siema.czytam od poczatku ta twoja fotorel i co do miernikow to powiem ci tak. ja kupilem zwykle najtansze mierniki ph i ec i poki co jestem z nich zadowolony. ph miernik po miesiacu musialem kalibrowac ale poki co lata
nie wiem jak z tymi twoimi odywkami ale np moje ionic na wegu podnosily ph a na flo obnizaja.
wes pod uwage ze woda po napowietrzeniu zmienia ph -przynajmniej u mnie.a co do pomiaru ec to radzilbym ci zainwestowac.widze ze twoje pojemniki tez nie sa za duze wiec rosliny beda szybko wypijac wode i ec bedzie skakac i mozesz popalic rosliny.
ja lejac odzywki wg producenta zawsze musialem dawac wiecej niz podaja na opakowaniu. przykladowo podaja 7ml na litr a ja musialem dawac spokojnie 9ml zeby bylo odpowiednie ec. wiec wg mnie bawiac sie w hydro warto posiadac ph i ec miernik. ludzie na forum pisza zeby najpierw hodowac normalnie w ziemi a jak bedziesz mial juz jakies pojecie to dopiero zabrac sie za hydro co wg mnie jest totalna bzdura. z odpowiednim sprzetem czyli miedzy innymi miernikami wyjdzie ci tak jak powinno.pomysl tez o plymie ph-do regulacji... pozdro <peace>