Active member
Buchów
0
Witam, chciałbym zabrać się za budowe panelu led.
Box będzie miał 0.18 m2 (30x60) na dwa AF.
Czytałem tutorial na temat budowy takiego panelu, ale widzę, że jest on z 2012 roku.
Myślę, że od tamtego czasu trochę w świecie ledów się zmieniło.
Chodzi mi głównie o diody - ile i jakie musiałbym zamówić.
Mam też problem ze znalezieniem zasilaczy(tamtych z chin już nie ma).
MCPCB już wybrałem, z lutowaniem spokojnie dam radę.
Radiator też mam na oku ma wymiary:
35,5 x 19,5 x 3,5 będzie dobry ?

Podobnie jak kolega w tutorialu chcę mieć opcja włączania i wyłączania diód na flo.
Rozumiem, ze nie muszę łączyć ich za pomocą miedzianych taśm przyklejonych do radiatora tylko po prostu mogę połączyć je kablem, zgadza się ?

Byłby ogromnie wdzięczny za pomoc!
Pozdro

neurofunk

Active member
Buchów
0
Widzę, że nie bardzo ktokolwiek chce mi pomóc, więc zapytam inaczej, możecie polecić jakiś panel na taką powierzchnie ?

neurofunk

Active member
Buchów
0
Myślałem o tym, ale ostatecznie raczej odpuszczę i wezmę świetlówki 4x 32w tornado 2700k.
W Twojej fotorelacji zauważyłem fajnego boxa i myślę nad jego szerszą wersją "Dr Joint" 30x60x60.
Miałem zamiar zbudować coś podobnego, tylko trochę wyższego. Te 60 cm jest wystarczające na AF ?
Chcę spróbować upchać w nim 3 AF np ak 47 i ładnie je powyginać, albo dać siatkę.
Teraz pytanie, czy będzie przypał jeśli zamówię go na siebie ?

Afroman

Well-known member
Weteran
Buchów
13
Tak 60 cm wystarczy na AF.
Co do ledów możesz kupic juz na MCPCB.
Dobór zasilania jest prosty powiedzmy ze chcesz kupic 10 takich diód >> https://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XP-E-Red-1W-3W/179
2,0V-2,4V(350-700 mA) żeby je zasilić na 1w potrzebujesz zasilacza 350 mA o mocy 2,0V x 10 = 20V przynajmniej , zaleca się trochę większą
żeby zasilacz nie chodził na max. Jak chcesz możesz zrobić panel z tańszych diód na takim zasilaczu https://led-byt.pl/pl/p/Zasilacz-stalopradowy-350mA-21-66V/390 i będzie hulać elegancko( na tej stronce masz wszystko czego trzeba do zbudowania panelu). Jak nie chcesz osobnego 660 nm na flo możesz wszystko pod jeden podpiąć tylko oblicz ile V potrzebujesz.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół