• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[CFL 1x45W (blue), 2x30W (blue)][0.8m2] 1 x Auto Great White Shark (feminized) - szafka

Wyszukiwarka Forumowa:
Buchów
0
Witam wszystkich Hodowców :yeahh:.

Po kilku miesiącach drążenia zakamarków "forum haszysz", zdecydowałem się dołączyć do grona ludzi, z którymi mogę dzielić pasję uprawy świętego ziela i poprowadzić swój własny "dziennik hodowli".

Jest to moja pierwsza foto-relacja (jednak nie pierwsza uprawa), dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli zdarzy mi się walnąć jakąś głupotę natury technicznej (mam na myśli zamieszczanie postów, zdjęć, etc. )

Zatem do rzeczy. Oto podstawowe info:

Nasionko -Auto Great White Shark - feminized (Seedsman)

> mix męskiego Lowrydera
#2 (Joint Doctor) z żeńska formą Great White Shark (Greenhouse Seeds)
> Ruderalis (auto-flowering)
> Kwitnienie 7-9 tygodni
> zbiór 75 dni od wzejscia (2,5 miesiąca)

Ziemia - Coco Professional (Canna), doniczka 9L

Co do reszty, będzie się ona zmieniała wraz z upływem czasu oraz wzrostem roślin. W chwili obecnej roślinka ma jeden dzień.
Temp boxa: 25C
Temp ziemi: 23C
Wilgotność: +/- 60%
Światło: CFL 1x20W (blue) + dodatkowa żarówka 100W (czerwona jednak nie 2700K) tylko do utrzymania temperatury powietrza, skierowana do góry.

Naświetlanie 18/6 przez pierwsze dwa tygodnie.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w uprawie tej odmiany zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą.

Ostatnia edycja:

paki

Well-known member
Buchów
1
Dobrze sie zapowiada jak na tyle miejsca co masz to smialo mozesz dac tam 2 pestki, pozdro i z fartem.

Buchów
0
Witaj Paki. Wiem ze na taką powierzchnie spokojnie zmieściły by się dwie, ale ja lubię prowadzić jeną roślinkę na raz. Głównie z czysto praktycznych względów, ponieważ lubię kombinować/eksperymentować i w razie jak bym przegiął (co już mi się w przeszłości zdarzało:pl:) to zmarnuje jedynie jedną sztukę :).

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
doprecyzuj z tym oswietleniem - inaczej piszesz w poscie niz w temacie...

Buchów
0
DAY 2

@
INDICA CRYSTAL - 20W to zdecydowanie za mało na taką powierzchnie, jednak tak malutka roślinka nie potrzebuje więcej światła, przynajmniej przez pierwsze dni. Ale ja lubię kombinować. Dzisiaj zmieniłem żarówkę na 30W żeby porównać wzrost w ciągu jednej doby. Poza tym i tak była zbyt wysoko.

@ OGRODNIK BOB - Co do opisu w temacie to takie były wymagania moderatora. Próbowałem określić to jak najtrafniej.

Tak wyglądał mój grow-box pierwszego dnia. Przede wszystkim żarówka CFL 20W

jest zdecydowanie za wysoko. Odległość wynosi jakieś 30cm. Mógłbym w jej miejsce od razu wsadzić 45W żeby zredukować tak dużą odległość, ale nie oto chodzi, żeby bombardować takie maleństwo taką ilością światła.

normal_Blackpool-20120714-00732.jpg

normal_Blackpool-20120713-00643%7E1.jpg

Dzisiaj zmieniłem moc na 30W a odległość od roślinki wynosi 10cm.
Teraz wygląda to tak.

clear.gif

normal_IMG-20120715-00762.jpg

clear.gif

normal_14a__d2_9pm.jpg

normal_IMG-20120715-00761.jpg

clear.gif

Generalnie na ścianach umocowałem na stałe 3 lampki - 2 bo bokach jedna na środku, kolejne 3 w lampie + dodatkowy 100W HPS. Wraz ze wzrostem rośliny, będę dokładał kolejne żarówki.
Gdybym tylko do samej lampy, od razu włożył 1 x 45W + 2 x 30W, roślina dosłała by kompletnego szoku i praktycznie przestała by rosnąć. Zresztą to jest chyba oczywiste.

Przez pierwsze dwa tygodnie daje tylko niebieskie światło (6400K).
Jak roślina już trochę podrośnie i będę mógł ponieść lampę to mniej więcej co tydzień dołożę, na boki, czerwone światło CFL 23W (2700K). Może tylko dwie + jeszcze jedna niebieska a może trzy czerwone. Nie wiem. Z praktyki uważam, że lepiej jest umieścić np: dwie 30W zamiast jedne 60W czy 45W niż jedną 90W etc.
Okres kwitnienia dla tej odmiany wynosi 9 tygodni. Wiec jeszcze nie wiem dokładnie, ale myślę, że pomiędzy 6 a 7 tygodniem usunę lampę z niebieskimi żarówkami i włączę HPS'a.

