Witam.
Moj box to 46x76x100, CFL 200 W DUAL, 6 wiatraczków komputerowych 4 zephyry i 2 AAB cooling, (każdy około 67 m3/h, oraz głośność ok 12 dB)
Gleba Bio Bizz all mix.
Nawozy:
Tripack od Advanced Nutrients: Micro, Grow, Bloom.
Dokupywać jeszcze jakieś nawozy ?
2 wciągające, 2 wyciągające, 2 mieszające ( z tego jeden strumień nawilżacza powietrza rozsyła po boxie).
Naświetlam 20/4
W dzień ustawiam temperature tak na 24-27 i 60 - 75% wilgotności (mam klime), w nocy (4 godziny snu ^^ temp spada do 20 - 22 wilgotność raz doszła mi do 97 %, ale teraz już nie puszczam nawilżacza podczas ciemni i jest około 50 %, wiatraki chodzą 24 na dobę)
Zmieniać coś ?
Ziarenka dałem do wody i później jak opadły na dno dałem do gleby. 3 LR i Skunk wykiełkowały niemal w tym samym czasie ( różnica paru godzin), Blueberry kiełkowała chyba 5 albo 6 dni. Do wody dałem we wtorek 26.06, a około godziny 00:00 Środa 27.06 były na dnie, i tak je do gleby dawałem, czyli roślinki mają już 10 dni.
Podlewałem juz 2 razy, raz czystą wodą i później wg zaleceń AN z nawozami.
Oceńcie roślinki ( wydają mi się jakieś małe).
LR#2
wszystkie takiej samej wielkości są.
Oto lampa:
skunik:
buleberry:
Box:
Tutaj taki mały problem z jednym z LR#2:
Mianowicie na tych pierwszych listkach co zaraz po wykiełkowaniu wychodzą, takie dwie żółte plamki zobaczcie:
Z góry ta roślinka:
---------- Aktualizacja posta 17:06 ---------- Czas poprzedniego posta 00:52 ----------
---------- Post added at 18:35 ---------- Previous post was at 18:29 ----------
Pryskałem je wodą z biedronki, podobny osad robi mi się na nawilżaczu, jaką wodę polecacie do nawilżacza, oprócz destylowanej (8l na dzień)
---------- Aktualizacja posta 15:28 ---------- Czas poprzedniego posta 07:29 ----------
Z moich obecnych obserwacji wynika że asahi sl, narazie działa na zasadzie Viagry dla faceta. Wszystkie listki stoją dęba .
---------- Aktualizacja posta 23:12 ---------- Czas poprzedniego posta 15:28 ----------
Nowy zestaw zdjęć. Na dole moje opinie, oraz spostrzeżenia.
Roślinki mają 14 dni.
Kolejność tak jak poprzednio:
----------------------------------------------------------------------
LR#2 nr. 1
LR#2 nr. 2
LR#2 nr. 3
Skunik( trochę mi go popaliło, jeszcze nie wiem czym)
Blueberry
Najpierw zacznę od tego, że Asahi Sl, działa na 100%, roślinki po tym jak już krople wyparowały, spłyneły z roślinek, dostały takiego jakby kopa i liście wszystkie poszły w górę, tzn. ( do zobrazowania, o 45 stopni w górę).
Aż mnie korci żeby iść i jutro znowu popsikać asashi sl ;D, ale wiem że co za dużo to nie zdrowo. Faktem jest że z litra roztworu ( 1ml/1litr wody) zużyłem na dwa psikania, na 5 roślinek - 200 ml, co wychodzi około 20 ml na roślinkę jednorazowo.
1) Tutaj rodzi się pytanie czy psikać jeszcze raz, czy odstawić asashi na jakiś czas ?
Druga sprawa jest taka że skuna trochę mi przypaliło, nie wiem czy od asashi czy od nawozów, wszystkie inne roślinki LR#2 sztuk 3, Bluberry x 1 nie mają oznak przenawożenia etc. Lekko inna ziemia zamiast bio bizz all mixa mam innego mixa z obi chyba ale podobne właściwośći, jedyna rzecz która może być powodem to przelanie roślinki. Byłem lekko zmęczony i podlewałem roślinki, wszystkie wyznaczone miały po 0.75 l wody( z tripackiem od Advanced Nutrients). Skuna mam za darmo, no i postanowiłem sobie troche poeksperymentować na nim, dałem go do mniejszej doniczki i podlałem tą samą ilością wody, i teraz wiem że na 5L donice, 0.75 l wody jest idealnie.
Teraz czekam na z***ki l:, oraz na kwitnienie
ps. roślinki od wczoraj wydzielają lekki zapach, 2/10.
Dzięki wielkie za porady wszystkim. !!!!!!!!!!!! Dałbym bucha, ale jeszcze nie mogę ;/.
---------- Aktualizacja posta 23:25 ---------- Czas poprzedniego posta 23:12 ----------
Zapomniałem dodać, że wczoraj znowu przemierzyłem ph, podlałem i to co wypłyneło na podstawkę przetestowałem ph metrem w kropelkach od GHE, we wszystkich wyszło idealnie po 6,5 ph, ( biorąc pod uwagę niedokładność tego ph mierza to myślę że może być od 6,3 - 6,8 ph). PH perfect od ADVANCED NUTRIENTS, działa !!!
---------- Post added at 18:37 ---------- Previous post was at 18:35 ----------
Witam, takie oto coś. Co może być problemem, podlewałem z nawozami jakieś 2 dni temu, może trochę więcej.
Blueberry AF
Pod światłem:
Cała roślinka:
W boxie:
Tylko trzy liście na samym dole. Roślinka ma jakieś 14 dni.
Może to wina tego że podczas podlewania z nawozami ( Advanced Nutrients 5w1, Micro, Grow i Bloom- 4/4/4ml na litr, wg zaleceń producenta, 0,75 l roztworu na roślinkę na 5 litrową donice), polałem dolne listki podczas podlewanai właśnie tym roztworem. Co o tym myślicie, inne roślinki tego nie mają), inne to 3x Lowryder #2
---------- Aktualizacja posta 03:19 ---------- Czas poprzedniego posta 03:16 ----------
Zapomniałem dodać że temp 25 stopni, wilgotność 50-70, 4 wiatraki 120 mm i jeden mieszający 120 mm ( Zephyr), ph 6,5 w każdej roślince.
---------- Aktualizacja posta 05:17 ---------- Czas poprzedniego posta 03:19 ----------
Psikałem ostatnio dwa razy asashi sl, może to to ?
---------- Post added at 16:41 ---------- Previous post was at 05:17 ----------
Nikt ???