G
Gość
Guest
Od paru dni rozkminiam pewien temat, otóż jak wiadomo wszędzie latają helikoptery z radarami cieplnymi, u mnie w .nl za często, za dnia, wieczorem, nocą...Jeśli GrowRoom robimy sami srebna folia nas rzekomo uchrania przed radarem bo zatrzymuje ona ciepło, jeśli mamy oryginalny namiot pod plantacje to już wogóle jest wszystko szczelne...problem pojawia się wraz z powietrzem które wentylatory nam wytłaczają z namiotu, przedział temperatur jest różny w zależności od warunków wewnątrz, no i takie powietrze wylatuje i kumuluje się w mieszkaniu, trudno jest o przeciąg 24/h szczególnie zimą. Wiadomo w zimie to dodatkowe ogrzewanie mieszkania ale z tego co się orientowałem radary mierzą równierz temperaturę powietrza wewnątrz prowincjii...Jest jakiś sposób na schładzanie powietrza z namiotu?? Jakieś patenty ?? Nie chodzi tu o przewrażliwienie a raczej o to żeby się zabezpieczyć z każdej strony tak aby móc spać spokojnie, osobiście rozmyślam nad coś w stylu specjalnej komory. Chodzi mi o zbudowanie paczki prostokątnej ( powiedzmy z plyty wiórowej od środka wyłożonej tą srebną folią ) i zamontowanie na każdej z jej ścian po 2 wiatraczki komputerowe ( wiadomo oprócz spodu ). Z jednej strony podłączyć ją pod odpływ powietrza tą rurą aluminiową co to ją najczęściej spotykamy nad okapami w kuchni, następnie powietrze wychodzące z boxa przechodzi przez tą paczkę z zamontowanymi 6 lub 8 wiatraczkami i kawalkiem rury ją zakończyć gdzie wylatywało by sobie już schłodzone powietrze na mieszkanie...ciekawe czy by to tak działało jak mi się wydaje. zamiast tej paczki można by było użyć na przykład lodówki przenośnej, dziury po bokach wlotowa i wylotowa, od góry jeden wiatrak zamontowany, jedny bok jeden wiatrak drugi bok drugi wiatrak i na czas grzania lampą wkładać do środka zamrożone wkłady lub butelki z wodą...może są jakieś inne sposoby ?
---------- Aktualizacja posta 04:39 ---------- Czas poprzedniego posta 04:14 ----------
Schematowo:
Po lewej szafa z roślinami na dole wlot, u góry lampa i wylot ciepłego powietrza rurą podłączony do skrzynki gdzie stoją 2 butelki z lodem i na czerwono na każdej ze ścian po 2 miatraki 80x80 komputerowe i wylot
Ciekawi mnie czy coś takiego miało by zastosowanie, jeśli ktoś się zmierzał z tym problemem i jakoś w łatwiejszy sposób go rozwiązał może się podzielić, jeśli nikt nie będzie miał nic sensownego w sprawie boxa do dodania będe skazany chyba na jego budowę wtedy się podzielę efektem...ogólnie dużo pracy może są jakieś inne rozwiązania?
Nie mam jakiejś ogromnej szklarni, parę roślin, lampa też mała bo tylko 250W HPS, będe zmieniał na 400W w najbliższym czasie. Mieszkam na ostatnim piętrze więc wydaje mi się że jestem najbardziej podatny na takie radarki, co innego gdyby było parę pięter nade mną. Wprawdzie mieszkam w Holandii, w Polsce przypał byłby równoznaczny z wyrokiem chyba tutaj równa się grzywną + przy większych ilościach 2tygodniowym aresztem i grzywną no i wpisem w ewidencje...jednym słowem KAPA
---------- Aktualizacja posta 04:44 ---------- Czas poprzedniego posta 04:39 ----------
Oczywiście to tylko obrazek na szybko w paincie nie sugerujcie się rozmiarami Wiadomo są też minusy takiego projektu np hałas wiatraczków ale przy użyciu małych komputerowych z łożyskiem kulkowym nię hałasowało by to aż tak....osobiście wolał bym wydać 20zł na 1 dobry wiatraczek, zamontować takich 6 niż być na celowniku...
CHEERS
---------- Aktualizacja posta 04:39 ---------- Czas poprzedniego posta 04:14 ----------
Schematowo:
Po lewej szafa z roślinami na dole wlot, u góry lampa i wylot ciepłego powietrza rurą podłączony do skrzynki gdzie stoją 2 butelki z lodem i na czerwono na każdej ze ścian po 2 miatraki 80x80 komputerowe i wylot
Ciekawi mnie czy coś takiego miało by zastosowanie, jeśli ktoś się zmierzał z tym problemem i jakoś w łatwiejszy sposób go rozwiązał może się podzielić, jeśli nikt nie będzie miał nic sensownego w sprawie boxa do dodania będe skazany chyba na jego budowę wtedy się podzielę efektem...ogólnie dużo pracy może są jakieś inne rozwiązania?
Nie mam jakiejś ogromnej szklarni, parę roślin, lampa też mała bo tylko 250W HPS, będe zmieniał na 400W w najbliższym czasie. Mieszkam na ostatnim piętrze więc wydaje mi się że jestem najbardziej podatny na takie radarki, co innego gdyby było parę pięter nade mną. Wprawdzie mieszkam w Holandii, w Polsce przypał byłby równoznaczny z wyrokiem chyba tutaj równa się grzywną + przy większych ilościach 2tygodniowym aresztem i grzywną no i wpisem w ewidencje...jednym słowem KAPA
---------- Aktualizacja posta 04:44 ---------- Czas poprzedniego posta 04:39 ----------
Oczywiście to tylko obrazek na szybko w paincie nie sugerujcie się rozmiarami Wiadomo są też minusy takiego projektu np hałas wiatraczków ale przy użyciu małych komputerowych z łożyskiem kulkowym nię hałasowało by to aż tak....osobiście wolał bym wydać 20zł na 1 dobry wiatraczek, zamontować takich 6 niż być na celowniku...
CHEERS