Czas na fotki.

clear.gif
clear.gif

PIERWSZE 48 GODZIN
clear.gif

Day 0 Piątek. Roślinka zrzuciła łupinkę.
clear.gif
:yeahh::yeahh::yeahh:

normal_1_DAY_0.jpg

clear.gif

Day 1 Sobota 7 minut po północy. Śledź zegar na termometrze.

clear.gif

normal_2_DAY_1_S__00o7am.jpg

normal_3_DAY_1_S__00o7amm.jpg

clear.gif

9 rano, 9 godzin później

normal_4_DAY_1_S__9am.jpg

normal_5_DAY1_S__9_aam.jpg

clear.gif

clear.gif

Sobota wieczór 21 godzin później, po sześciu godzinach "snu".

normal_6_DAY_1_So__9ppm.jpg

normal_7_DAY_1_So__9pmm.jpg

normal_7a__D1_S__9pm.jpg

normal_8__D1_S__9pm.jpg

clear.gif

clear.gif

DAY 2 Niedziela 1am

normal_9__D2_N__0052am.jpg

normal_10__D2_N__0052am.jpg

normal_11__D2_N__052am.jpg

clear.gif

clear.gif

clear.gif

Niedziela 8 rano

normal_12__D2_N_8am.jpg

normal_13__D2_N8am.jpg

Niedziela 9 wieczór po 6 godzinach snu. Zmieniłem żarówkę na 30W i obniżyłem do 10 cm nad roślinką.

normal_14__D2_9pm.jpg

normal_14a__d2_9pm.jpg

clear.gif

normal_15_d2_9pm.jpg

normal_16__d2_9pm.jpg

clear.gif

clear.gif

Czas na relax :smokee::smokee::smokee::smokee::smokee:

Ostatnia edycja:

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
szczerze mowiac nie jestem pewien co do takiego majstrowania ze swiatlem u automatow. bede podgladal bo ciekawie chcesz ten temat rozwiazac.

Rafik

Well-known member
Buchów
0
Myślę że będzie się w hooy wyciągać. Może jak byś do tej świetlówki po bokach odbłyśniki porobił to by było coś.

Ineedmj2

Well-known member
Buchów
0
Kolega marnujesz tylko tego biednego automata jak nie zrobisz mu porządnego światła to będziesz miał badyla i 3g palenia zrób odbłyśnik na lampie i na ścianach

Pozdrawiam:spalony:

paki

Well-known member
Buchów
1
Ty to widze powinienes byc mikro biologiem jak cie takie mikrusy interesują

Mógłbym w jej miejsce od razu wsadzić 45W żeby zredukować tak dużą odległość, ale nie oto chodzi, żeby bombardować takie maleństwo taką ilością światła.

U mnie w tej odegłości od panienek wisiał hps400W wiec nie wiem na co ty czekasz z tymi żarówkami nie widzisz jak ci sie wyciąga?? Po za marnym światłem (najwazniejsze) to reszta parametrow dobra.

Buchów
0
Witam. Dzięki wszystkim za komentarze. Żeby nie było ze jestem upartym ignorantem, dzisiaj postanowiłem dołożyć więcej żarówek.

Na chwilę obecną mam 3x30W (5700 lum.) + 1x45W (3000 lum.) + 1x20W (1000 lum). W sumie 155W (6400K) = 9700 lum.

@ PAKI - Widziałem twoją hodowle, SZACUN
yeah%20mate.gif
.

Jednak czegoś tu nie kumam
. Posadziłem automata "White Russian" pod samym HPS'em. Roślina w ogóle nie rosła, listki były skarłowaciałe, malutkie, blado żółte, cienkie jak bibuła, wyschnięte na końcach. Generalnie objawy zbyt dużej ilości światła. Jednak miała wodę, wentylacje, wszystko, co trzeba. Szlag ją trafił. Przez 40 dni urosła 2,5cm to jakaś paranoja.

Jeszcze wcześniej, podobnie było z Lowryder #2. Jak miałem dwie 30W (6400K blue) roślinka rosła pięknie przez pierwsze 2 tyg; zielone liście, grube etc.
Po włączeniu HPS'a stało się dokładnie to samo co z White Russian'em. Roślina przestała rosnąć, liście straciły kolor, zrobiły się cienkie, zaczęły podsychać na końcówkach.
Jakim cudem twoje tak pięknie urosły pod 400w HPS'em? Nic z tego nie kumam. pzdr :smokee::smokee::smokee::smokee:

Haze State of Mind

Well-known member
Buchów
0
Panie daj Pan światło jak trzeba i dosyp ziemi żeby zakryć łodyge. Jak na razie to ta roślinka się nie rozwija tylko wyciąga...

Świetlówki trzyma się blisko rośliny.

Masz spoko warunki tylko jakieś głupoty robisz.

Przez 2 tygodnie 18/6, a potem co? Chcesz skrócić?

Buchów
0
@HAZE STATE OF MIND - hehehe dzięki za troskę. Lampy już dołożyłem, wiem że muszą być blisko. Ustawiłem je w odległości 12 cm. Łodygę podsypie jutro, już tez o tym myślałem ale teraz nie chce mi się tłuc po nocy w ziemią do szafy :salut:.
Po 2 tyg. chce skorcić sen roślin do 4h i przejść na naświetlanie 20/4. Myślisz ze powinienem zostawić 18/6?
pozdro

Barak

Well-known member
Buchów
0
Jest nie wielka różnica między 18/6 a 20/4 ,twoja sprawa.
co do lampy. jak masz nadal te 1 lape 32w, to daj ją kilka cm od krzaka a nie 12
bo ci będzie rosła w górę zamiast się krzaczyć.<shiza>

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół